({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Man på mtb cykel

Fotograf: Lola Lindgren

Bokenäsets natur är perfekt för min träning och återhämtning

Världscupstävlingar, VM, EM och SM. Det blir mycket resande för elitcyklisten Oscar Lind under ett år. – Det känns alltid gott att landa på Bokenäset mellan tävlingarna. Här kan jag ladda ny energi i skogen och vid havet, säger han.

20-årige Oscar Lind är en av Sveriges största talanger inom terrängcykel, oftare benämnt som mountainbike (MTB). Sedan ett år tävlar han i U23-landslaget som en av de yngsta cyklisterna. Efter ett framgångsrikt 2022 har han visat att han också är en av Europas bästa unga MTB-cyklister. Den här säsongen satsar han främst på världscupstävlingarna som går i Europa, USA och Kanada mellan maj och oktober.

– Steget upp till U23 är utmanande på många sätt. De äldsta medtävlarna har både tränat mycket mer och har mer tävlingserfarenhet. Vi som är yngst hamnar långt bak i startleden. Men det är samtidigt sporrande och lärorikt. Det gäller att jobba sig fram steg för steg. Målet är att jag ska kvalificera mig för att ingå i ett professionellt MTB-lag och ha sporten som yrke, säger Oscar.

Skapar eget träningsupplägg

Under tävlingssäsongen börjar en vanlig arbetsdag för Oscar alltid med en rejäl portion gröt till frukost. Sedan kör han distanspass på cykel i skogen eller på landsväg under 4–6 timmar. Efter lunch väntar ofta ett träningspass i gymmet för att bygga styrka och balans. Träningsupplägget tar Oscar fram på egen hand.

– Tävlingsfria veckor mellan februari och oktober kör jag mestadels upplägget tre träningsdagar följt av en vilodag och så löper det på. Eftersom jag bor i Hällebäck blir det många cykelpass i Bokenäsets skogar. Här finns gott om stigar med perfekt terräng för MTB-träning. Jag gillar verkligen naturen här.

– Det är viktigt att träna i olika typer av terräng – inte minst för att utveckla tekniken. Så det blir en del träningsläger i Spanien och andra varma länder tillsammans med andra tävlingscyklister. Flera av dem har, precis som jag, gått på cykelgymnasiet i Skara. Eftersom jag tränar så mycket på egen hand är det kul att köra ihop med kompisar emellanåt.

Märker ett ökat MTB-intresse

Intresset för cykel och tävling väcktes tidigt i Oscars liv.

– Så snart jag lärt mig cykla fastnade jag för att köra på olika banor. Det var där jag hängde så ofta jag kunde. När jag var sju år började jag träna MTB i Uddevalla Cykelklubb. Under ett av de första träningspassen körde jag vilse i skogen vid Bjursjön och det tog en stund innan jag hittade tillbaka. Men det avskräckte inte mig.

Det dröjde inte länge innan Oscar började tävla och upptäckte glädjen i det. Uddevalla Cykelklubb har betytt mycket för honom genom åren, men sedan fyra år tillbaka tävlar han för Serneke Allebike MTB team. På nära håll finns även Bokenäs IF som etablerat en aktiv cykelsektion för ungdomar under senare år.

– Jag försöker vara med på något av deras träningspass emellanåt och tycker det är väldigt roligt att se vilket stort intresse det finns för MTB. Idag är det många fler tjejer som utövar sporten och allt fler vuxna har upptäckt att det är en bra motionsform.

Leder pass för motionärer

När tiden räcker till händer det ibland att Oscar leder träningspass för motionärer på MTB-lederna vid Hafsten. 

– Där finns väldigt fina leder med flera anslutande stigar. Sedan finns det förstås många andra bra stigar på Bokenäset men det gäller att ta hänsyn till naturen och följa reglerna i allemansrätten.

– Att ha Bokenäset som bas passar mig perfekt som livet ser ut just nu. Jag uppskattar att bo så nära havet och skogen. Det gör det enklare att hitta en bra balans mellan tävlingslivet och återhämtning.

Oscars bästa sommartips på Bokenäset

Vägarna vid Eriksberg passar bra för turer med vanlig cykel.

Fina badstränder finns vid Hällebäck, Jordfall och Hafsten.

Camping plats med husvagnar

Boka några nätter på Fossens camping eller Hafsten Resort– båda ligger vackert vid havet.

Vitt hus och grön gräsmatt

Njut av god mat på Stallgården.

Träbro med grön skog

Bokenäset har flera vandringsleder för både korta eller långa turer, exempelvis vid Havsten, Kalvön och Svartedalens naturreservat.