({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Lukasz Warzecha

Hyssnaleden
Hyssna

40 km, medel

Den gemytliga Hyssnaleden tar dig genom Marks kommun, i södra Västsverige. Längs den 40 kilometer långa vandringsleden kan du bland annat spana in jättegrytorna i Ansered och njuta av stilfulla bokskogar i det vackra naturreservatet Stomsås.

Snabbfakta

Längd: 40 km

Tidsåtgång: Cirka 14 timmar, lagom för två dagsetapper

Svårighetsgrad: Medel

Terräng: Skogsstigar, beteshagar och grusvägar

 

Två dagars vandring

Hyssnaleden går genom en vacker, omväxlande och bitvis kuperad terräng med inslag av såväl kulturlandskap som frodiga skogsområden. Hela leden tar cirka två dagar att vandra och då återkommer du till startpunkten. Du behöver givetvis inte ta dig an hela sträckningen på en gång, utan kan korta av och göra egna rundslingor med hjälp av de många småvägarna i området.

Fotograf: Lukasz Warzecha

Upptäck Sjuhäradsbygden

Utmed Hyssnaleden finns mycket att uppleva och se, både av natur- och kulturhistoriskt intresse. Några exempel är Hyssnas gamla kyrka från 1100-talet, den vackra bokskogen i Stomsås, urbergsgrottan Torkels gömma och de fascinerande jättegrytorna i Ansered. Det finns också många fina platser där du kan njuta av vacker utsikt. Gör ett stopp vid Torberg i Bokskogen, Liagärdesberget, Hökås, Gropabergen vid Uttermossen, Torshall eller Sjögaråsen vid Lilla Hålsjön.

Fotograf: Gert Olsson

Naturskönt boende

Vill du bo mitt i skogen längs Hyssnaleden? Välkommen till det unika naturhotellet Hyssna Forest Resort. Här kan du välja på olika stugboenden: Treetop-, Creek- eller Cliffhang Cabins. Låt skogens stillhet omfamna dig och känn hur övernattningen blir en del i er gröna resa.

Service utmed leden

Längs leden passerar du många platser med bord och bänkar där du kan ta en välförtjänt vilopaus. I Hökås och vid Stora Hålsjön finns tältplatser med grill, sopkärl och toalett. I Hökås finns även vindskydd med möjlighet till övernattning eller en stunds vila.

Den populära badplatsen vid Lilla Hålsjön erbjuder fina möjligheter till ett svalkande dopp, men det går även bra att bada i andra sjöar som passeras.
  

Fakta om leden

Längd:

Leden är 40 kilometer lång men lätt att korta av med hjälp av de många grusvägarna som finns i området. Förslag på dagsturer är Lilla Hålsjön runt på cirka en mil eller den södra slingan som är cirka 21 kilometer och går via Furusjön.

Ungefärlig tid:

Leden brukar delas in i två dagsetapper och tar totalt cirka 14 timmar att vandra (stopp är inte inräknat), men detta är såklart väldigt individuellt beroende på hur terrängen ser ut på de olika etapperna.

Markering:

Leden är markerad med gula stolpar och markeringar.

Svårighetsgrad:

Leden klassificeras som medelsvår då den bitvis är ganska kuperad, speciellt dagsturen vid Lilla Hålsjön runt. För en person med normal kondition är nivåskillnaden inget problem. Underlaget varierar från små skogsstigar och beteshagar till grusvägar.

Fotograf: Lukasz Warzecha

Start och mål:

Påbörja gärna din vandring vid Hyssnas gamla kyrka, där det också finns parkeringsmöjlighet. Hit (hållplats Hyssna handel) går det regelbundet bussar från Göteborg (hållplats Korsvägen) på under en timme. Om du inte vill gå hela leden på en gång är det enkelt att korta av och göra egna rundslingor med hjälp av de många småvägarna i området. Hyssna gamla kyrka är också en bra utgångspunkt om du vill gå södra delen av leden som är en rundslinga på cirka 21 kilometer, där du tar en genväg via Furusjö. Du kan välja att antingen gå runt sjön eller följa stigen förbi sjöns södra udde.

Dagstur Lilla Hålsjön runt (cirka 10 kilometer) - Här påbörjar du din vandring vid parkeringen för den kommunala badplatsen vid Lilla Hålsjön och går via Hökås och sedan tillbaka på andra sidan sjön via Dragared (hela sträckan är ej skyltad).

Hitta hit:

Hyssnaleden hittar du i Marks kommun strax utanför Göteborg, i södra Västsverige. Samhället nås med en bussresa på omkring en timme från de båda större städerna Göteborg och Borås, eller på en bilresa på cirka 40 minuter. Hållplatsen Hyssna Handel finns vid väg 156 cirka 600 meter från Hyssna gamla kyrka som är en bra utgångspunkt för sträckan.

Karta:

Här kan du se en digital karta över leden eller ladda ner ett printbart informationsblad med tillhörande karta.

 

Kontaktinformation

Hyssna hembygdsförening


Telefon: +46 705939565


E-post: arnell.torp@gmail.com

Hemsida: hembygd.se/hyssna