({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Roger Lärk

Tips att se och göra i Trollhättan

När du besöker Trollhättan för Trollhättan Action Week så passa på att upptäck de många spännande besöksmål och aktiviteter som staden har att erbjuda. Kanske stanna en extra dag så du hinner med lite till? Här kommer turistbyråns tips på vad du kan hitta på.

Trollhättefallen och slussområdet

Nog de mest kända platserna i Trollhättan är Trollhättefallen och stadens slussområde. Trollhättefallen strömmar inte längre oavbrutet utan istället släpps vatten på vid specifika tider, se denna sida för att läsa mer. Men när vattnet släpps på så faller 300 000 liter vatten per sekund i den annars tomma fallfåran. Bästa utsikten får du från Oscarsbron. 

Slussområdet utgörs av tre slusstrappor, den första som byggdes 1800, den andra från 1844 och den trappan som används idag från 1916. De gamla trapporna bevaras i det vackra naturområdet Gamle Dal. Här finns också flera mysiga besöksmål som sommaröppna Kanalmuseet med information om arbetet och livet kring slussarna och sommaröppna Slusscaféet som serverar goda räksmörgåsar under sommaren. 

 

Naturupplevelser i Älvrummet

Nära centrala Trollhättan, placerad mitt emellan Trollhättefallen och slussområdet ligger naturreservatet Älvrummet. Här finns flera trevliga vandringsleder, bra fiske och andra naturupplevelser bara en kort promenad från centrum. Ett tips är att besöka Kopparklinten, en utsiktsplats som ger en mäktig vy över hela Trollhättan. I området finns också flera intressanta besöksmål så som Kungsgrottan och Olidan som är väl värda ett besök. 

Här kan du ladda ner en karta över området.

 

Industrihistoria och familjeäventyr i Innovatum

Innovatumområdet är en plats fylld med spännande innovation och roliga upplevelser för hela familjen. Här finns exempelvis Innovatum Science Center som är 4400 kvadratmeter med interaktiva stationer, kreativa lekplatser och fascinerande experiment. 

Här finns också det populära Saab Car Museum med spännande utställningar för alla bilintresserade, en sommaröppen bevarad smedja och Trollhättans konsthall som visar utställningar under hela året från nationella och internationella konstnärer. 

 

Upptäck centrum

Centrala Trollhättan har också mycket att erbjuda med flera trevliga restauranger och caféer, flertalet butiker och mysiga platser att koppla av en stund. Ta en promenad längs kanalen och gå över till Spikön där det finns ett sommaröppet café, minigolf samt en populär temalekplats. Du kan också exempelvis besöka Trollhättans egen Walk of Fame och se vilka kända filmskådespelare som har besökt staden. 

I och nära centrum finns också flera trevliga guidade turer som du kan gå på egen hand. Läs mer här.

 

Ännu fler tips

Söker du ännu fler tips på vad man kan se och göra i vårt område. Kolla då in vår Se och Göra-sida där vi samlat alla besöksmål och aktiviteter i Trollhättan och närliggande Ekopark Halle- och Hunneberg samt Vänersborg.

Besök vår sida för allt att Se och Göra.

 

Tillbaka till Trollhättan Action Week