Övrigt att veta
Ska du bege dig ut i skogen för att vandra en led eller ut på en cykeltur i några dagar? Då kan det vara bra att ha med sig några tips i bagaget. Här hittar du en liten samling av tips inför din vandring eller cykeltur, klassning av ledernas svårighetsgrad och även lite information om allemansrätten.
Tips inför din vandring
Ta dig tid – Ta det lugnt när du är ute och passa på att njuta av naturen. Tänk inte på hur snabbt andra går eller vad du har för kilometertider, utan stanna till när du vill och ta många raster och pauser
Bra skor – att dina skor är sköna och bra att gå i är det viktigaste. Ofta kommer man långt med ett par gympaskor eller liknande om du mest går dagsturer. Ska du gå längre sträckor kan det vara skönt med mer rejäla vandringsskor eller - kängor. Tejpa fötterna hemma för att undvika skavsår, exempelvis med Leukoplast eller annan sporttejp. Har du alldeles nya skor så försök att gå in dem lite innan du ger dig ut på längre vandringar.
Packning och utrustning – Ha en ryggsäck som rymmer det du vill ha med och som sitter skönt. Ta gärna med extrakläder att byta om till vid raster och utifall vädret ändrar sig, men försök att välja lätta kläder så att ryggsäcken inte blir för tung. Viktigast av allt är att du tar med dig en rejäl matsäck med mycket godsaker i och rikligt med vatten! Glöm inte att ta med ett sittunderlag att sitta på vid raster.
Tips inför din cykeltur
Hjälm - Det viktigaste av allt är hjälmen. Den räddar liv! Och kom ihåg att barn och ungdomar under 15 år måste använda hjälm enligt lag.
Punktering - Kom ihåg att ta med verktyg så att du kan laga punkteringen om olyckan skulle vara framme. Det finns ofta hjälp längs med vägen, men vissa partier är det mest du och naturen.
Mat och vatten - Ta gärna med dig en rejäl matsäck med mycket godsaker och rikligt med vatten. Matställen finns längs med cykelvägen, men det är alltid gott att ha med sig lite extra energi. Det finns gott om fina fikaställen att pausa på längs med cykellederna.
Cykelinställningar - Att cykla länge påverkar din kropp. Tänk på att ställa in cykeln och sadeln så att den känns bekväm inför cykelturen. Om du har möjlighet kan du provpacka cykeln och testcykla inför utflykten för att vänja dig vid att ha packning på cykeln.
Kläder - Kläder efter väder. Att cykla kan skava lite, så ta helst inte jeans på dig. Ta gärna på dig kläder i starka färger så att du syns. Och i Sjuhärad finns många sjöar så glöm inte badkläderna.
Allemansrätten
I Sverige får alla vara i naturen, även i områden som någon annan äger. Detta kallas allemansrätt och är en viktig del i den svenska kulturen. Du använder dig av allemansrätten när du går en promenad i skogen, paddlar kajak, klättrar eller sitter på en sten och tänker. Allemansrätten är en unik möjlighet att röra sig fritt i naturen. Med denna rätt följer också krav på hänsyn och varsamhet - mot natur och djurliv, samt mot markägare och andra människor i naturen. Tänk på att det alltid är förbjudet att köra motorfordon ute i terrängen, gäller även på vandringsleder; utom i arbete med jord- och skogsbruk. Du får ta dig fram till fots,
cykla, åka skridskor och skidor – om du inte riskerar att skada gröda, skogsplantering eller annan känslig mark. Du måste respektera hemfriden och du får inte passera eller vistas på privat tomt. När du passerar genom betesmark var noga med att stänga grindarna efter dig. Respektera djur- och fågellivet och ta med dig skräpet hem. Tänk på att allemansrätten är begränsad i nationalparker och naturreservat. Det är alltid du som besökare i naturen som har ansvaret att känna till vad som gäller i området som du besöker. Man kan sammanfatta allemansrätten med orden ”inte störa – inte förstöra. Här kan du läsa mer om allemansrätten.
Klassning av ledens svårighetsgrad
Vi har valt att klassa våra vandringsleder utifrån svårighetsgrad. Nedan följer en kort beskrivning vad varje svårighetsgrad innebär.
Tillgänglighetsanpassad: Leden ska vara tillgänglighetsanpassad enligt gällande riktlinjer och ska finnas med i Tillgänglighetsdatabasen. Här kan du ta dig fram med rullstol, rullator och med barnvagn.
Lätt: Leden är möjlig att ta sig fram på med barnvagn, rullator eller rullstol. Detta gäller också för eventuella broar och spänger. Underlaget är grus eller asfalt.
Medel: Framkomligheten ska vara god. Vandringen sker delvis eller helt på naturstig. För en person med normal kondition är nivåskillnaden inget problem.
Svår: Framkomligheten är begränsad med sträckor som innehåller stora nivåskillnader eller branta passager där god kondition krävs.