({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Två vandrare i färgglada kläder går över en färist som går över en stengärdesgård. Runt  omkring dem blommar vita körsbärsblommor.

Fotograf: Roger Borgelid

Valle - körsbärsparadiset väster om Billingen

Vallevägen, Valleområdet, Vallebygden, Valle… Kärt barn har många namn! En sak är säkert, och det är att lokalborna älskar sitt Valle.

Valle är ett område som ligger på den västra sidan av platåberget Billingen. Det utgörs av ett böljande landskap med rullande kullar och vacker grönska. Här exploderar varje år tusentals vilda körsbärsträd i en underbar blomsterprakt – ett självklart utflyktsmål för den som befinner sig i området under maj. Vi har samlat information och tips på hur du bäst upplever Vallebygden!

När blommar det?

Det varierar från år till år beroende på vädret, men vanligast är att körsbärsblomningen i Valle äger rum under ett par veckor i mitten av maj.

Nedan hittar du aktuell blomningsrapport från området samt mer information om Vallebygden.

Till blomningsrapport


Det är många som varje år i maj besöker körsbärsblomningen i Vallebygden. För att du ska få en så trevlig blomningsupplevelse som möjligt och för att värna om naturen och de som bor på platsen kan det vara bra att tänka på följande när du besöker området:

Bra att tänka på:

🌸Besök området en morgon eller kväll - då är det färre besökare i naturreservaten och det magiska ljuset från en lågt stående sol gör besöket till en speciell upplevelse.

🌸Besök området till fots - flera vandringsleder i lednätet Vandra i Valle tar dig in i det underbara området till fots.

🌸Kom till Valle dagtid en vardag - en semesterdag mitt i veckan med en lugn picknick och övernattning på ett trevligt pensionat är väl aldrig fel?

🌸Är det fullt på en parkering? Välj en annan!

🌸Parkera INTE längs vägen, BARA på angiven parkeringsplats. Detta för att räddningsfordon ska kunna ta sig fram på vägarna. Dessutom blir framkomligheten enklare för alla.

🌸Lämna inget skräp i naturen. Allt du tar med ut i det gröna ska också med tillbaka.

 

Upplev Vallebygden

Lycke lilla Höjen

Ett artrikt naturreservat som har en lång blomningssäsong. Här finns både blåsippa, gullviva och lungört, men inte minst ett stort antal körsbärsträd som bjuder på en oändlig prakt. Missa inte att gå upp på höjden för underbar utsikt! Vandra gärna Billingeleden som passerar genom reservatet. 

Tips!

  • Köp med dig take away från favoritstället och ät din kvällsmat på åsryggen.
  • Härifrån har du vacker utsikt över området och kan se solen gå ned bakom Kinnekulle borta i horisonten.  

Fotograf: Mårten Bergkvist/Next Skövde


LyckeLamm gårdsbutik

På gården Lycke bor familjen Terstappen och alla deras får. Här kan du förutom att klappa och hälsa på lammen och deras mammor även besöka LyckeLamms gårdsbutik. Lammskinn, inredning, accessoarer och egen honung är bara några av de saker ni hittar i gårdsbutiken.

Tips!

  • Precis bakom gården ringlar sig vackra Billingeleden. Vandrar du leden söderut kommer du strax till naturreservat Lycke lilla Höjen. 

Fotograf: Karin Terstappen


Cecilias Trädgårdscafé

Intill den vackra kyrkan i Berg hittar ni detta mysiga café som serverar gott ekologiskt hembakt fika under lördagarna från maj till augusti. 

Tips!

  • Hit är även hunden välkommen

Fotograf: Tobias Andersson


Kafé Körsbäret

Under körsbärsblomningen håller Bergs Bygdegård öppet sitt populära kafé Körsbäret. Här serveras deras omtyckta körsbärspaj, och den vill du inte missa! 


Upplev Vallebygden på cykel

Lämna bilen hemma och upptäck det allra bästa sättet att uppleva Vallebygden. Från sadeln kommer du riktigt nära naturen och hinner se så mycket mer idyllen.

Förslag på rutter som lämpar sig för cykel


Kulturväg Skaraborg

Den brunvitskyltade turistvägen Kulturväg Skaraborg passerar genom Vallevägen, och tar dig vidare på äventyr i den vackra bygden runt Skövde, Skara och Falköping.

Läs mer om Kulturvägen här

Fotograf: Tobias Andersson

 

Bockaskedeåsen

Att packa en picknick och slå sig ned bland blommande oxel och körsbärsträd på Bockaskedeåsen en solig vårdag är svårslaget.

Tips!

  • Gör en utflykt till toppen på åsen om kvällen för att se en vacker sol sänka sig bakom grannberget Kinnekulle.

Fotograf: Roger Borgelid

 


Läs mer om vilka aktörer som finns i området på vallevagen.se

 

 Fler platser där du kan uppleva körsbärsblom

 

 

 

 

Andra vackra platser