({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Slussvarvet
Trollhättan

6 km, medel

Slussvarvet är en bana på 6 km i Trollhättan som går i vacker miljö längs kanalen in mot stan för att sedan vända tillbaka via Kärlekens stig i Älvrummet till målet. Det är delvis en utmanande bana med kanske tuffaste kilometern på slutet. En skön tur oavsett om du vill springa, lunka eller bara ta en skön promenad vid vattnet.

 

Snabbfakta

Längd: 6 km

Tidsåtgång: 1,5 timmar

Svårighetsgrad: medel

Terräng: asfalterade vägar, trampade stigar och naturstigar i delvis ojämn terräng.

 

En tur vid Göta älv och Trollhätte kanal

Testa på Slussvarvet året runt antingen om du vill träna inför loppet eller bara ta en vacker promenad nära Trollhätte kanal och Göta älv. Starta på samma plats som själva loppet startar vid Vasslidens parkering eller börja vart du vill längs banan. Om du startar från parkeringen så börjar du gå norrut, förbi det populära sommaröppna Kanalmuseet för att sedan följa stigen som går parallellt med Trollhätte kanal. 

På din högra sida ser du inte bara kanalen utan också Innovatum District, det bevarade industriområdet som en gång producerade lokomotiv, turbiner och motorer i Trollhättan. Snart övergår industribyggnaderna till villor när du rör dig norrut mot stadens centrum. Du får uppleva den vackra kanalpromenaden som går vid kanalen och även de små vattenvägarna som leder vattnet till vattenkraftstationen Olidan. 

Strax innan centrum så vänder du om och går över en liten stenbro till en annan stig som tar dig tillbaka söderut. Du passerar bland annat Trollhättans kyrka som bara ligger ett kort avstånd från Oscarsbron och Trollhättefallen. Efter en kort bit på Åkersbergsvägen går turen ner för Olidevägen som är en nedgående väg som tar dig till parkeringen mitt emot Olidan vattenkraftstation. Om du inte har bråttom är det en utmärkt plats att stanna upp en kort stund och njuta av utsikten över naturen i naturreservatet Älvrummet och grantibyggnaden Olidan. 

Sista sträckan är den så kallade Kärlekens stig som går längs Göta älv och är en vacker tur vid vattnet. Här går du på en lite mer ojämn stig med delvis höga nivåskillnader men är också en av de vackraste bitarna med många möjligheter att stanna till och njuta av lugnet. Till slut övergår Kärlekens stig till Gamle dal i Trollhättans slussområde där du har målet för leden inom synhåll vid de gamla slussarna. 

Fotograf: Roger Lärk

Om Slussvarvet

Slussvarvet är ett lopp i vacker miljö runt kanalen och slussområdet i Trollhättan och samlar in pengar till Cancerfonden. Målet är att samla 100 000 kr och loppet är öppet för alla i familjen, arbetskamrater eller kompisgänget att delta. Loppet är totalt 6 km långt och startar vid Vasslidens parkering i gamle Dal och målet är vid dammen nedanför parkeringen. Det är upp till varje deltagare hur de vill slutföra loppet, man kan springa, lunka eller bara ta en lugn promenad.

Fakta om leden

Längd:

Slussvarvet är 6 km långt.

Ungefärlig tid:

Att vandra Slussvarvet tar ungefär en och en halv timme. 

Svårighetsgrad:

Sista delen av leden går på naturstig i delvis ojämn terräng och en hög stigning när du går upp från parkeringen mitt emot Olidan men före det är underlaget mestadels plant på asfalterad eller jämn grus eller jordgång. På grund av de mer ojämna naturstigarna så får leden en medelsvår klassificiering. 

Start och mål:

Slussvarvet startar från parkeringsområdet i Gamle Dal vid slussområdet. Målet är också i Gamle dal men lite längre ner (västerut) från parkeringen vid de gamla slussarna. 

Hitta hit:

Du når enkelt området med bil, till fots eller med cykel. Om du startar från centrum kan du antingen följa Drottninggatan söderut, svänga höger i Erik Carlssons rondell och sedan följa Åkerssjövägen ned till slussområdet. Här finns parkering både för bilar och ställplatser för husbilar. 

Du kan också köra över Klaffbron i centrum vid Scandic Swania hotellet, svänga vänster och sedan följa Åkersbergsvägen ner till slussområdet. Fortsätt hela vägen ner, förbi Kanalmuseet, så kommer du till parkeringen där Slussvarvet går ifrån. 

Karta:

En digital karta över leden hittar du på Google Maps.

 

Kontaktinformation


Telefon: +46