({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
Gå till innehåll Tillbaka till början
  • Fotograf: CARLA ORREGO VELIZ

20
okt

Trollhättans poesifestival 2018
Trollhättan

Välkommen till 2018 års poesifestival i Konsthallen Trollhättan

Trollhättans poesifestival arrangeras för 17:e gången i ordningen 20 oktober 2018. Platsen kommer att vara Trollhättans konsthall och vi kommer bjuda på det mesta av det bästa när det kommer till samtida litteratur.

Burcu Sahin

det som läggs i våra händer
ska så småningom tas ifrån oss

Burcu Sahins dikter börjar i det detaljerade handarbetet, så som det har praktiserats av generationer kvinnor: broderi, sömnad, vävning. Tradition och minne ställs mot rörelse, migration och konflikt – men inte som enkla motsatser, utan som en växande och föränderlig väv. Burcu Sahin är född 1993 och bosatt i Rinkeby. Hon gick ut Biskops-Arnös skrivarlinje 2015 och är nu verksam som lärare på samma skola, samt på Skrivarakademin i Stockholm. Broderier är hennes debut.

Kennet Klemets

Är det jag igen?
Säkert?
Jag tycker inte det känns så.
Det känns som att det blöder rakt ut någonstans.

Kennet Klemets är född 1964 i Uppland, bor i Göteborg. Han debuterade 1997 med diktsamlingen År med tretton månar och har sedan dess släppt ytterligare åtta böcker. För sitt författarskap har han bland annat tilldelats Gerard Bonniers Lyrikpris. Nu är han aktuell med boken På dess naturliga plats, en tvillingbok till All denna öppenhet som kommer från 2011. Två böcker som består av ett slags oroliga, nerviga monologer som präglas av vardagens absurdism, sylvass samhällskritik och nattsvart humor.

Sara Granér

En bussfärd
En arbetsmarknadsåtgärd
En inre värld

Sara Granér är född 1980 och debuterade 2008 med Det är bara lite AIDS. Sedan dess har man kunnat läsa hennes serier i tidningar som Galago, Aftonbladet, ETC och Dagens Nyheter. Hon har medverkat i utställningar i Rom och Tokyo och har fler seriealbum och böcker bakom sig. Hennes senaste bok är Blixt från oklar himmel – en helt unik bildpoesi på rim.

Lina Ekdahl

Fyrahundrafyrtio år är en lång tid. En era av tid. Exakt hur lång tid det är, det var, är inte så viktigt. Eller så är det mycket viktigt. Att det var en lång tid. Men det är också oerhört tjatigt, detta att ständigt påpeka hur lång tid det var, det är. Hur många år som gått sedan dess, efter de fyrahundrafyrtio åren? Vad spelar det för roll? Det spelar mycket stor roll. Nästan ingen roll alls. Det är det enda som spelar någon roll. Om ett bord är ett bord, om en stol är en stol.

Lina Ekdahl är född 1964, hon är poet och dramatiker, bosatt i Göteborg. Hon debuterade i bokform 1994 med diktsamlingen Fram på dagen. 2018 utkommer hennes sjunde diktsamling Fyrahundrafyrtio år. Hon har tilldelats flera priser och stipendier och 2017 fick hon Sveriges Radios novellpris för novellen Rent bord. Genom åren har hon samarbetat med konstnärer och musiker i en rad olika projekt, utställningar, föreställningar och på skiva och hennes poesi är översatt till bland annat tyska, ukrainska, spanska och khmer.

Iman Mohammed

Hur ser ett minne ut? Hur arbetar ett minne? Vad är det dikten minns? Den minns barndom, den minns flykt. Den minns glömska som strategi. Den minns omvägarna till skolan. Den minns våldets omgestaltningar. Att det kollektiva minnet är kort trots insatser för att minnas. Den minns jaget i oändligheten.

Iman Mohammed är född 1987. Hon har gått på Biskops Arnös författarskola och Litterär gestaltning i Göteborg. Hon debuterade i antologin Blå Blixt (2013) och har sedan dess publicerats i flera antologier och tidskrifter. Hon är nu aktuell med sin första diktsamling Bakom trädet ryggar – en sammanhängande och drömlik diktsvit som rör sig kring minnets många vindlingar.

Calle Flognman

att någon gång resa med bröstet fullt
ta hoten först när de kommer våga
fästa blicken på ett avlägset mål

Calle Flognman är född 1972 i Dalsland. Efter att i några år skrivit litteraturkritik och lyriska essäer debuterade han tidigare i år med diktboken Förnan. Titeln anspelar på organiska rester i förändring; på marken liggande material, ännu ej fullt nedbrutet till oigenkännlighet. Det som redan passerat och det som kommer att passera. Calle Flognmans dikter bär på tradition samtidigt som de pekar framåt. Bilder från ett förflutet, med inslag av natur och det lantliga, blandas med modernitetens verkligheter.

Christine Falkenland

ett stillastående
plötsligt allt förglömmande evigt nu
som bara du

Christine Falkenland är född 1967 och bosatt i Göteborg. Hon debuterade 1991 och har etablerat sig som en av vår tids mest intressanta lyriker och prosaförfattare. Sin inspiration söker hon i den mänskliga själens djup och bland hennes litterära förebilder märks Gunnar Ekelöf, Fjodor Dostojevskij och T. S. Eliot. Hon har en stor produktion bakom sig bestående av både diktsamlingar, romaner och barn/ungdomsböcker. Hennes författarskap kännetecknas av en formell lätthet klädd i en gotiskt klingande språkdräkt med total tonsäkerhet. För sin roman Öde tilldelades hon både Svenska Dagbladets litteraturpris och Sveriges Radios romanpris. Nu är hon aktuell med boken Själasörjaren där renhet, ondska och begär är centrala motiv.

Jörgen Lind

Jag har den ljusa boken
inom mig, den jag har försökt
att skriva så länge.

Jörgen Lind är född 1966 i Umeå och bosatt i Göteborg. Han debuterade 1997 med diktsamlingen Ararat. Under namnet Rede samlades fem diktsamlingar som måste ses som en sällsynt tour de force i 2000-talets svenska poesi. Jörgen Linds skrivande rör sig fram och tillbaka i ett växelspel mellan den djupt personliga upplevelsen och samhällets larmande processer. För boken Vita kommun tilldelades han Sveriges Radios Lyrikpris och är nu aktuell med den kritikerrosade diktsamlingen Åtel.

Konsthallen Trollhättan

Konsthallen Trollhättan är en kommunal konsthall som visar ett brett urval av lokal, nationell och internationell samtidskonst. Årligen visas ett tiotal utställningar med ambitionen att utifrån dessa skapa möten och samtal.

Läs mer
Kontaktinformation

Konshallen Trollhättan

Nohabgatan 11B

46153 Trollhättan


Telefon: +46520496453


E-post: Skicka E-post

Hemsida: periferi.nu/