({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Roger Lärk

Nils Ericsons Promenad
Trollhättan

1.6 km, lätt-medel

Upptäck Trollhättans slussområde medan du tar en avkopplande promenad bland vacker natur. Nils Ericsons promenad är en 1.6 km lång promenad som visar upp området men också låter dig passera flera intressanta byggnader och platser längs vägen.

 

Snabbfakta

Längd: 1.60 km
Tidsåtgång: 25 minuter
Svårighetsgrad: lätt-medel
Terräng: Mestadels plana asfalterade, jord- eller grusvägar. Ett par större höjdskillnader. En sektion har smala passager men en alternativ väg finns.

 

Trollhättans slussområde nu och då

Denna led tar dig på en promenad bland slussarna, som är utan tvekan ett av Trollhättans mest välbesökta utflyktsmål. I denna unika miljö får du stifta bekantskap med tre generationer slussleder, skapade utifrån fartygens behov att ta sig förbi Trollhättefallen.Slussområdet tillsammans med Trollhättefallen är en unik natur- och kulturmiljö och ett levande industriminne i värdsklass. Området har haft en avgörande betydelse för stadens framväxt genom de förutsättningar för kommunikation och kraftproduktion som fanns vid Göta älv. Längs promenadslingorna finns skyltar som berättar mer. 

Starta din promenad utanför Kanalmuseet, här finns parkeringsplatser om du kommer med bil och kommer du gående eller med cykel så är Kanalmuseet det första du ser när du kommer ner till området från centrum på kanalens västra sida. 

  • Fotograf: Okänd

  • Fotograf: VisitTV

  • Fotograf: Peter Fredberg

  • Fotograf: Fredrik Lilja

  • Fotograf: Joachim Nywall

Slusstrappor och Gamle Dal

Följ gatan söderut från Kanalmuseet tills du kommer till en liten bro, härifrån kan du se ut över de äldsta slussarna från 1800, på höger sida kan du se stigen som går längs med slussarna och det är den som du kommer använda på tillbakavägen. Fortsätt över bron och gå förbi det sommaröppna Slusscaféet och kanske redan nu planera ett besök här efter den sköna promenaden? Precis till vänster om Slusscaféet ligger 1844-års övre sluss och om du vill göra en liten avstickare så kan du gå över slussporten och gå bort till 1916-års övre sluss. 

Från Slusscaféet följer du vägen ner längs med vattnet, sväng sedan till höger och följ 1844-års slusstrappa ner mot det populära grönområdet Gamle Dal. Vill du också se 1916-års nedre slussar så kan du istället välja att gå till vänster och gå längs med den slusstrappan, dock är det många trappor. 

I Gamle Dal finns det gott om platser att sitta ner på gräset eller en bänk med något gott att äta och njuta av den fantastiska miljön runt de gamla slussarna. För bara hundra år sedan myllrade platsen av liv när träfartygen sakta tog sig genom de vackra omgivningarna. Fortsätt sedan tillbaka längs med de äldsta slussarna från år 1800 tillbaka till bron du var vid i början av promenaden. Denna sista bit innehåller en del trånga passager och ojämt underlag så vill du undvika detta så läs mer under sektionen "Svårighetsgrad" längre ner.

Vem var Nils Ericson

Nils Ericson (1802-1870) var en svensk friherre och ingenjör. Mellan år 1830-1844 var hans huvudverksamhet knuten till Trollhätte kanal och 1837 uppgjorde Nils Ericson en antagen plan för kanalens ombyggnad som ledde till 1844-års slussled. Efter kanalens fullbordande kvarstod Ericson som chef för Trollhätte kanalverk fram till 1866. 

Fakta om leden

Längd:

Nils Ericsons promenad är 1.6 km lång.

Ungefärlig tid:

En promenad i lugn takt utan stopp tar ca 25 minuter.

Svårighetsgrad:

Större delen av leden är lätt på plana jord- och grusvägar, dock med en del nivåskillnader. Den sista delen vid 1800 år slussled går dock i mindre passager där man måste böja sig och marken är ojämn. Om man vill undvika den sista delen kan man vid nedre slussen i Gamle dal gå upp mot parkeringen och följa gatan Vassliden tillbaka till Kanalmuséet. 

Start och mål:

Om du startar din vandring från västra sidan av Trollhätte kanal så är Kanalmuseet en bra utgångspunkt. Här finns parkering för bilar och du kan lätt komma på promenaden genom att följa gatan söderut från museet. 

Om du startar vandringen från östra sidan så finns både en parkering för bilar och ställplatser för husbilar. Du behöver då endast gå över slussporten och så är du på vandringen och kan svänga vänster och gå mot de nedre slusstrapporna. 

Hitta hit:

Promenaden ligger i Trollhättans slussområde vilket är ungefär 2.6 km från Drottningtorget i centrum. Du kan välja att antingen åka över Klaffbron i centrum och sedan svänga vänster och följa Åkersbergsvägen hela vägen ner till västra sidan av slussområdet och Kanalmuseet.

Annars kan du från Drottningtorget följa Drottninggatan ner mot Innovatum District, i rondellen svänga höger så du kommer in på Åkerssjövägen och sedan följa vägen tills du kommer till parkeringen och ställplatsen på slussområdet östra sida.

Karta:

En digital karta över leden hittar du på Google Maps.

En översiktskarta över Nils Ericsons promenad och sevärdheter längs vägen kan du ladda ner här (PDF).

Kontaktinformation

Innovatum Science Center

Åkerssjövägen 16

461 53 Trollhättan


Telefon: +46 520 289 400


E-post: Skicka E-post

Hemsida: Till hemsida