({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
En asfalterad cykelväg med vatten på båda sidor

Etapp Ulricehamn – Tranemo (43km)

Det här är en fantastiskt vacker del av cykelleden! Du cyklar längs med sjön Åsunden, med branta lövklädda sluttningar och kuperad terräng – och storslagen utsikt över sjön. Det här är en populär utflyktsplats även för Ulricehamnsborna. Här finns gott om bänkar och bord att packa upp picknickkorgen på.

Ulricehamn

Ulricehamn är känt för sitt genuina och pittoreska centrum omgivet av Åsunden. Sjön har satt prägel på tätorten med dess vattenaktiviteter, omgivning och lugn. Ulricehamn är en stad som lever och utvecklas året om. Här finns utrymme för avkoppling och härliga stunder. Naturen och stadslivet finns sida vid sida. 

Vi rekommenderar ett stopp vid sjökanten i Ulricehamn. Det tidigare järnvägsområdet har varsamt omvandlats till ett fint område med sjöbodar som har kanotuthyrning, restaurang och kafé. Du kan dessutom hyra cyklar här! Gamla Stationshuset inhyser Ulricehamns Turistbyrå, och där får du mer information vad som är på gång just nu. Gör gärna ett besök i Ulricehamn City och fyll på picknickkorgen. 

Läs mer om Ulricehamn här

Skottek

Precis när du har lämnat Ulricehamn passerar du Skottek, ett minnesmärke som uppmärksammar att Sten Sture den yngre träffades av en kanonkula och sårades dödligt i slaget på Åsundens is. Det här området var förr gränsen mellan Sverige och Danmark med flera strider som följd. Idag finns här en campingplats som inrymmer ett stugområde och en restaurang. Så vill du övernatta här så går det alldeles utmärkt.

Svalkande tunnel

Efter Skottek bjuder vi på ett mini-äventyr. Cykelleden tar dig nämligen genom en 80 meter lång tunnel. Är det en varm sommardag du cyklar så kommer du att njuta av svalkan som finns här!

Marbäck

Historien ger sig även tillkänna i Marbäck. Här i området hittades nämligen Bredgårdsmannen – ett 10 000 år gammalt skelett – av en grävmaskinist. Bredgårdsmannen visade sig senare vara ett av de absolut äldsta skelettfynden i Skandinavien.

Korpebobergs lövskogar

Det vackra Naturreservatet Korpebobergs lövskogar ligger utmed Åsundens östra strand och utgörs som namnet anger av lövskogsområden koncentrerade kring gårdarna Näsboholm, Kärrabo och Korpebo.I det kuperade landskapet finns också öppna och igenväxande hagmarker samt en närmare kilometerlång blockrik bergbrant.

Sjön Åsunden

Cykla vidare genom Näsboholm, ett idylliskt litet stugområde vid östra stranden av sjön Åsunden. Efter att ni passerat området hittar ni en otroligt vacker plats vid sjön – så stanna gärna till här en stund.

Vegby

Du passerar sedan Vegby, ett fint litet samhälle vid Sämsjöns strand. Ta gärna en rast vid Hembygdsstugorna eller stranden där det finns fina grillplatser och en liten butik. 

Månstad

Månstad är det lilla samhället som har fler kor än invånare. Cykelleden passerar ”centrum” som i huvudsak består av vackert odlingslandskap och gårdar. Stanna på stationsområdet en stund och passa på att fika i grillstugan, promenera till Naturrummet eller varför inte ta en svalkande dusch?

Hofsnäs Herrgård

Gör en avstickare från cykelleden och avnjut en gourmetresa genom Sjuhärads gårdar och natur på Hofsnäs Herrgård, en av restaurangerna i Västsvensk mersmak. Här finns inte bara maten utan även omgivningarna och de historiska vingslagen som är väl värda en omväg.

Torpa Stenhus

Om du vill övernatta i historisk miljö i naturskönt område så är Torpa Stenhus ett utmärkt val. Det är ett av Sveriges bäst bevarade herresäten från 1500-talet. Givetvis med slottsspöken och många spännande historier. Här finns guidade turer och sommarutställningar som du kan njuta av om du vill göra en paus på vägen.

Limmared

Glasets Hus i Limmared rekommenderar vi varmt. Här kan du uppleva allt som hör ett glasbruk till – med glasutställning, glasblåsning och hyttsill. Här finns även kafé, en stor brasa och en vacker vinterträdgård att avnjuta maten i. Det är också i Limmared som den kända ABSOLUT-flaskan tillverkas.

Här kan du även göra ett stopp och äta god husmanskost på Limmareds värdshus i det anrika järnvägshuset. Passande – med tanke på att du cyklar på banvallarna! I närheten hittar du aktivitetsparken Glasparken med äventyr och lek för barn och unga. Det finns ett stort piratskepp, en parkourbana, skatepark, plan för bollsporter, studsmattor med mera. Tranemo Kommuns häftigaste aktivitetspark helt klart! I Limmared kan du även fynda i secondhandbutiker – här finns faktiskt flera stycken!

När du cyklat ut ur samhället ser du skylten till Limmared Säteri. Cykla dit! Här finns en gårdsbutik med mycket lokalodlat från Sjuhäradsbygden. Kött från gården, knäckebröd, sylt och annan spännande mat från Sjuhäradsmat. Obs! Kom ihåg att se över öppettiderna först, men ringer du innan så finns stora möjligheter att dörrarna öppnas för dig!

Tranemo

Tranemo har fått sitt namn efter tranan. Den, och många andra fåglar kan du se vid Tranemosjön som glittrar inbjudande mitt i samhället. I Tranemo finns en sexkantig kyrka som måste ses!Den är unik i sitt slag, med sin sexkantiga form och sju torn. Tranemo kyrka ritades av Boråsarkitekten Emil Langlet. Det fanns två syften när den byggdes, dels var det ett effektivt sätt att skapa många sittplatser och för att tydligt visa att församlingen samlas runt sakramenten dop och nattvard: dopfunten och nattvardsbordet fanns i mitten av kyrkan.

Läs mer om Tranemo här! 

Övriga etapper på Sjuhäradsrundan