({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Personer cyklas på grusväg

Fotograf: Cykla och vandra i Sjuhärad

Etapp Tranemo – Svenljunga (22km)

På denna etapp cyklar du genom vacker natur med idylliska gårdar och kohagar. Cykelsträckan är till större delen asfalterad, men cirka 7 km är hårt packad grusväg. Helt asfalterad sträcka kan du få genom att välja en alternativ väg, först via cykelbanan och därefter går sista biten (5 kilometer) på länsväg 156, dock har denna mer trafik.

Tranemo

Kommunens huvudort har fått sitt namn efter tranan. Den såväl som andra fåglar kan du skåda vid Tranemosjön som glittrar inbjudande mitt i samhället. Nära sjön och utmed cykelleden ligger också Tranemo kyrka, ett av ortens landmärken med sin ovanliga sexkantiga form och sina sju torn. Här finns det mesta som kan vara värt ett stopp. Mat för hungriga magar, boende för trötta cykelben eller shopping, bad och kulturupplevelser för den som bara vill ta en paus. Cykelleden passerar genom samhället. 

Läs mer om Tranemo här

Byta cykel mot dressin?

Om ni vill göra en avstickare från leden på några kilometer och byta cykel mot dressin så trampa vidare från Tranemo mot Ambjörnarp där dressinen står och väntar.
Besök www.ambjornarp.se för mer information om dressinen.

Uddebo

Här passerar du det lilla samhället med den historiskt intressanta bebyggelsemiljön. Du cyklar förbi allt från pampiga disponentvillor till funktionella arbetsbostäder och egnahemshus, allt inbäddat i en naturskön omgivning. I en av villorna; ”Fritidsgården” ryms idag en utställning om Uddebos historia.

I Uddebo väljer du om du vill fortsätta längs den asfalterade landsvägen eller om du vill ta den kuperade grusvägen (ca 100 höjdmeter). Leden är skyltad till grusvägen.

Paddla mellan  Uddebo och Strömsfors

I Uddebo finns det möjlighet att ta en paus från trampandet genom att byt cykel mot kanot och paddla mellan Uddebo och Strömsfors. Hyr kanot i Gulahuset och njut av naturen från vattnet istället.

Strömsfors

Strömsfors brukssamhälle ligger utmed ån Assman. Vattendraget och dess oändliga energi har varit en stor drivkraft i Strömsfors utveckling. I Strömsfors finns en rik och spännande industri- och kulturhistoria, du kan lära dig mer genom att promenera längs den populära berättarstigen på cirka 1 kilometer. 

Bynanders motormuseum

Väljer du att fortsätta längs den skyltade grusvägen över Ullasjö så kommer du så småningom passera Bynanders motormuseum alldeles intill leden. Detta är ett av Sveriges modernaste motormuseum och utställningen består av cirka 60 bilar och över 120 motorcyklar. Här finns även ett trevligt kafé för den som är hungrig eller fikasugen.

Klovarps Jordgubbsodling

Fyll på energidepåerna med lite naturgodis! Klovarps jordgubbsodling erbjuder självplock om du vill ta med solmogna röda gubbar på färden.

Svenljunga

Unna dig en paus i Svenljunga! Runt det vackra, kullerstensbelagda torget finns de flesta av tätortens affärer. Vill du fylla på energidepåerna så finns det gott om kaféer och restauranger. Varför inte avnjuta en glass alldeles vid Ätrans kant? En annan bra pausaktivitet är att följa kulturleden runt torget och ta del av berättelser och kuriosa kring Svenljunga köpings historia. Och vill du göra något annat än att cykla så finns friskvårdsanläggningen Moga Fritid en kilometer från torget. Här finns kafé, bad, ångbastu och andra fritidsaktiviteter. 

Läs mer om Svenljunga här! 

Övriga etapper på Sjuhäradsrundan