({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Maria i sin herr butik

Fotograf: Lola Lindgren

Maria väcker modeintresset hos män i alla åldrar

Maria Rönn hade ingen plan på att starta eget. Men hennes stora intresse för kläder, styling och service ledde till att hon öppnade klädbutik för män i Uddevalla centrum för snart två år sedan.

Jag har inte ångrat mig en sekund. Att hitta färger och klädmodeller som lyfter fram en personlighet är bland det roligaste jag vet, säger Maria.

I den mysiga lilla butiken Soul4Men på Kungsgatan ryms kläder för alla tillfällen, skor, underkläder och accessoarer för män. Butiken är personligt inredd och här finns gott om inspiration att hämta oavsett om man är ung, medelålders eller äldre. Men den viktigaste delen av butiken är provrummen enligt Maria.

– Många män gillar inte att prova kläder eller vill inte lägga tid på det. Att köpa kläder kan upplevas som riktigt jobbigt. Därför har jag lagt lite extra energi på att skapa en lugn och stressfri butiksmiljö där provrumsavdelningen är fri från kläder. Jag vill att man ska känna sig bekväm i att prova och kunna få hjälp med att hitta grejer som passar just dem. 

Mitt mål har hela tiden varit att erbjuda ett brett sortiment som passar min son, miin sambo och min pappa. 

Maria upplever ändå att mäns intresse för kläder har ökat de senaste åren och att fler är mottagliga för tips och inspiration. Butiken lockar kunder i alla åldrar. Hon har ekiperat elvaåriga killar såväl som 95-åriga herrar.

Kläder för alla åldrar

– Mitt mål har hela tiden varit att erbjuda ett brett sortiment som passar min son, min sambo och min pappa.
– Både män och deras kvinnor vill ha hjälp. Det händer också att mammor kommer in med sina tonårspojkar som är måttligt roade av klädinköp. Men om vi får bra kontakt, hittar grejer som han gillar och jag kan vända ointresset till en positiv inställning, då blir jag riktigt glad.

Marias yrkesliv har till stor del handlat om service. Hon har jobbat många år på Maxi och på restaurangen Kerstin på torget, men har också erfarenhet från företaget Bröllopsmagasinet och modebutiken Soul.

Rik på möten 

– Att kunna hjälpa andra ger mig mycket energi. Det här jobbet gör mig rik på möten med människor, snarare än rik på pengar. Hennes kunder bidrar också till att inspirera andra. Många ställer gärna upp på att hon tar bilder där de visar upp sina nya kläder. Bilderna sprider hon sedan i sociala kanaler.

– Det leder ibland till att ”modellernas” kompisar och kolleger dyker upp i butiken och vill få hjälp med styling. Men jag är noga med att bara ta in några exemplar av vissa plagg. För har en kund köpt något speciellt som sticker ut, så vill jag inte att han ska möta andra på stan med samma plagg.

– Ett annat sätt att nå ut till fler kunder är att jag bjuder in till grabbkvällar och parshopping på kvällstid.

Aktiv på sociala medier

Marknadsföringen är viktig för Maria och alla andra handlare i Uddevalla centrum. Genom den ideella intressegruppen Levande centrum Uddevalla samarbetar hon med flera andra företagare.

– Vi hjälps åt med att skapa ett attraktivt centrum och locka hit folk. Vi ordnar event av olika slag och tipsar om varandras erbjudanden. Tillsammans med Åsa Friberg på R.Å. Design driver jag Facebook- och Instagramsidorna Levande centrum Uddevalla där vi sprider information om allt kul
som händer i centrum. Här finns ju en hel del unika butiker att botanisera bland.

– Vårt gemensamma mål är att Uddevalla centrum ska vara levande och attraktivt. Och visst känns det bra när vi lyckas lyfta fram varandras butiker och det dyker upp nöjda kunder som inte hade en aning om utbudet i centrum.

Läs mer om Soul4men 

Marias bästa sommartips i Uddevalla 

En sjö och en trä bänk

Ta en tur till Herrestadsfjället. Där finns många vandringsleder, eldplatser, sjöar och vacker skog.

En å i en bäckravin

Hasselbacken & Margretegärdeparken är sköna oaser i centrum med fantastiska blomsterarrangemang.

Trä bro över havet med människor

Gå Strandpromenaden längs havet. Luncha eller fika på Konditori Snäckan på Gustafsberg.

Två människr i entren vid rå design

Besök den unika butiken R.Å. Design som har en härlig innergård där man kan fika på sommaren.

Skylt för studio 32

Amatörteatern Studio 32 och kulturföreningen Uddevallakassetten bjuder på teater & musik året runt.