({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Påsklovsevenemang med Sagolandet-tema på Skaraborgs museum

Välkommen till Sagolandet Skaraborg

Följ med på en spännande resa i sagornas värld! Här i Skaraborg finns en massa sagoväsen, magi och skatter som väntar på att upptäckas av nyfikna besökare. Visste du att det här bor vackra sjörån i de stora sjöarna, att en pojke i Töreboda förvandlats till varulv och att trollkunniga i Essunga tillverkat mjölkharar och att Vita frun spökar på landsresidenset i Mariestad?

Allt detta och mycket mer kan du ta del av om du reser runt i sagornas värld i Skaraborg!

 

 

Påskpasset på Skaraborgs museum

Lär dig mer om sagor och väsen från Skaraborg under påsklovet! Flera av Skaraborgs museum bjuder in till äggjakt och klurigheter på temat sagolandet Skaraborg mellan 23 mars och 7 april.

Besök minst två av Skaraborgs museum under påsklovet och samla på stämplar i påskpasset. Det räcker med två stämplar för att vara med i utlottningen av Sagospelet Skaraborg.

Påskpasset finns att hämta här:

Om Kiras och Luppes äventyr i Sagolandet Skaraborg

Hej! Mitt namn är Lovis och jag är trollforskare. Jag har länge arbetat med att beskriva Skaraborgs sagoväsen i ett bestiarium. Ett bestiarium är en bok som handlar om ”bestar”, både vanliga djur och sagoväsen. Men en dag kom ett bergatroll som förklätt sig till cirkusdirektör och stal mitt bestiarium. Bergatrollet använder boken för att hitta Skaraborgs sagoväsen. Han vill tvinga dem att uppträda på cirkusen. Som tur var fick jag hjälp av Kira och Luppe för att hindra honom.

KLUB – Kiras och Luppes Bestiarium

Kira och Luppe är själva sagoväsen, Kira är vampyr och Luppe är hamnskiftare, alltså en person som kan byta skepnad eller förvandla sig till något annat. Båda är snälla, jag lovar! De följer efter cirkustrollen och har upplevt många äventyr när de räddat sagoväsen. En del av äventyren finns beskrivna i bokserien KLUB – Kiras och Luppes Bestiarium. Under vissa skollov har Kira, Luppe och jag bestämt att det ska sitta uppe skyltar runtom i Skaraborg med QR-koder. När du skannar koderna kan du ladda ner böckerna som ljudfiler.

Guidebok till Sagolandet Skaraborg

Kiras och Luppes äventyr i Sagolandet Skaraborg

Genom äventyren har Kira och Luppe lärt sig massor om Skaraborgs väsen, magi och skatter. Därför föreslog de att vi skulle hjälpas åt att skriva en ny bok: Ett bestiarium som inte bara handlar om bestar utan också berättar om vännernas spännande äventyr. Sagt blev gjort och därför finns nu guideboken Kiras och Luppes äventyr i Sagolandet Skaraborg att läsa här.

Vi hoppas att du får en trivsam läsning och kanske får lust att besöka några av alla de spännande platserna som beskrivs här nedanför.

Hälsningar från Lovis, Kira och Luppe!

Tidaholm

Älvan Alva och hennes dansande väninnor älskar de fuktiga ängs– och hagmarkerna runt Tidaholm och ån Tidan.

Kajsa, Vänerns sjöfru

I Vänern utanför Lidköping och Läckö slott, håller sjörået Kajsa till. Hon är det sjörå som råder över Sveriges största sjö.

Näcken i Tibro

Näckens magiska musik kan höras på många platser, men särskilt väl verkar han
trivas vid Smulebergsbron i Tibro.

Skara

Det är i Skara som Lovis träffar Kira och Luppe och skogstrollet Filemon för första gången. 

Lyktgubbarna i Skövde

Utanför Skövde hittades 1904 en stor guldskatt. Här hade det tidigare setts underliga ljussken när det var mörkt. Det var lyktgubbar som vaktade sin skatt.

Vara

Bergasmeden Hummel i Skarstad är en sagodvärg av det sägenomspunna slaget som bor i ett berg uppkallat efter honom själv.

Falköping

Jättinnan Ålla har magisk förmåga att påverka vädret runt Falbygden. När det snöar och blåser samtidigt över Ålleberg brukar det sägas att det är Ålla som ruskar sina sängkläder.

Töreboda

I Töreboda som ligger vid Göta kanal bor en pojke som en dag råkade ut för en förbannelse. När månen gick upp blev han förvandlad till varulv.

Tidan och Askeberga

Förutom skatten i Timboholm finns ytterligare en guldskatt som är funnen i Skövde kommun, nämligen Bankällaguldet.

Karlsborg

Om du kommer till Vanäs fyr en tidig morgon, och rör dig tyst och försiktigt, då kan du med lite tur få se Vätterjungfrun sitta på en sten och beundra solen när den går upp på andra sidan sjön.

Hjo

I Hjo kan du möta det busiga men snälla skogstrollet Sammetsfot och kanske få prata en stund med en fisk, Gammelrödingen.

Götene

På den gamla gården Gum, mellan Källby och Götene, finns det vättar. Ibland tar de en tur och besöker ruinen av biskopsborgen i Husaby.

Grästorp

Vid Kringeliputt, en djuphölja i Göttorpsån nära Flakeberg i Grästorps kommun vaktar en gammelgädda en guldskatt.

Essunga

Från Essunga finns nedskrivna sägner från 1800-talet om människor som ägt förmågan att tillverka mjölkharar.

Mariestad

Lakekåffan, eller bara Kåffan, är ett sägenomspunnet väsen med hemvist i den stora sjön Vänern. Hon är hälften fisk och hälften människa.

Gullspång och Hova

Skogarna runt Gullspång och Hova, med sin närhet till Tiveden, är perfekta tillhåll för sagoväsen som troll och skogsrån.