({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
  • Fotograf: Cykla och vandra i Sjuhärad

  • Fotograf: Cykla och vandra i Sjuhärad

  • Fotograf: Cykla och vandra i Sjuhärad

  • Fotograf: Cykla och vandra i Sjuhärad

  • Fotograf: Cykla och vandra i Sjuhärad

Kypegårdens friluftsområde
Norrmalm, Borås

8,7 km, Medel/Svår

Kypegården har flera rundslingor i varierad terräng som är lättåtkomliga från Borås centrum. Det grön-vita spåret är 8,7 km långt och utgår från Kypegårdens friluftsanläggning. Här finns det badplats och möjlighet att basta i friluftsgårdens vedeldade bastu. Längs leden passerar du bland annat de vackra Tosserydssjöarna, rasbranterna vid Tarzanbergen samt flera ödelagda torpställen.

Start och mål

Leden utgår från Kypegården i Borås kommun, där det även finns en parkering. Det finns också möjlighet att ansluta till leden från Tunnlandsgatan på Hässleholmen.

Att upptäcka

Vid rasbranterna på Tarzanbergen finns det en utkiksplats med fin utsikt över Lilla Tosserydssjön. Fiskemöjligheter finns i Lilla och Stora Tosserydssjön samt Kypegårdssjön. Längs vandringsleden passerar du ett flertal gamla torplämningar med olika informationstavlor. Du kan också läsa mer om biotopområden som leden passerar. Vandringen sker delvis på grusvägar och delvis på mindre skogsstigar. Vid Tarzanbergen är det mycket kuperat. Flera kortare slingor finns och det är enkelt att korta av leden om man vill.

Service

Vid Horsatorpet finns en fin grillplats och vid Kypesjön finns det flera rast- och grillplatser samt ett vindskydd. Kiosk och badplats samt vedeldad bastu, dusch och omklädningsrum finns till en liten kostnad på Kypegårdens friluftsgård. Vandringsleden ligger nära Borås centrum med boende, affärer och matställen. Leden ligger alldeles intill Borås djurpark och Upzone Äventyrspark.

Karta och fakta

Karta: över lederna finns att skriva ut här, samt på turistbyråerna i Sjuhärad. Här  finns en digital karta i Google maps.
Längd: Grön-vita spåret är 8,7 km.
Markering: Det grön-vita spåret har grön-vita markeringar.
Klassning: Grön-vita spåret klassas som medel med vissa svåra partier. Kraftig stigning vid Tarzanbergen.
Kommunikationsmedel: närmaste busshållplats för stadsbussarna i Borås är Margaretagatan, ca 700 m bort. Se www.vasttrafik.se för mer info.
Ansvariga för leden: Borås Stad. Mer info på www.kypegarden.se 

Kontaktinformation

Borås Stad, Fritid och Folkhälsa

Kype, Kypegården

506 38 Borås


Telefon: +46 33 35 74 12


E-post: anna.karlsson@boras.se

Hemsida: kypegarden.se