({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
En målad bild av ett troll i en skog.

SKOGSFRUN I HOVA

Skogarna runt Gullspång och Hova, med sin närhet till Tiveden, är perfekta tillhåll för sagoväsen som troll och skogsrån. Ett annat namn för Tiveden är av den anledningen Trolltiven. Visst låter det spännande?

Spännande var det också när cirkustrollen ville stjäla skogsfruns magiska medicinträd. Anledningen till att trollen var ute efter trädet var faktiskt att cirkusdirektören hade tandvärk. Äventyret med Skogsfrun utspelade sig under Hova Riddarvecka och eftersom Kira inte kunde motstå de goda klubborna som brukar säljas här fick även hon tandvärk. Nåja både cirkusdirektören och Kira fick till slut låna trädet så att deras tandvärk kunde botas. Men sedan lade skogsrået en glömske-förtrollning på alla inblandade, så ingen förutom hon själv minns längre var i skogen trädet står.

I teckningen ovan syns ett par kolare vid en mila. I kolmilan gjordes träkol, som i dag kanske mest används att grilla med. Det är främst människor med den typ av yrken som gör att de vistas mycket i skogen som oftast mött skogsfrun.

VÄSEN I HOVA- OCH GULLSPÅNGSTRAKTEN

Här ovan ser du ett skogstroll i trollmössa och kamouflageklädsel. Om trollet befunnit sig i skogen skulle det som du säkert förstår varit mycket svårare att se. Skogstroll som inte vill bli sedda är näst intill omöjliga att upptäcka ute i naturen.

Mer om skogsrået

I sägnerna brukar detta väsen ha räv– eller kosvans och en rygg av murket trä eller bark. Ryggen kan också vara ihålig likt ett baktråg, sådana som förr gjordes i trä och användes att blanda till och knåda deg i.

Skogsrået är kanske mest känt för att leda folk på villovägar i skogen. Så länge du håller dig på vägen eller de lite större stigarna går det bra, men lämnar du den breda vägen, till exempel under bär- eller svampplockning, då kan du plötsligt bli medveten om att du inte längre vet var du är. Ett knep för att klara sig ur denna knipa är att vända ett klädesplagg fram och bak, eller ut och in. Då hittar du förhoppningsvis snart tillbaka till rätt stig eller väg.

Det finns också berättelser om hur skogsrået genom sin magi gjort unga män helt förblindade av kärlek till henne. Männen har lockats allt längre in i skogen och helt förlorat sig själva i tid och rum. Enda sättet för förtrollningen att brytas är om rået vänder ryggen till så att den murkna eller ihåliga ryggen blir synlig.

MAGI

Den typ av medicinträd som Skogsfrun har kallas för barndragarträd. Namnet kommer av att sjuka barn drogs genom hålet i trädet för att bli friska. Ett annat ord för medicinträd är smöjträd. Det är magiska träd som ser annorlunda ut. Till exempel genom att de har utväxter, så kallade trollknutor. Sådana knutor ansågs förr, och kanske fortfarande ha medicinsk botande kraft? Ibland togs knutorna från träden av kloka gubbar och gummor och användes som botredskap. Om en knuta lades på det sjuka och vreds tre gånger motsols försvann det onda.

Om det inte fanns tillgång till ett barndragarträd kunde den sjuke i stället jorddras genom ett hål i marken. Hålet skulle grävas i en upphöjning så att grästorvorna ovanför hålet fortfarande höll samman.  Den sjuke skulle dras tre gånger genom hålet och innan hålet lades igen skulle ett eller flera mynt läggas i gropen. Att genomföra den här typen av riter kallades förr signeri och sågs inte med blida ögon av till exempel präster eller utbildade läkare. Riterna kombinerades med olika trollformler och ramsor, och med medicin som innehöll mystiska ingredienser, mestadels olika örter.

SKATTER

Gullspångsälven som rinner mellan sjön Skagern och Vänern, kan ses som något av en skattkammare. Härifrån kommer nämligen Gullspångslaxen, en laxstam som aldrig tar sig till havet. Den ser i stället insjön Vänern som sitt hav. Tidigt under 1900-talet byggdes en kraftverksdamm i älven. Det gjorde att laxens och öringens naturliga väg till sina gamla lekplatser i sjön Skagern blockerades och därför fick de svårt att föröka sig. Numer har det dock byggts en laxtrappa i den brantaste delen av Gullspångsforsen och även skapats nya platser för fiskarnas lek- och uppväxt. Tack vare det kan lax och öring åter vandra upp till de delar där de vill leka.

SPÄNNANDE PLATSER

I Hova utspelades år 1275 ett blodigt slag mellan Kung Valdemars och hertigarna Magnus och Eriks arméer. De var alla tre söner till Birger Jarl.

Magnus och Eriks vältränade legoknektar vann i slaget över Valdemars bönder. Valdemar flydde mot Norge men blev tillfångatagen. Den kungliga hären skingrades och Valdemar fick avstå kronan till sin bror Magnus. Han som senare kom att bli kung och kallades Magnus Ladulås.

Som ett minne av slaget firas i juli varje år sedan 1990 en riddarvecka i Hova >>, med Nordens största dagliga riddarkortege och tornerspel. Här finns Barnens Riddarland och en massa trevligt att titta på. Det säljs kanderade nötter och både häxblods- och draksnorsklubbor. Ja, det var efter att ha snaskat i sig ett par sådana som Kira fick sin tandvärk. Förresten så träffade Kira och Luppe också ett riddarspöke under äventyret i Hova. Ett spöke som dog under slaget som stod 1275. Om du ser en riddare i Hova trots att det inte är riddarvecka så vet du vem det kan vara.

Hova ligger i Gullspångs kommun. Bygden bjuder på vacker natur med skog och sjöar, och så förstås Gullspångsälven med laxtrappan >>. Från Gullspång kan du med familj eller vänner cykla dressin >> och njuta av en charmigt gnisslande rälsfärd genom ett vackert, stillsamt landskap. I närheten finns både järnvägs- och sjöfartsmuseum beläget i Otterbäcken nära Gullspång. Nordost om Hova ligger Högsåsen >> som är en del av Tiveden med sina vandringsleder. Vid Kvarnfallet >>, inte långt från Högsåsen, finns det trevliga grillplatser intill den gamla kvarndammen. Här brukar det också finnas en kolmila vart år i september.