({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Tobias Andersson

Flämsjön runt
Eggby - Lerdala

9 km vandring runt Flämsjön

En naturskön och omväxlande vandring på mysiga små stigar, skogsvägar och mindre grusvägar, genom beteshagar med ek och ädellövskog.  Leden går bitvis nära Flämsjön, och du passerar även Remningstorps arboretum och naturreservatet Eahagen. Öster om Flämsjön fortsätter leden på slingrande stigar och vägar i det lätt kuperade landskapet.

 

Snabbfakta

Längd: 9 km

Tidsåtgång: Ca 2 timmar

Svårighetsgrad: Medel

Terräng: Stigar, skogsvägar och grusvägar. Ibland genom kohagar.

 

Remningstorps Arboretum och Bockön

Vid Acksjön passerar du Remningstorps arboretum, en spännande och väl skyltad samling träd från hela norra halvklotet. Strax intill arboretet ligger Bockön, en liten udde som går ut i Acksjön. Där växer stora gamla ekar i en ring runt udden. Det finns också en grillplats nära sjökanten, perfekt när man behöver fylla på energin! Håll höger där stigen delar sig, strax efter arboretet.

Naturreservatet Eahagen och Öglunda 

Eahagen och Öglunda är en del av det mjukt kuperat kamelandskapet med kullar, moränryggar och sänkor. I reservatet finns en mosaik av ädellövskog och små öppna betesmarker. Träden består av ek, alm, ask, oxel, lind och fågelbär. Bland buskarna är hassel, nyponrosor, en och hagtorn vanliga. Vårärt, lungört, tandrot, storrams, präst-krage och gullviva kan nämnas bland markens växter. Fågellivet är rikt med arter som nötkråka, trädkrypare, grönsångare, svarthätta, näktergal och hackspett. En härlig liten badvik finns vid sjön Ämten.

Läs mer om Valleområdet här.

Badmöjligheter längs vägen

Mellan Flämsjön och Ämten går du på en smal moränrygg och här finns det möjlighet till ett dopp i den lilla viken med sandbotten. Vill du hellre hoppa från en brygga finns förstås en populär badplats vid Flämslätt.

 

Fotograf: Tobias Andersson

Bo och äta i anslutning till leden

Vill du passa på att stanna övernatt i samband med din vandring så kan du välja Flämslätt Stifts- och kursgård som är en större anläggning med både hotell- och vandrarhemsstandard. Här kan du också äta god mat gjord på lokalproducerade råvaror, eller bara köpa glass eller godis i receptionen. Känner du för att ta ett svalkande dopp finns en trevlig badplats som är känd för sitt klara vatten och behagliga temperatur.

Bara ett stenkast från vandringsleden hittar du Fredriksons pensionat Sjöbacka om du hellre väljer ett litet pittoreskt pensionat med ett personligt omhändertagande. På glasverandan med sjöutsikt får du sitta och äta av läckerheterna som serveras av pensionatets värdinna Margaretha.

Gröna Husets vandrarhem i Eggby är ett billigare alternativ som har fräscha rum med egen toalett och dusch, beläget 1,5 km från vandringsleden vid Eahagens parkering.

Vandra vidare

I Valleområdet finns det ca 6 mil skyltade leder som är sammanhängade. Du kan därför lätt vandra vidare mot naturreservaten Jättadalen-Öglunda grotta eller Höjentorp-Drottningkullen.

 

Fakta om leden

Längd:

Vandringsleden Flämsjön runt är ca 9 km lång.

Ungefärlig tid:

På en timme hinner man gå drygt tre kilometer med normalkondition så räkna med 2-3 timmar.

Markering:

Leden är markerad med stolpar med orange topp och texten "Flämsjön runt".

Svårighetsgrad:

Svårighetsgraden på leden är lätt till medelsvår. Leden går på stigar, skogsvägar och grusvägar genom ett mycket variationsrikt landskap, ibland med betande djur. Några sträckor kan vissa årstider kräva kängor eller stövlar.

Start och mål:

Det finns flera alternativ där du lätt kan parkera bilen:

  • Flämslätt Stifts- och kursgård
  • Eahagens parkeringsplats
  • Mellombergen längs med vägen norr om Eggby
  • Parkeringen längs med vägen mot Slättäng

Hitta hit:

Valleområdet med Flämsjön ligger mellan Skara och Skövde, ca 15 min med bil från Skara och ca 20 min med bil från Skövde.

Det kan vara svårt att ta sig hit med kollektivtrafiken, men det går ett par bussar morgon och eftermiddag från Skara som stannar vid busshållsplats Flämslätt. Turen måste förbeställas hos Västtrafik på tel: 0771-919090 senast 1 tim före avresa från Skara.

Så här kör du med bil från Skara och Skövde:
Sväng av från väg 49 vid skyltning mot Eggy, Lerdala och Flämslätt. Följ vägen ca 10 km tills du kommer till Flämslätt på höger sida av vägen.

Karta:

Kartan Vandra i Valle finns att hämta på turistinformationen i Skara Stadshus och på vissa InfoPoints och boendeanläggningar i området.

Se kartan för Flämsjön runt i Google maps här

 

Karta för utskrift/nedladdning

Kontaktinformation

Skara Turistbyrå i Skara Stadshus

Södra Kyrkogatan 2

53230 Skara


Telefon: +46 511 32580


E-post: turistbyran@skara.se

Hemsida: vastsverige.com/skara