({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Saab bil i Saab Car Museum.

Konst och Museum guide

Kom till Trollhättan och Vänersborg och upplev den lokala historien och konsten hos oss. Känn historiens vingslag när du besöker Vänersborgs museum, ta del av spännande bilhistoria i Saab Car Museum eller känn nostalgin när du sitter ner i Höljebacka brandmuseums retrocafé. Passa också på att upptäcka den lokala konsten i ett av våra gallerier och konsthallar. Här ser du konst både från lokala konstnärer och även nationella och internationella konstnärer som är på besök.

 

Museum i Trollhättan Vänersborg

Saab Car Museum, Trollhättan

Ta del av sjuttio år av svensk bilhistoria och ett stort kapitel i Trollhättans historia
Saab Car Museum visar upp standard-, koncept-, och rallybilar från fyrtiotalet och framåt, och självklart finns den första Ur-Saaben framme också att beskådas. Ta också del av teknik- och designhistorian, träffa erfarna Saab-veteraner som gärna berättar mer om bilarna och mycket mer. I museet finns också en souvenirbutik för dig som vill ta med dig ett minne hem. 

Läs mer om Saab Car Museum här

Fotograf: Atelje Clas

Kungajaktmuseet Älgens Berg, Hunneberg

Besök konungens jaktmarker och lär dig mer om djuren och naturen på bergen med älgen i fokus
Uppe på vackra Hunneberg finns upplevelsecentrumet Kungajaktmuseet Älgens Berg. Välkommen in och ta del av älgen som lever här, naturen på tvillingbergen Halle- och Hunneberg och dess fängslande historia. Här berättas spännande sagor och myter om gudar, kungar och älgar. Lär dig mer om kungajakten och guldskatten som upptäcktes nära bergen. 

Läs mer om Kungajaktmuseet Älgens Berg här

Vänersborgs museum, Vänersborg

Ett British Museum i miniatyr i centrala Vänersborg med föremål från lokala upptäcktsresande
När du kommer till Vänersborgs museum är det som att kliva rakt in i 1800-talets idévärld med föremål från världens alla hörn. Museets föremål hämtades av lokala upptäcktsresande som ville visa besökarna den stora världen utanför. Här finns egyptiska sarkofager, ostindiskt porslin, konst, djur och mineraler. 

Läs mer om Vänersborgs museum här

Kanalmuseet, Trollhättan

Upptäck den spännande historien kring kanal- och slussbygget i Trollhättan under 1800-talet och framåt
Kanalmuseet berättar historien om arbetet och livet kring Trollhättans kanal och slussar som byggdes från 1800-talet och där den senaste slussleden färdigställdes 1916. Här kan du se båtmodeller, undervattensverktyg och dykardräkt från 1800-talet, smedja och snickarverkstad och mycket mer. Under sommaren utgår även guidningar i slussområdet härifrån. 

Läs mer om Kanalmuseet här

Höljebacka brandmuseum, Upphärad

Lär dig mer om gammal brandskyddshistoria i en genuin miljö och sitt ner en stund i det tidstypiska caféet
Kliv in i ett brandmuseum byggt i stil som en brandstation från 1950-talet. Här finns fordon och utrustning från 1940-talet till ca 1970-talet. En vagnhall, dagrum, vaktrum, verkstad, ambulanshall och naturligtvis en glidstång. I det närliggande caféet, inrett i 1950-talsanda, kan du efter besöket sitta och ta en kopp kaffe. 

Läs mer om Höljebacka brandmuseum här

Konst i Trollhättan och Vänersborg

Konsthallen Trollhättan, Trollhättan

En plats för reflektion med ett tiotal utställningar varje år med lokal, nationell och internationell konst
Här i Trollhättans kommunala konsthall visas ett urval av lokal, nationell och internationell samtidskonst. Här finns stora och vackra lokaler där du kan ta en stund för reflektion och samtal om konst och samtidsfrågor. Passa också på att följa med på en lunch- eller kvällsvisning och lär dig mer om utställningen och konstnären. 

Läs mer om Konsthallen Trollhättan här

Vänersborgs konsthall, Vänersborg

En spännande mötesplats i centrala Vänersborg där både nationell och internationell konst visas
Här arrangeras flertalet utställningar varje år med både svenska och internationella konstnärer. För varje utställning arrangeras visningar och konsthallen är en intressant mötesplats för både boende och besökare till Vänersborg som är intresserade av konst. 

Läs mer om Vänersborgs konsthall här

Angelas Tavlor Kråkestans Ateljé, Trollhättan

Se konst från lokal konstnär mitt i Trollhättans äldsta stadsdel
Kom in till Angelas konstateljé där hon visar upp sina målningar av mestadels kvinnor och känslor men även trolska skogar och andra naturmotiv. I ateljén finns också handtillverkade silversmycken och drömfångare. 

Läs mer om Angelas Tavlor Kråkestans Ateljé här

Handkraft butik och galleri, Trollhättan

Lokal konst i galleriet och lokalt hantverk i butiken till försäljning
Vid Strandgatan i Trollhättan finns butiken och galleriet Handkraft som visar och säljer konsthantverk av drygt 20 hantverkare från Trollhättan-området. I galleriet ställer både lokala och inbjudna konstnärer och hantverkare ut året runt. 

Läs mer om Handkraft butik och galleri här

Galleri 3, Vänersborg

Mysigt galleri som visar konst och konsthantverk i centrala Vänersborg
Här kan du se utställningar med bland annat lokalt måleri, textil, glas, smide och foto flera gånger per år precis på Edsgatan i Vänersborg. Ambitionen är att Galleri 3 ska vara en plats för samtal kring konst. 

Läs mer om Galleri 3 här

Några Målare, Vänersborg

En ateljé och galleri för föreningen Några Målare som ställer ut lokal konst för besökare flera gånger om året
Välkommen in till Vänersborgs äldsta trähus, här inne finns föreningen Några Målare som ställer ut sin konst i husets galleri. Här kan du se både lokal konst från medlemmar i föreningen och även konst av inbjudna konstnärer från när och fjärran. 

Läs mer om Några Målare här

Galleri Gustafsson, Trollhättan

Galleri i centrala Trollhättan som visar ett varierat utbud av både kända och mindre kända konstnärer
Trevligt galleri på Österlånggatan med utsikt över Trollhätte kanal där du kan se konst från konstnärer som bor i närområdet men också från andra delar av Sverige. Galleriet erbjuder också försäljning av konst till besökare och arrangerar enskilda visningar efter önskemål. 

Läs mer om Galleri Gustafsson här

Vänersborgsgruppens konstförening, Vänersborg

Ett tjugotal medlemmar målar ihop och ställer ut i sin utställningslokal i ett kulturmärkt hus i centrala Vänersborg
Konstförening med ett tjugotal medlemmar som bildades 1982 och finns i centrala Vänersborg. Medlemmarna målar ihop och lär sig nya tekniker och ställer sedan ut i det gemensamma utställningslokalen. När de inte själva ställer ut så kan den hyras ut till andra. 

Läs mer om Vänersborgsgruppens konstförening här