({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Episoder och lokala fördjupningar av Historien om Sverige

Här kan du läsa mer om vad de olika episoderna i SVT:s serie Historien om Sverige och få tips på platser där du kan uppleva historiens vingslag i Skaraborg. 

Episod 1 - Stenåldern

Stenåldern är en period på över tio tusen år där människan gång på gång måste anpassa sig till ett nyckfullt och ombytligt klimat. Grupper av människor flyttar in i det som kommer bli Sverige, till en början som säsongsjägare som följer den smältande inlandsisen norrut. När klimatet blir mer gynnsamt koloniseras hela Skandinavien och människor bosätter sig här året runt.
När jordbruket introduceras leder det till den största förändringen i vår historia. Jägare och samlare trängs gradvis undan och en helt ny typ av samhällen uppstår, samtidigt som den gamla jägar- och samlarkulturen lever vidare, framför allt i norr.

Lokala inspelningsplatser som skildras i episod 1: Falbygden

Se avsnittet på SVT Play!

Lokala fördjupningar

Falbygdens museum finns kvarlevor av flera individer från området, samt ett skelett från en hund.  

Besök gärna Karleby långa, Luttra gånggrift, Ekornavallen och hällristningarna vid Flyhov för att se lämningar från stenåldern i Skaraborg.

Episod 2 - Metallernas tid

Metallernas tid sträcker sig från äldre bronsåldern till äldre järnålderns slut. Bronsåldern varar i 1200 år i Skandinavien och den nya blandningen av koppar och tenn revolutionerar livet i Norden. Man blir beroende av brons för att tillverka verktyg och smycken. Jakten på metaller gör att nordborna ger sig ut på långväga och kostsamma resor i Europa. Hierarkiska kulturer växer fram och nordborna handlar med allt från pälsar och bärnsten till våldskapital.

När bronset ersätts av järn som ganska enkelt går att framställa på hemmaplan minskar den internationella handeln. Vardagen förenklas när redskap och verktyg blir mer hållbara och lättare att framställa. Vapen går att massproducera och många nordbor kommer i kontakt med Romarriket som legosoldater. Romarrikets inflytande påverkar Norden på många sätt. När Västrom faller till följd av de stora folkvandringarna under 400-talet så följer en dramatisk tid med lokala maktstrider i Skandinavien.

Lokala inspelningsplatser som skildras i episod 2: Ekehagens forntidsby

Se avsnittet på SVT Play!

Lokala fördjupningar

Besök någon av de många spännande fornlämningar som finns i landskapet , gör en utflykt till gravfältet Källby hallar, eller till Sparlösastenen som är en av Sveriges märkligaste runstenar.

1985 hittade en plöjande bonde på Kållandsö resterna efter 18 praktsköldar i brons. Nu, snart 40 år sedan fyndet, undersöks sköldarna på nytt och om du är nyfiken på att veta mer kan du besöka utställningen om bronssköldarna från Fröslunda på Västergötlands museum. 

Episod 3 - Vikingatiden

Vikingatiden föds ur en av de värsta kriserna i vår historia. Efter den obarmhärtiga klimatkatastrofen som dödar uppåt hälften av befolkningen i Sverige mellan 536 och 539 reser sig nordborna ur svält och umbäranden. Med hjälp av god organisationsförmåga och nya innovationer, som de klassiska vikingaskeppen, skapar man makt och välstånd i Sverige. Under plundringståg och handelsresor tar vikingarna intryck av främmande seder och bruk och tron på asagudarna börjar sakta få konkurrens. Kristendomen etablerar sig på våra breddgrader. En starkare kungamakt etableras och fröet sås till det som ska bli Sverige.

Lokala inspelningsplatser som skildras i episod 3: Varnhem.

Se avsnittet på SVT Play!

Lokala fördjupningar

Den förkristna storhögen Askeberga skeppssättning utanför Skövde är en av de mest fascinerande gåtorna i Sverige och den vikingatida stormannagården Karleby bär på en spännande historia.

Vill du lära dig mer om Medeltiden i Skaraborg? Ladda då ner appen Medeltida Skaraborg!

Episod 4 - Gud ger och gud tar

Kristendomens inträde förändrar det svenska samhället. Tron ger människorna ny mening och Sverige får sina första helgon. Heliga Birgitta blir en av de mest inflytelsrika personerna i Europa under medeltiden med stor påverkan på Sverige.
Klostren är knutpunkter för kunskap och munkarna för med sig innovationer från kontinenten som förbättrar människors liv. 1100-talet är en gynnsam period för Sverige med bra klimat som ger goda skördar. Tekniken utvecklas med masugnar i det viktiga järnbruket.  Befolkningen växer och den goda bonde-ekonomin stärker kungamakten och kyrkan med ökade skatteintäkter. I gengäld skapar kungen lagar och ett tungt väpnat rytteri för att göra riket tryggare och stabilare.

Lokala inspelningsplatser som skildras i episod 4: Skövde och Götene kyrka

Se avsnittet på SVT Play!

Lokala fördjupningar


Vill du lära dig mer om Medeltiden i Skaraborg? Ladda då ner appen Medeltida Skaraborg.

 

Episod 5 - Kampen om tronen

Från mitten av 1300-talet drar pesten fram i vågor över hela Europa. I dess spår uppstår maktpolitisk osäkerhet i Sverige med flera uppror som följd. Kungarna avlöser varandra och under en period regeras Sverige av den danska drottningen Margareta genom Kalmarunionen. Många ger sig in i kampen om den svenska tronen. Stockholms blodbad, en av de mest brutala händelserna i svensk historia, leder så småningom till att Gustav Vasa blir kung över Sverige. Han sitter vid makten nästan 40 år och lägger grunden för den statsbildning som gäller än i våra dagar.

Se avsnittet på SVT Play!

Lokala fördjupningar

Är du nyfiken på vad unionskungen Kristoffer av Bayern har med Lidköping att göra? Lyssna på ett föredrag på Vänermuseet där du får veta mer om tiden då Kristoffer av Bayern var kung och då Lidköping fick sina stadsprivilegier. Efter presentationen finns det möjlighet att vidare utforska Lidköpings historia i utställningen Berättelser från Lidköping.

Gör ett besök vid minnesstenen över slaget vid Åsle och läs mer om Axevalla hus dit den danska drottningen Margareta marscherade med sina trupper i februari 1389. I den spännande utställningen Medeltida liv på Lödöse museum kan du lära dig mer om den här omvälvande perioden.

Vill du lära dig mer om Medeltiden i Skaraborg? Ladda då ner appen Medeltida Skaraborg!

 

Episod 6 - Stormakten växer fram

Från slutet av 1500-talet och århundradet som följer kommer Sverige att bli en stormakt. Riket expanderar långt över sina forna gränser men priset blir högt.
Svenska kungar erövrar territorier runt hela Östersjön tack var en effektiv statsapparat som ger Sverige en fördel. Krigen är dock kostsamma och måste finansieras vilket leder till att kronan söker medel på nya sätt, både inom rikets gränser och utanför. Skogsfinnar kommer för att bryta ny mark och befolkar skogarna i Sverige.

Adelns makt förstärks men för gemene man är livet hårt. Många dör på grund av missväxt och svält och många män rekryteras till krigen. 

Lokala inspelningsplatser som skildras i episod 6: Läckö Slott.

Se avsnittet på SVT Play!

Lokala fördjupningar

Besök det magnifika barockslottet Läckö Slott  på Kållandsö och kungsgården Höjentorp som var i Magnus Gabriel de la Gardies och hans maka Maria Euphrosynes ägor under 1600-talet. Gustav Vasa gav Marieholm till en av sina söner Hertig Karl och staden Mariestad började formas kring gården. Under 1700-talet och fram till början av år 1900 användes Axevalla hed som övningsplats och förläggningsort för Skaraborgs- och Västgöta regemente.

 

Episod 7 - Häxor och krig

Under den andra hälften av 1600-talet är Sverige större än någonsin. Stormaktstiden präglas av ideal om uppoffring och nationens storhet. Den effektiva krigsmaskinen slukar en stor del av den manliga befolkningen. Inom landets gränser lider befolkningen av svält och en fruktansvärd häxjakt inleds för att döda dem som man tror ligger bakom lidandet med trolldom och sina häxkonster.
Med tiden visar sig den territoriella kostymen vara för stor och Karl XII:s krig, tillsammans med missväxt, kastar Sverige in i djup fattigdom.

Sverige har aldrig varit större än under andra delen av 1600-talet. Östersjön är i princip ett svenskt innanhav och många dyrkar de mäktiga krigarkungarna.

Se avsnittet på SVT Play!

Lokala fördjupningar och evenemang

Eftersom man planerade att bygga upp det förstörda Skaraborgs slott igen, användes från 1634 först Götala kungsgård tre kilometer öster om Skara, och senare Höjentorps kungsgård cirka en och en halv mil nordost om staden, som tillfälliga residens för landshövdingen i Skaraborgs län. Från 1660 har Marieholms kungsgård i Mariestad varit länsresidens.

1654 blev Magnus Gabriel Dela Gardi generalguvernör i Västergötland. Han byggde ut och restaurerade ett antal slott och kyrkor, förutom Läckö, bland annat Varnhems klosterkyrka. Magnus Gabriel De la Gardie blev rikskansler i Karl XI:s förmyndarregering, och 1670 fick han privilegier att anlägga Nya Lidköping, som skulle ligga på älvstranden mitt emot den befintliga staden. Vid Ryttmästarbostället vid Simsjön i Skövde går det att följa med på en resa bakåt i tiden och lära sig om den enkla ryttarens lilla stuga och liv likväl som ryttmästarens boställe.

Episod 8 - Ut med det gamla

Ur askan efter Karl XII:s krig kommer en tid då vetenskapen och kulturen blomstrar. Nya vindar blåser i Europa och Sverige involverar sig i den globala handeln. Förändring och utveckling är möjligt, det är en tid av upplysning, tryckfrihet och folkligt inflytande. Kungahuset och Riddarhuset förlorar mark, och den framväxande borgerligheten tar plats och kräver representation. Undersåtar blir medborgare – en utveckling som stöter på motstånd.

I skuggorna ruvar en längtan tillbaka till stormaktstiden och när Sverige drar ut i krig igen så leder det till nederlag och förlusten av Finland. Slutligen vänds den gamla ordningen upp och ned och den nya regeringsformen från 1809 fördelar makten på ett sätt som i stora delar gäller än idag.

Se asvnittet på SVT Play!

Lokala fördjupningar och evenemang

Följ med på en resa genom design, material och arbetslivshistoria på Rörstrands museum i Lidköping. Från 1700-talets blåvita fajanser med inspiration ifrån Kina, till 1800-talets romantiska serviser, vidare till 1900-talet då honnörsmaterialet fältspatporslin gav oss designklassiker som Mon Amie och Swedish Grace, fram till nutida produktion.

Sveriges första veterinärskola grundades i Skara 1775 av Skaradjäknen och Linnélärjungen Peter Hernquist, som utbildades till djurläkare i Frankrike och än idag går det att se föremål från dåtidens veterinärverksamhet på Veterinärhistoriska museet i Skara.

Linnés lärjunge Anders Dahl föddes i Varnhem 1751 och något som kanske inte många vet är att den spanske botanikern Antonio José Cavanilles uppkallade Dahliasläktet efter Anders Dahl. Dahliaträdgården i Varnhem bjuder under sommartid på en färgsprakande blomsterprakt.

 

Episod 9 - Folket tar makten

I början av 1800-talet är klyftan mellan fattiga och rika enorm. De flesta bor på landsbygden och jordbruket är den främsta näringen.
Reformer, vaccin och nyvunnen fred gör att landet står inför en befolkningsexplosion som driver människor in till städerna. Industrialismen tar fart och Sverige går från att vara ett jordbruksland mot att bli ett modernt industriland. Ståndssamhället övergår i ett klassamhälle.
Nödår med omfattande svält får många att emigrera. På hemmaplan börjar allt fler röster höras för ökad rättvisa och bättre arbetsvillkor. Det är förändringens tid och under 1800-talet tar Sverige de första stapplande stegen mot demokrati.

Med hjälp av folkrörelserna kommer så småningom så väl arbetarnas och kvinnornas röster att bli hörda. Jordbruksreformer drar igång industrialismen. Först får borgarna inflytande, sen växer nya samhällsgrupper fram och med hjälp av folkrörelserna kommer såväl arbetarnas som kvinnornas röster att bli hörda.

Se asvnittet på SVT Play!

Lokala förjupningar och evenemang

Jordbruksreformer drar igång industrialismen. Bruksorterna växer fram och järnvägen kommer till Skaraborg. Gör ett besök Tidaholms museum med utställningar som handlar om hur industristaden Tidaholm byggs upp. En gång var Vulcans tändsticksfabrik störst i världen. I Tidaholm byggdes bilar, brandbilar och lastbilar för långt över 100 år sedan.

Forsviks bruk Arbetslivsmuseet Forsviks bruk har en 600 år lång historia som är representativ för den svenska industrin med kvarn, träsliperi, smedja och gjuteri. I utställningarna visas ett urval av de tusentals gjutmodeller som bevarats från bruket. Dessa användes för att gjuta allt från ventiler, rör till griftkors och lyktstolpar.

Vid Åsle tå utanför Falköping kan du besöka smedjan, skiftesladugården, kvarnen och lantbruksmuséet. Åsle Tå är en unik museimiljö som levandegör arvet från ett svunnet fattig-Sverige.

Kulturreservatet Vallby Sörgården levandegörs gårds- och jordbrukslivet som det var för över 100 år sedan. I Kulturväg Skaraborg-appen finns en runda som gör att man kan ta del av historien om gården även om den inte är öppen.

Skara-Kinnekulle-Vänerns järnväg var en av de många smalspåriga banorna i Västra Götaland som öppnades för att skapa förbindelser mellan mindre orter och resterande delar av landet genom Västra stambanan. Under sommartid går det att åka med Skara-Lundsbrunn järnvägar.

1875 började det gå reguljärtrafik mellan Hjo och Hästholmen med ångbåten S/S Hjo.
Man transporterade både gods och passagerare. Från 1884 trafikerades sträckan av en annan ångbåt som döpts till Trafik men vid 1892 krävdes en större och modernare ångbåt.

 

Episod 10 - Världens modernaste land

Under 1900-talet går Sverige från att vara ett fattigt bondland i till att mot slutet av seklet bli ett världens rikaste länder där välfärdsreformerna avlöser varandra i takt med den ökade industriella exporten. I början av 20-talet råder rekordhög arbetslöshet, låg nativitet, vilda strejker och kaos såväl på arbetsmarknaden som inom politiken. Men genom att skapa samförstånd mellan motståndarna bildas en unik välfärdsstat, ett folkhem, med en högteknologisk industri. Men tanken att samhället och medborgarna kan förbättras med social ingenjörskonst leder inte bara till framsteg utan har också mörka baksidor som rasbiologi och tvångssteriliseringar.

Under senare delen av 1900-talet vänder de politiska vänstervindarna och under 1980-talet tar nyliberalismen plats. Individualism, marknadsorientering, avreglering och privatisering blir viktiga värden. Allt fler blickar också utanför Sveriges gränser.  När vi blir medlemmar i EU är Sverige på väg i en ny riktning. 

Se asvnittet på SVT Play!

Lokala fördjupningar och evenemang

Under 1920- och 1930-talen utmärkte sig Sverige som en av de mest progressiva nationerna inom design. Begreppen Swedish Grace och Swedish Modern blir bekanta för omvärlden och en ung Estrid Ericson grundar Firma Svenskt Tenn som borgar för kvalitet, funktionalitet och tidlös elegans.

Dalénmuseet visas den spännande historien om AGA och Gustaf Daléns tekniska uppfinningar som revolutionerade fyretkniken. 

Estrid Ericson – Svenskt tenns grundare växte upp i Hjo och på Kulturkvarteret Pedagogien finns en utställning om Estrid och hennes livsverk.

Arkitekten Hans-Erland Heineman ritade bland annat Skövde Kulturhus med Konstmuseet, Billingehus, Hotell Bellevue i Hjo och Centrumhuset i Götene. I appen Skövde Streetmuseum finns den självguidade turen I Heinemans fotspår som tar dig med till några av Skövdes mest ikoniska byggnader. På Skövde konstmuseum finns en basutställning med verk där fokus ligger på svenskt 1900-tal till idag. 

Under loppet av knappt 100 år förvandlades bondesamhället Tibro till ett ledande möbelcentrum Hur gick det till? På Tibro museum tas du med på en resa genom stadens utveckling, från små verkstäder på innegårdarna till storskalig industri.