({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Joachim Nywall

Alliansloppsrundan
Trollhättan

16 km, lätt

Alliansloppet är världens största tävling för rullskidor och går på en 16 km lång bana på västra sidan om Göta älv med start och mål i närheten av de mäktiga Trollhättefallen. Men du kan så klart uppleva spänningen från loppet även om inte självaste tävlingen äger rum. Så ta på dig rullskidorna, inlines eller hoppa på cykeln och utmana dig själv.

 

Snabbfakta

Längd: 16 km

Tidsåtgång: ca 1 timme

Svårighetsgrad: lätt

Terräng: asfalterade vägar och landsvägar, vissa delar jämsides biltrafik. Få höga nivåskillnader.

 

En världskänd utmaning i Trollhättan

Vill du träna inför att själv delta i Alliansloppet eller vill du bara utmana dig själv på något extra? Alliansloppsrundan har samma sträckning som rullskidsloppet Alliansloppet som hålls varje år i Trollhättan i augusti. Starten går från Oscarsbron, mitt i det vackra fallområdet i Trollhättan, där du får en fantastisk utsikt att starta din tur med. Loppet går sedan upp för Landbergsliden till Trollhättans västra sida. 

Här följer du landsvägar bland villor, gårdar och vackra skogsmiljöer från södra Strömslund, längs Edsvägen till Båberg och tillbaka via Vänersborgsvägen. Tillbakavägen bjuder också på en resa nära bostadsområden och vacker natur. Se ut över Göta älv på din vänstra sida medan du närmar dig centrala Trollhättan igen och avsluta rundan där du började. Orkar du ta dig runt hela turen på 16 kilometer? Kanske du vill ta ett varv till?

Utsikt över Trollhättefallen och Oscarsbron

Fotograf: Roger Lärk

Mer om banan

Bansträckningen går på asfalterad väg med få större lutningar, en av de största går precis i början om du startar från Oscarsbron och är Landbergsliden som tar dig upp mot Strömslund. Följ sedan Kungälvsvägen på bostadsområdet Strömslunds södra spets. Första halvan av vägen finns en separat cykelväg medan efter T-korsningen kör du på landsväg. Sväng höger in på Edsvägen och fortsätt norrut. Även här är du på landsväg och bör ha uppsikt över trafiken. Följ Edsvägen i en lång raksträcka på 7 km till du kommer till Båberg. 

Vid Båberg svänger du höger ut på Vänersborgsvägen, sväng höger igen i rondellen och du är på väg tillbaka mot Trollhättan. Här finns en cykelväg på vänster sida du kan följa. Förutom en kortare sektion så finns en separat cykelväg vid sidan av vägen du kan följa.  

På höger sida finns en cykelväg du kan följa innan Överbyrondellen. Fortsätt längs med Vänersborgsvägen tills du kommer till Spiköbron på andra sidan älven från Spikön och centrala Trollhättan. Nu är du på upploppet, åk över bron och sväng sedan höger över Malgöbron. Här på Åkersbergsvägen ligger målet för din långa resa där du kan fira att du slutförde Alliansloppet, stort grattis!

Alliansloppet i Trollhättan

Se denna inspirerande film om Alliansloppet och Action Week i Trollhättan.

 

Om Alliansloppet

Alliansloppet startades 2007 och rullskidloppet har sedan dess utvecklats till en folkfest för motionären såväl som för eliten. Loppet startar i det unika fallområdet i Trollhättan och körs sedan på en varvbana som mäter 16 km. Banan är väldigt enkel med avseende på utförsbackar vilket gör att alla kan deltaga. Det finns tre distanser att välja på; 16, 32 och 48 km som alla körs i klassisk teknik. Tävlingsklasser är 32 och 48 km. Motionsklasser är 16, 32 och 48 km. 16 km kan man även åka inlines – med eller utan stavar.

Alliansloppet är en del av Trollhättan Action Week med flera olika spännande tävlingar så som Trollhättan City Trail, Alliansloppet MTB, Nations Challenge och Klassjoggen.

Du kan läsa mer om Alliansloppet och Trollhättan Action Week på tävlingens hemsida.

Fakta om leden

Längd:

Alliansloppsrundan är totalt 16 km lång.

Ungefärlig tid:

Alliansloppsrundan tar ungefär en timme.

Markering:

En blå fyrkantig skylt med vit logotyp och texten Alliansloppet. 

Svårighetsgrad:

Alliansloppet körs med rullskidor och därför följer banan asfalterade vägar utan allt för stora lutningar, det finns dock ett par som exempelvis Landbergsliden precis i början då du ska ta dig upp på Strömslund. Rundan går på Edsvägen och delar av Kungälvsvägen vilka är landsvägar utan separat cykel eller gångväg så ha alltid uppsikt över trafiken. Då terrängen alltid är asfalterad väg så är rundan av lätt svårighetsgrad. 

Start och mål:

Om du önskar att starta på samma plats som det kända Alliansloppet så startar du på Oscarsbron. Det finns en skylt för rundan på brons västra sida på väg mot Landbergsliden så att du vet du är på rätt väg. Målgången för Alliansloppet är sedan ungefär vid samma plats, innan Oscarsbron längs Åkersbergsvägen. 

Hitta hit:

Oscarsbron ligger endast ca 1 kilometer från Drottningtorget i centrala Trollhättan. Du behöver endast följa Torggatan från torget fram till Klaffbron, gå över bron och sedan sväng till vänster. Följ Åkersbergsvägen till du kommer till korsningen vid Trollhättans kyrka där du svänger höger, framför dig har du då Oscarsbron. 

Karta:

En digital karta över leden hittar du på Google Maps.

Du kan också se kartan över Alliansloppet på tävlingens hemsida