({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Cykla Mountain Bike vid Lassalyckan

Fotograf: Mats Lind

7 Vandringstips

Här har vi samlat några tips som kan vara bra att ha bagaget för en bättre naturupplevelse i Sjuhärad.

 

1. Ta dig tid – Ta det lugnt när du är ute och passa på att njuta av naturen. Tänk inte på hur snabbt andra går eller vad du har för kilometertider. Stanna istället till när du vill och ta många raster och pauser. 

Här finns en bra tabell som kan vara en hjälp till ungefär hur lång tid det kan ta (angiven för fjäll men stämmer bra även för låglandsmiljö); https://www.svenskaturistforeningen.se/guider-tips/fjallen/hur-lang-tid-vandra/

 

Fotograf: Elaine Karhinen

2. Bra skor – Detta är det viktigaste, att skorna är sköna och bra att gå i. Ofta kommer du långt med ett par gympaskor eller liknande om du mest går dagsturer. Ska du gå längre sträckor kan det vara skönt med mer rejäla vandringsskor eller - kängor. Har du alldeles nya skor så försök att gå in dem lite innan du ger dig ut på längre vandringar. Missa inte skoskavsplåster!

 

3. Packning och utrustning – Ha en ryggsäck som rymmer det du vill ha med på turen och som sitter skönt. Ta gärna med extrakläder utifall vädret ändrar sig, men försök att välja lätta kläder så att ryggsäcken inte blir för tung. Kläder efter väder! Viktigast av allt är att du tar med dig en rejäl matsäck med exempelvis en smörgås, något varmt i termos, frukt osv. Även vattenflaska och sittunderlag! 

 

Fotograf: Jonas Ingman

4. Mobil och kamera - Kom ihåg att ladda mobilen och kameran för att kunna bevara det du ser i din omgivning samt att kunna kontakta någon om något inträffar. ta gärna med laddare och powerbank.

 

Fotograf: Lukasz Warzecha

5. Karta -  Oavsett om du vandrar på en uppmärkt led eller inte kan det vara bra att ha med sig en karta för att upptäcka nya vägar och gömställen. På turistbyråerna och besöksservice i våra sjuhäradskommuner finns kartmaterial för de olika vandringslederna. 

 

6. Allemansrätten - Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen. Allemansrätten gör att vi alla har tillgång till naturen, men där ingår såväl rättigheter som skyldigheter. Det innebär att ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Läs mer här! 

 

7. Första hjälpen - Beroende på hur långt du ska gå är någon form av första hjälpen bra att ha med. Plåster, sårtvättare, handsprit och gasbinda (om man stukar en led) för dagsturer och ett mer komplett första hjälpen kit om du går längre och inte minst ska övernatta. Välsorterade apotek eller sport- och friluftsbutik brukar sälja dessa.