({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Dalbobergen Runt
Vänersborg

7,5 km, medel

Dalbobergen Runt är en ny vandringsled som tar dig runt Dalbobergens naturreservat på en ca 7,5 km lång vandring. Här upplever du varierande terräng och du får både en fantastisk utsikt över Vänern men också vandra i skogsmark där du omges av lingon, svamp, blåbär och mossor av olika slag.

 

Snabbfakta

Längd: 7,5 km 

Tidsåtgång: 2 timmar

Svårighetsgrad: medel

Terräng: naturstigar och grusstigar i delvis ojämn terräng

 

Vänersborgs mest centrumnära naturreservat

Dalbobergen är ett naturreservat som följer Vänerns strand från Kronbloms stubbe i söder till Ursand i norr. Här följer du ett dramatiskt landskap men vandrar bekvämt genom lummig lövskog med fantastisk utsikt över Vänern. Här hittar du Vänersborgs mest centrumnära naturreservat, som är lätt att följa året runt. Det är bara att gå över Dalbobron och sedan följa stranden norrut.

Om du kommer med bil så går det att parkera i vardera ända av naturreservatet och det finns parkeringsplatser längs vägen mot Ursand. För den fågelintresserade, eller för dig som bara vill få en fantastisk utsikt, så finns ett populärt fågeltorn precis söder om naturreservatet som ger en storslagen utsikt över Vänern och Vänersborg.

Berg, Sveriges största sjö och djupa skogar

Dalbobergen Runt bjuder på en varierad natur till sina gäster med stenig och skogbeklädd terräng nära Sveriges största sjö, Vänern. Följ de slingrande grusstigarna längs Vänerns västra kant och blicka ut över innanhavet som sträcker sig ut över horisonten. Här ser du Vänersborg med Vassbotten åt ena hållet och åt andra ser du Vänersnäs och de tydliga siluetterna av tvillingbergen Halle- och Hunneberg.

Du vandrar genom blandskog med bäckar och broar norrut hela tiden längs Vänern tills du viker av inåt land. Här kan du antingen svänga till höger och fortsätta in till Ursand Resort och Camping som börjar endast par hundra meter bort. Annars fortsätter du bara längs leden in i skogen till vänster där du i lite mer terräng tar dig fram på stigarna. Här möts du av en vacker skogsmiljö där det växer lingon, svamp, blåbär och mossor av olika slag längs leden. Ta på dig bra skor eller stövlar då det bitvis är blött och lerigt.

Allt detta gör att Dalbobergen Runt är en led som har mycket av allt och det är svårt att se sig mätt på allt vackert man passerar. Om du vill veta mer om området så finns också flera skyltar uppsatta längs vägen som beskriver bergen, dess natur och historia.

Sitt ner och grilla eller kombinera med ett besök på Ursand

På vägen norrut mot Ursand ligger Bastungen, en före detta fyr, där Friluftsfrämjandet håller öppet vår och höst på söndagar där du kan köpa fika och även gå tipspromenad. Det finns ett antal grillplatser längs vägen och en knapp kilometer från Bastungen, nedanför ”skidbacken” finner du ett vindskydd med grillplats, alldeles vid vattnet med stenstrand. Längst ut på udden finns en pytteliten men mysig sandstrand.

Om du vill kombinera vandringen med bad eller andra äventyr så kan du också passa på att besöka Ursand Resort och Camping som ligger inte långt från vandringsleden. Här finns en härlig sandstrand, poolområde, äventyrsgolf, glasscafé och restaurang. Läs mer om Ursand Resort och Camping här.

Fakta om leden

Längd:

Dalbobergen Runt är ca 7,5 km.

Ungefärlig tid:

Vandringen tar mellan 1,5 till 2 timmar att vandra. 

Markering:

Utmed leden följer du blå-vita fyrkantiga skyltar med texten Dalbobergen Runt eller med pilar.

Svårighetsgrad:

Leden går på naturstigar och grusvägar i ojämn terräng, därför anses den vara en medelsvår vandring. 

Start och mål:

Du kan börja vandra leden vart du önskar, antingen från Ursand i norr, från Kronbloms stubbe i söder eller vid en av parkeringsplatserna vid vägen mot Ursand. 

Hitta hit:

Om du går från centrum så behöver du endast gå över Dalbobron och sedan svänga höger till gatan Länsmansliden. Har du bilen så kan du köra över Dalbobron och sedan välja vilken parkering som passar bäst, se kartan för parkeringar. En rekommendation är att ta parkeringen vid Skidstugan då det är en stor parkering och bra plats att påbörja vandringen. 

Karta:

En digital karta över leden hittar du på Google Maps.

Du kan också ladda ner en spårkarta över hela Dalbobergens naturreservat här (pdf).

Kontaktinformation

Vänersborgs kommun

Sundsgatan 29

462 85 Vänersborg


Telefon: +46 521 72 10 00


E-post: kommun@vanersborg.se

Hemsida: vanersborg.se/