({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Flygbild över Stora Stenbrottet på Kinnekulle. Sjö i mitten omgiven av berg och skog.

Fotograf: Jesper Anhede

Bergen som levebröd – upptäck platåbergslandskapets bortglömda industrihistoria

Vad har bergen i platåbergens geoapark betytt för människorna som har bott i närheten? Följ med på en spännande rundresa och lär dig mer om vilka ekonomiska och emotionella band som funnits mellan bergen och lokalbefolkningen. Idag är stora delar av den historiskt betydelsefulla stenindustrin nedlagd, men många av stenbrotten finns kvar som minnen i landskapet. De vittnar om att bergen har varit, och fortfarande är, en viktig resurs som människorna har livnärt sig på.

DAG 1: LUNGNÅSBERGET

Starta turen vid Qvarnstensgruvan i Lugnås >> som är Europas enda kvarnstensgruva som är öppen för publik. Här bröts stenblock som bearbetades till kvarnstenar. Numer syns efterlämnade kvarnstenar vid museet, i skogen och längs stigarna kring gruvan. Stentorget fungerade förr som plats för finhuggning samt för lagring och försäljning av de kvarnstenar som tillverkades på Lugnåsberget. Idag ser vi efterlämnade kvarnstenar på torget och i skogen och längs stigarna runt omkring. Passa på att vandra på det mysiga Lugnåsberget - stenhuggarstigen är en fin runda på 6 km.

Fotograf: Henrik Theodorsson Platåbergens Geopark

I omgivningarna finns gårdsbutik med ekologiska grönsaker, sjö med bad- och fiskemöjligheter och en fornborg. På en rofylld plats med betande får i hagen bredvid ligger Lugnåsbergets ekohotell >>. Här kan du laga din egen middag i vandrarhemmets trevliga kök och sova gott i fina rum med egen ingång.


DAG 2: BILLINGEN

Efter en härlig, ekologisk frukost är det dags att checka ut och resa vidare mot de vackra och intressanta miljöerna på berget Billingen>>. Vid Stora Stolan i närheten av Timmersdala gjordes försök att utvinna radium i början av 1900-talet och spåren syns än i dag i de gamla gruvgångarna. Här syns även spår av kalkbrytning i form av kalkugnar och rödfyrhögar samt ett vattenfyllt sandstensbrott. Resan går vidare mot Silverfallet>> och Karlsfors gård>>.

Fotograf: Tobias Andersson

Här finns en butik med ett litet café. Några stenkast från gården ligger ett vindskydd med underbar utsikt mot Sparresäter på Klyftamon. Här finns ved för den som vill starta en eld och grilla en korv till lunch. Vandra sedan förbi gården och följ skyltarna mot Silverfallet. Här låg under 1800-talets första hälft Skaraborgs största alunbruk. Efter nedläggning ersattes detta av kalkbränning. Hela området bär spår efter brytning av alunskiffer och kalksten med lämningar som till exempel rödfyrhögar och kalkugnar. Även vid Silverfallet finns flera fina eldplatser för den som önskar sitta ner och vila och äta. Under våren när vattnet forsar nerför fallet bjuder platsen på en fantastisk naturupplevelse, men även under andra årstider är detta en häftig miljö att besöka.

Efter en dag med frisk luft och härliga naturupplevelser så väntar en skön natts sömn i Skövde. Här finns flera boendemöjligheter>> att välja mellan. Njut av en god middag på någon av stadens restauranger>>.

DAG 3: KINNEKULLE

Kör från Skövde mot Kinnekulle>>. På det blommande berget finns förutom intressanta lämningar efter stenindustrin även en varierad och unik flora och fauna. Under våren och försommaren blommar körsbärsträd, ramslök, guckusko och orkidéer. Här finns också möjlighet till bad, matupplevelser och vandringsturer.

Starta med ett besök vid Råbäcks hamn och arbetslivsmuseumet Råbäcks mekaniska stenhuggeri>>, en av landets bäst bevarade arbetsplatser från det industriella genombrottets tid. Därefter är det dags för ett besök i Råbäcks kalkbruk med rester av kalkstensbränning och stora högar av rödfyr. Här går det att se spännande utfällningar i bergväggen och även små fossil i resthögar med alunskiffer. Antingen tar du vandringsslingan på ca 3,5 km fram och tillbaka från Råbäcks hamn eller så åker du och parkerar vid Trolmens hamn och följer vandringsleden som då blir ca 2 km.

Fotograf: Platåbergens Geopark

När magen börjar kurra kan det sitta fint med en lunch på Kinnekullegården>>, en restaurang på toppen av Kinnekulle med en hänförande utsikt över slättlandskapet mot Skövde och Billingen. Gör sedan ett sista stopp i Stora stenbrottet – Kinnekulles Grand canyon>>. I det 40 meter djupa brottet har kalksten brutits fram till slutet av 1970-talet. I stenen syns fossil av bläckfiskar och kräftdjur som levde i havet för 400 miljoner år sedan, då bergarten bildades. Åk vidare mot Lidköping för en god natts sömn på något av stadens mysiga boenden>> och njut av en god måltid på någon av stadens restauranger>>.

DAG 4: HALLEBERG OCH HUNNEBERG

Nu väntar en dag med nya äventyr på Halle- och Hunneberg>>. Vid västra Tunhems grottor på Hunneberg syns spåren efter den kalk- och skifferbrytning som under många hundra år pågick längs foten av berget.

Kör vidare mot Vargön och njut av en härlig lunch på Rönnums herrgård>>. Fortsätt sedan mot Halleberg och Hallesnipens parkering för att göra ett besök i "Den glömda staden". Här finns unika, stora kalkugnar på bergets östsida som minner om den forna kalkbränningen vid foten av berget. Hunneberg bjuder på många spännande platser och är scen för många lokala myter och sägner. Här finns flera fornlämningar i form av stensättningar, rösen och en av de största fornborgarna i Skandinavien.