({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
En kvinna som går mot en vacker utsikt

Fotograf: Henrik Theodorsson, Platåbergens geopark

Vinterrunda i Platåbergens geopark

Det Skaraborgska vinterklimatet kan bjuda på allt från duggregn, plusgrader och vintergrön natur till snötyngda granar i djupa skogar, frusna vattenfall som tagna ur en saga och snötäckta mossar som gjorda för härlig skidåkning. Under vintern kan du också uppleva uppfriskande vandringar på mjukt, fuktigt underlag med häpnadsväckande utsikter och magiska kvällar med norrsken över Vänern. Häng med på en vintertur i Platåbergens geopark och upplev området på ett nytt sätt!

DAG 1: HALLEBERG OCH HUNNEBERG

Skäktefallet – Halleberg
Starta turen på de spännande bergen Halle- och Hunneberg >>. Här är diabaslagret mycket mäktigare än på de andra platåbergen, men bergen saknar kalkstenen och lerskiffern. Här hittar vi istället kalken inuti alunskiffern i form av ortstenar. Diabaslagret bildar här uppemot uppemot 60 meter dramatiskt höga, lodräta stup. Skäktefallet, eller Brudslöjan som det kallas lokalt, kastar sig 30 meter ner för den branta diabasväggen på Halleberg och under vintern när vattnet fryser bildas fantastiska iskonstverk. 

Tips! Ta med lunchmat och grilla vid någon av de två grillplatserna som finns här. Köp med ved från Bergaboden i Vargön >>.

Upplev mer av Hunneberg:

I södra änden av Hunnebergs diabasplatå hittar du Kvarnsjön. Här finns fyra grillplatser och ett vindskydd och fiske är tillåtet med fiskekort. Runt sjön går en vandringsled där man också kan göra en avstickare, mot Högsäter klev, som bjuder på flera  vackra utsikter. Igelsjön är ytterligare en vacker högplatåsjö på Hunneberg. I det familjevänliga området hittar du två vindskydd, tre grillplatser och en toalett. Runt sjön går en vandringslinga på 0,7 km.

Peneplanet vid Nordkroken - Halleberg

Vid Nordkroken >> på Halleberg bildades berggrunden för 1700 miljoner år sedan. 600 miljoner år före nutid slipades den ner till en plan urbergsyta. Detta urberg, eller peneplanet som det kallas, är Sveriges äldsta bevarade landskapstyp. Vid Nordkroken finns en grillplats och om det väntas norrsken så är detta den perfekta platsen för att de det nordliga ljusfenomenet. Varför inte ta med kvällsmaten hit? Åk sedan mot Vargön och stanna över natten på Ronnums herrgård >>.

Fotograf: Henrik Theodorsson, Platåbergens geopark

DAG 2: HINDENS REV OCH LIDKÖPING

Kör efter en skön natts sömn vidare mot Lidköping och Hindens rev >> , denna välbesökta och unika plats som är en randmorän vilken sträcker sig ca 4 kilometer rakt ut i Vänern. Den bildades framför iskanten vid den senaste istiden för 10 000 år sedan. Randmoränen följde hela iskanten som i väst stäcker sig in i Norge där den kallas Raerna och i öst in i Finland där det heter Salpausselkä. Längst ute på spetsen känns det som om du är utkastad mitt i sjön. Denna plats är magisk året om och vintern är inget undantag. I mysiga Lidköping >> finns Vänermuseet >> med intressanta utställningar som berättar om livet i och kring Vänern. Strosa i den mysiga småstaden och njut av god mat på någon av stadens restauranger >>. Efter en dag full med nya upplevelser passar det bra att stanna över natten på något av Lidköpings boenden >>.

Fotograf: Henrik Theodorsson, Platåbergens geopark

DAG 3: KINNEKULLE OCH BILLINGEN

Nu är det dags att styra nordöst mot Kinnekulle >>. Åk mot Husaby och gör ett besök i ruinerna av den gamla biskopsborgen, källan och kyrkan. Vandra Lasses familjeled >> som utgår från Lasse i bergets grotta >>. Uppe på högkullen finns möjlighet att äta lunch på Kinnekullegården >> med vacker utsikt över Götenebygden.

Kör sedan vidare mot Silverfallet och Karlsfors gård på Billingen. Silverfallet >> är vackert även om vintern när vattnet fryser och bildar vackra isformationer. På Karlsfors gård >> nedanför fallet finns en utställning om Platåbergens geopark och den lokala industrihistorien vid Karlsfors samt en inredningsbutik, ett konstgalleri och ett café. Passa på att ta en fika och strosa i butiken om den är öppen. Styr sedan in mot Skövde för att äta en god bit mat >> och för en skön natts sömn >>.


DAG 4: BILLINGEN OCH VALLEOMRÅDET


Blängsmossen
Bergsplatåernas karaktäristiska naturtyper är mossarna och dessa stora högmossar byggs upp av vitmossa, en art som har förmåga att växa under blöta, näringsfattiga förhållande. Vitmossorna tillväxer uppåt och efterlämnar torv när de dör från roten. På så vis växer högmossarna på höjden med cirka en millimeter per år. Mossarna påminner om orörda vildmarksområden och har ett rikt fågelliv.
Hyr skidor hos Träningskonsulten >> och ta en tur i skidspåren eller på Blängsmossen >> på Billingens diabasplatå, runt 300 meter över havet. 

Tips! Upplev mer av vintern på Billingen >>!

Valle -  Skärvalången och Flämsjön

Valle sägs ha 365 sjöar. Det kanske är att ta i men Valleområdet >> har väldigt många sjöar och landskapsformer skapade under senaste istiden, då isen under en lång tid stod stilla över området innan den började smälta av igen. Det märkliga småkuperade landskap som då uppstår kallas kamelandskap. Varför inte ta ett vinterbad i en dödisgrop eller kanske testa vinterfiske när isen lagt sig? Skärvalången/Näsbadet och Flämsjön/Flämslätt  är två bra sjöar att starta med. (Glöm inte att köpa fiskekort >>). Stanna över natten på Skara konsthotell >> eller på Skara stadshotell >>.

DAG 5: HORNBORGASJÖN, MÖSSEBERG OCH ÅLLEBERG

Vid Hornborgasjön >> är du verkligen omgiven av platåberg. I nordväst ser du Kinnekulle följt av Billingen i nordöst, därefter syns Tovaberget och Brunnhemsberget. I söder tornar Mösseberg upp sig. Här finns en promenadslinga på 0,8 km ut till fågeludden där du också hittar en grillplats.

Fotograf: Jesper Anhede

En annan promenadslinga på 1,3 km hittar du vid Hornborgasjöns utlopp. Under de vintrar när isen lägger sig över resten av sjön förblir vattnet vid utloppet ofta öppet. Det gör att du kan se flera fåglar just här. Sväng upp till Löfwings ateljé >> för att uppleva konst och äta god mat (kolla upp öppettiderna innan besöket!).

Tips! Upplev Mösseberg med skidorna på >>.

Fotograf: Henrik Theodorsson, Platåbergens geopark

Ållebergs änne – platåleden

Här finns en sägen om ett kvinnligt väsen - Ålla, som stundom sägs vara ett troll och gudinna men också drottning Margareta. Oavsett vilket så sägs detta kvinnliga väsen ha kraft att styra över vädrets makter och i synnerhet kraftigt snöoväder! Vad som är sant är att du befinner dig högt uppe på Ållebergs högsta punkt, 335 meter över havet, vilket gör Ålleberg >> till det högsta av de västgötska platåbergen.

Platåleden är en anpassad led på 1,9 km med hårdgjord yta som ger bra framkomlighet även om Ålla skulle ställa till det med rejäla snöoväder! Checka in på Mössebergs kurort >> och få en välbehövlig avslappnande upplevelse efter den vintriga rundturen i Platåbergens geopark.