({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
En illustrerad bild av näcken som spelar fiol under en bro och en vit häst med en gul man med svarta prickar i.

NÄCKEN I TIBRO

Här i Tibro lyckades våra vänner, tillsammans med flickan Sandra, ta tillbaka Näckens fiol från cirkusdirektören som stulit den. Det var riktigt dramatiskt en stund. Cirkusdirektören råkade nämligen spela Näckens polska, eller som den också kallas Skams polska, tre gånger i följd. Han kunde sedan inte sluta spela och människorna som lyssnade till musiken kunde inte sluta dansa.

Tack vare ett samarbete mellan Kira och Sandra, som är döv, lyckades vännerna till slut ändå avbryta den magiska musiken. Tur var det,  annars vet ingen hur det hela hade slutat. Det finns hemska berättelser om hur det gått vid andra tillfällen, där musiken inte avbrutits.

VÄSEN I TIBROTRAKTEN

Bäckahästen är vacker och verkar snäll, men var försiktig. Enligt gammal tro kan des rygg växa så att många ryttare får plats, och då kan den plötsligt utan förvarning bege sig ner i det strömmande vattnet. Ögonvittnen som sett hästen i ån har oftast inte sett mer än huvudet med sin långa man och frambenen med hästhovarna. Ögonen sägs ha varit glödande. På vissa platser längs Tidan kan det ibland ses så kallade Näcka- eller Bäckadrag. Där virvlar vattnet runt så att det fradgas, alltså skummar. Det ser ut som när det kokar i en gryta. Den som badar på en sådan farlig plats kan gå förlorad i djupet.

Både Näcken och Bäckahästen är väsen som traditionellt använts av vuxna till att ge barn hälsosam respekt för vatten, och kanske främst då strömmande vatten, vilket ska erkännas, kan vara farligt.

Kvarngubben

Ett annat väsen som säkert finns i Tibrotrakten är kvarngubben. Han är släkt med tomtar och vättar, men har en förkärlek till att bo i kvarnar. Vattendrivna kvarnar har det funnits många längs Tidan. Exempelvis Hönsa kvarn i Ransberg socken nära Tibro. Det var viktigt för mjölnaren att hålla sig väl med kvarngubben. Annars kunde det hända att kvarnhjulet slutade snurra och då gick det inte längre att mala.

Nu när det inte finns så många vind- eller vattendrivna kvarnar längre kan det vara lätt att tänka sig att kvarngubbarna blivit bostadslösa. Men jag skulle inte bli förvånad om de i stället har flyttat in i vindkraftverken som rest sig runt om i bygderna. Kvarngubbarna älskar ljudet från snurrande hjul.

MAGI

Jag har nämnt förut att nordrinnande vatten förr ansågs vara extra magiskt. I Skaraborg rinner förutom Tidan också åarna Flian och Lidan, liksom Ösan, Nossan, Slafsan, Pösan och Dofsan norrut. Tidan är dock det längsta av dessa vattendrag. På väg mot sitt utlopp i Vänern rinner ån genom samhällen som Tidaholm, Tibro, Tidan och till slut Mariestad.

Näckens magiska musik kan säkert höras på alla de nämnda platserna, men särskilt väl verkar han trivas vid Smulebergsbron i Tibro. Om du sitter tre torsdagsnätter under bron kan du enligt sägnen få ditt instrument stämt på ett sätt som gör dig till en lika skicklig musiker som Näcken. Tro det om du vill, men samma sägen finns i USA. Bluesmusikern Robert Jonsson lär ha uppnått sin skicklighet som gitarrist på ett liknande sätt, men vid en korsväg i Mississippi.

Mer om Näcken och magi

Näcken kallas även Strömkarlen och Älven eller Skam. Enligt folktron kan han med sin musik locka ner den oförsiktige i djupt och strömt vatten. Ett bra skydd mot honom var att bära på sig något av stål. Här nedan får du ett tips om hur du ska skydda dig mot näcken vid bad, eller om du hade annat att göra vid vattnet, som att tvätta kläder eller mattor.

Skyddsramsa

Stick först en kniv i strandkanten och säg sedan denna skyddsramsa högt:

- ”Näck, näck nålatjuv, far din var en stålatjuv, mor din var en frilla, gick i gårdarna och gjorde illa. Näcken är bunden!”

Gör du detta säger folktron att du går säker. Det där sista om att näcken är ”bunden” är en viktig ingrediens i magin. Att binda något vid någon ger makt över denna person. Det är magi som kan ha både positivt och negativt syfte

Näckens skönhetstips

Jag har inte själv provat receptet här nedan och är en smula tveksam till om det verkligen fungerar, men det verkar inte svårt att följa och lyder så här:

Plocka blad från Näckens rosor och koka dem i en blandning av lika delar hästkiss och mjölk. Tvätta dig med denna soppa och du ska se att din hy blir len och vacker. Är du  ful, som ett troll, kan du behöva upprepa behandlingen. Ja, kanske till och med bada i blandningen. Men då går det förstås åt mycket mer hästkiss och mjölk.

SKATTER

Skogen har länge varit en betydelsefull inkomstkälla för Tibros innevånare. Hantverkskunnandet är stort här och har så varit i flera hundra år. Torpare och bönder drygade ut inkomsterna med finsnickeri av möbler och inredning av alla de slag, och materialet hämtade de ur skogen. Detta sköt fart än mer under 1800-talets industrialisering och Tibro är numera ett av Sveriges ledande möbelcentrum.

SPÄNNANDE PLATSER

Inne i Tibro ligger Smulebergsbron >> över Tidan. För den som har picknick-korgen med finns det en trevlig fikaplats här. Om du är äventyrligt lagd och vill bli riktigt duktig musiker kan du kanske testa det här med att sitta tre torsdagsnätter under bron?

I Tibro centrum finns även Tibro museum >> som lyfter fram socknens långa och unika hantverkshistoria inom möbeltillverkning. I utställningen berättas det dessutom om jätten från Kyrkefalla, som egentligen hette Emanuel Andersson. Han levde 1844 – 1902 och var 2 meter och 39 centimeter lång.

Inredia besökscenter >> finns det också utställningar om möbelindustrins historia och nutid i Tibro. Dessutom finns i Tibro ett Mini-Zoo >> med getter, grisar, marsvin, kaniner, och höns. Och du får klappa djuren.

Några kilometer från Tibro centrum hittar du sjön Örlen >>, där du kan fiska, paddla, åka vattenskidor eller bara bada och hänga på stranden.