({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
En illustrerad bild av tre trollfigurer som hittar en skatt

LYKTGUBBARNA I SKÖVDE

Konstverket i Timboholmsrondellen utanför stan är ett minnesmärke över den stora guldskatt som grävdes fram ur en kulle här år 1904. Sju kilo vägde guldet. På platsen hade det tidigare setts underliga ljussken när det var mörkt. Det var lyktgubbar som vaktade sin skatt.

När Kira och Luppe träffade lyktgubbarna under sitt äventyr i Skövde var gubbarna redan fångade av cirkustrollen. Cirkusdirektören hade fått för sig att lyktgubbarna hittat en ny guldskatt att vakta uppe på Billingen vid fritidsområdet. Trollen grävde i skogen bredvid den stora parkeringen. Det visade sig stämma att de lysande gubbarna faktiskt hade en skatt uppe på berget, men den var inte av guld...

Vännerna lyckades befria lyktgubbarna och samtidigt rädda tillbaka en svartkonstbok som cirkusdirektören stulit från Stadsmuseet i Kulturfabriken. Äventyret slutade på museet, med att lyktgubbarna hittade en kopia av sin gamla skatt och bestämde sig för att stanna på museet och vakta den.

VÄSEN i SKÖVDETRAKTEN

När det gäller de tre lyktgubbarna i Skövde finns det en teori. Lyktgubbar är spöken som inte vill lämna en plats, det vill säga de är en typ av gengångare. Tänk om de här tre figurerna när de levde hade lyckats stjäla en drakes guldskatt! Att de inte delade upp guldet mellan sig beror på att de hittades av draken, som gjorde gubbarna till tre kolhögar så snabbt den fick syn på dem. Det skulle förklara varför lyktgubbarna spökade på just den här platsen. De dog där de hade gömt skatten. Som gravvålnader skrämde de sedan under lång tid bort folk från kullen i Timboholm med sina mystiska ljussken.

Gravvålnader som vaktar dyrbarheter har nämligen två metoder för att få behålla sin skatt. Den första är att försöka skrämma bort alla som de tror är ute efter den, och det tror de egentligen om alla. Misslyckas de med skrämmandet försöker de i stället med den andra metoden, som går ut på att locka skattsökarna att tala eller skratta. Det får du nämligen inte göra medan du bärgar en skatt. Då glider den dig ur händerna.

Förutom lyktgubbar finns det en hel del troll här i Skövdetrakten, främst då på Billingen. Mest känt är Billingetrollet som har sin boplats vid Åsbotorpsjön. Förr i tiden fanns det också rövare på Billingen. På den tiden färdades man helst inte ensam över berget. Det är möjligt att en del av det otyg som de mänskliga rövarna hade för sig skylldes på oskyldiga troll.

MAGI

På Stadsmuseet i Kulturfabriken finns en svartkonstbok, handskriven av prästen Isac Friberger, som levde 1736 – 1818. Boken är full av magiska recept och trollformler som han nedtecknat. Ett av dem handlar om osynlighet. Det lyder så här:

Tag en stor död groda, peta ut vänstra ögat och lägg dit en ärta. Gräv ner grodan i jorden. När en ärtplanta växt upp på platsen tar du en ärta från den och lägger under tungan, då blir du osynlig.

Förmodligen har Isac intervjuat kloka gubbar och gummor för att få reda på de magiska kunskaperna. Andra ord för människor med kännedom om sådant är häxor och trollkarlar. De kloka gubbarna och gummorna kunde förr i tiden ha nytta av den här typen av böcker. Dock sägs det att ingen vill vara ägare till en svartkonstbok när det är dags att dö. Ägaren riskerar nämligen att inte få ro efter sin död, utan i stället hamna hos den onde. Vad Isac skulle ha boken till är osäkert. Men det står faktiskt i den att recepten och trollformlerna är beprövade och fungerar.

Riktiga häxor och trollkarlar är människor med magiska krafter. Genom historien har det påståtts om dem att de blivit trollkunniga genom att ingå avtal med djävulen själv. De har anklagats för att ligga bakom stölder, sjukdomar och död, missväxt, barnlöshet och en massa annat elände. Själva tycker de trollkunniga att de blir orättvist behandlade. De menar att deras magi tvärtom skyddar mot olyckor och att deras magi framför allt är en slags läkekonst.  

SKATTER

I Skövde har Sveriges största ännu sammanhållna guldskatt hittats, Timboholmsskatten. Originalet förvaras på museum i Stockholm, men på Stadsmuseet i Skövde finns en kopia. Det är förstås bara en teori att Timboholmsskatten en gång skulle kunna varit en drakes skatt. Det kan också ha varit en mycket rik man som en gång bodde i Timboholm och som gömde skatten i kullen. Kanske för att det var orostider, krig alltså. Men det förklarar förstås inte varför lyktgubbarna vaktade den.

En andra guldskatt som hittats i kommunen är Bankällaguldet från sjön Östens strand. Den skatten kan du läsa mer om i äventyret som Kira och Luppe upplevde när de mötte lindormen Sigrun vid Askeberga i Tidan.

SPÄNNANDE PLATSER

Här i Skövde finns platåberget Billingen >> med en massa fritidsaktiviteter, som äventyrslekplats >> med cykelbanor, höghöjdsbana och Skogsmulleriket >> vid Åsbotorpssjön. Har du tur kan du träffa själva Billingetrollet där vid sin stuga.

Nere i staden finns Arena Skövde >> med äventyrsbad, Sveriges första Kulturhus >> med bibliotek, konstmuseum och teater. I Kulturfabriken >> vid den stora blå trumpeten på Norrmalm, hittar du Stadsmuseet, det är där lyktgubbarna finns numera, och vaktar kopian av sin guldskatt.

Nära sjön Östen finns Askeberga skeppssättning >>, Sveriges näst största. Den kallas också Ranes stenar. Inte långt därifrån ligger Flistad, med Ranes hög intill kyrkan.