({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Platåbergens Geopark

6 - Ökull
Varnhem

Varierande led med geologiska sevärdheter

Vandringen i Ökulll-Borregården bjuder på björk- och alsumpskogar, sjöar, kärr, öppna betesmarker och lövlundar. Det mest iögonfallande är de speciella dödisgropar som bildats här. Njut av en vandring över spänger och små stigar i ett fantastiskt område mitt i Skaraborg.

Längd: ca 4 km

Tidsåtgång: ca 1,5 h

Svårighetsgrad: medel

Terräng: stigar, spänger, grusvägar samt lättrafikerad asfaltsväg.

Ledkarta

Spännande geologiska fenomen

Detta speciella område är ett resultat av den senaste istiden, och det böljande landskapet med kullar, åsryggar och sjöar kallas kamelandskap. När isen smälte blev klimatet plötsligt kallare under en period och gjorde att avsmältningen pausade, och iskanten låg över samma område en längre tid - precis här vid Valle, mitt emellan Skara och Skövde.

Älvar av smältvatten transporterade stora mängder grus och sediment. Här blev också isblock begravda i gruset. När dessa smälte bildades det gropar i landskapet - nämligen dödisgropar. Vandrar du leden i Ökull från Varnhem passerar du en stor dödisgrop som är nästintill perfekt rund. Går du ner i botten på gropen ser du inget annat än himmel. En fika på kanten eller längst ner i gropen är en häftig upplevelse på vandringen.

Utforska Valles naturreservat

Vandringsleden i Ökull går på skogsstigar och på spänger över våt mark, och anslutningslederna går bitvis på grusväg och lättrafikerad landsväg. Vill du utforska mer går leden vidare upp i Valle och du kan vandra genom naturreservaten förbi flera små sjöar och genom blommande hagmarker med stor biologisk mångfald. Vill du vandra i Valle finns inte mindre än sex mil skyltade leder, vilket gör sig perfekt för ett flerdagarsäventyr.

Fotograf: Jonas Ingman

Allt för en bekväm upplevelse

I nära anslutning till leden finns Valle Camping med stugor och vandrarhem, som ligger precis intill den lilla sjön Husgärdessjön. Här kan du sova gott eller ta ett svalkande dopp i det blå. I närliggande samhället Varnhem finns spännande historiska sevärdheter så som Varnhems Klosterkyrka och Kata gård, men också ett trevligt kafé öppet sommartid och en pizzeria som erbjuder mat året om. Klostergårdens vandrarhem ligger mitt i byn med utsikt över klosterområdet.

 Är du ute och vandrar och ser ett träd över leden eller något som behöver åtgärdas? Hjälp oss att hålla lederna i fint skick genom att markera på en karta, ta en bild och skicka till oss.

upplevskara@skara.se

Fakta om leden

Längd:

Ca 4 km.

Ungefärlig tid:

Ca 1,5 h

Markering:

Orange markering. I den tryckta Vandra i Valle-kartan är slingan markerad med siffran 6. 

Svårighetsgrad:

Medel.

Leden går på skogsstigar, grusvägar och spänger över våt mark. Anslutningsled går delvis på lättrafikerad landsväg. Leden går delvis genom betesmarker där djur betar för att hålla landskapet öppet och främja den biologiska mångfalden.

 

Start och mål:

Lämplig startplats är vid Valle camping & Stugby, Varnhem eller Ökull. Från Valle Camping leder en bekväm, delvis spångad led, in i reservatet. Från Ökull och Varnhem går anslutningsled in i reservatet. 

Hitta hit:

Ökull ligger mitt emellan Skara och Skövde, strax söder om väg 49. Parkering finns i Varnhem och vid Valle camping.

Med buss

Buss 200 från Skara, Skövde eller Lidköping. Närmsta hållplats: Varnhem (ca 4 km från anslutningsled) och Ökull (0 km från anslutningsled). Hitta busstider på vasttrafik.se

Med cykel

Cykelväg finns hela vägen mellan Skara och Skövde. Från Skövde på den gamla banvallen som går parallellt med väg 49, från Skara på skyltad cykelväg mot Varnhem.

Cykelkarta Skara

Karta för utskrift/nedladdning

Längd: ca 4 km

Tidsåtgång: ca 1,5 h

Svårighetsgrad: medel

Terräng: stigar, spänger, grusvägar samt lättrafikerad asfaltsväg.

Ledkarta

Kontaktinformation

Skara kommun

Södra kyrkogatan 2

532 30 Skara


Telefon: +46 511320 00


E-post: upplevskara@skara.se

Hemsida: upplevskara.se