({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Hälsans Stig
Trollhättan

4 km, lätt

Hälsans Stig i Trollhättan är en härlig promenad i omväxlande miljö vid Trollhätte kanal nära centrum. Den 4 km långa promenaden bjuder på vackra miljöer, intressanta sevärdheter och en skön promenad för hjärtat.

 

Snabbfakta

Längd: 4 km
Tidsåtgång: 50 minuter
Svårighetsgrad: lätt
Terräng: mestadels plana vägar som antingen är asfalterade eller är jordstigar. 

 

Slí na Sláinte vid Trollhätte kanal

1995 upprättade Irland den första Hälsans Stig (Slí na Sláinte) Tanken är att inspirera till motions för folkhälsans skull. Hälsans Stig i Trollhättan är en härlig slinga som tar dig runt den norra delen av Trollhätte kanal på båda sidor med stadsmiljö utmed Strandgatan och park- och naturmiljö på Spikön.

Är du i centrum så är ett förslag att börja din promenad på Strandgatan som går längs med Trollhätte kanal. Här kan du antingen välja att gå norrut mot Folkets Park eller söderut mot Klaffbron. Går du söderut kommer du passera ett antal broar, en av dem är Strömkarlsbron där den kända statyn Strömkarlen finns. Strömkarlen är en lokal version av Näcken, här en innerst inne vänlig figur men som straffade dem som kom till staden för att ställa till ofog.

Gå sedan norrut utmed vattnet, över Spiköbron och sedan sväng vänster och få en fin tur utmed Spikön, den gröna oasen som är omgiven av Göta älvs vatten. Här finns exempelvis ett sommaröppet café, en lekplats och en ankdamm. Du passerar sedan tågbron och tillbaka på den östra stranden går du genom Folkets Park i Trollhättan innan du vänder söderut igen och återvänder till Strandgatan.

Du kan också så klart börja din promenad var du vill och det som är extra bra med Hälsans stig är att du själv kan själv räkna ihop hur många kilometer du tillryggalagt tack vare skyltarna som är uppsatta vid varje kilometer. Slingan är totalt 4 km runt. 

Fotograf: BildIT

Sevärdheter längs vägen

Att följa Hälsans stig är inte bara bra för hälsan utan den är också ett trevligt sätt att upptäcka flera populära platser i Trollhättan. Nedan kan du läsa om några av dem, en fullständig lista finns på kartan i utskriftbar PDF lite längre ner på sidan eller på den digitala kartan. 

Lunnen - Parkanläggning med gamla ekar, dessutom finns det ett så kallat arboretum med ovanliga trädslag och fina planteringar. 

Järnvägsbron - När järnvägen kom till Trollhättan på 1870-talet byggdes den första öppningsbara bron över kanalen här. Sedan 2001 finns här en så kallad lyftbro, vilket är ovanligt i Sverige. 

Ekeblad sluss - Den översta av de tre slussar som Christopher Polhem arbetade med i mitten av 1700-talet. Användes bara en gång år 1754 då kung Adolf Fredrik och drottning Lovisa Ulrika slussades.

Nordkap - Stadens allra äldsta hus, byggt under 1700-talet, som från början var ett gästgiveri men idag är en privat bostad. Namnet har huset fått eftersom det ligger på en klippa. 

Villa Elfhög - Byggdes år 1880 och var bostad åt Antenor Nydqvist, en av ägarna till Nohab. Huset är inspirerat av fransk slottsarkitektur.

 

Fakta om leden

Längd:

Hela slingan är 4 km lång. 

Ungefärlig tid:

En vandring i lugnt takt tar cirka 50 minuter.

Markering:

Varje kilometer längs promenaden är utmarkerad med en gul "Hälsans Stig"-skylt. Skyltar finns vid Spiköbron, Strandgatan, Spikön och Folkets Park. 

Svårighetsgrad:

Vandringen går mestadels på asfalterad gata eller jämna stigar, mindre höjdskillnader förekommer. 

Start och mål:

Börja din promenad var du vill längs stigen, ett förslag är att starta vid en av de fyra skyltarna. 

Hitta hit:

Hälsans Stig går precis vid Trollhätte kanal i Trollhättans centrum och är enkel att hitta. Är du i centrum så kan du gå på stigen vid Strandgatan som går utmed kanalen och ligger endast ca 300 meter från Drottningtorget.

Karta:

Du kan se en digital karta av Hälsans Stig på Google Maps här.

Det finns också en tryckt karta som du kan hämta på Trollhättans turistbyrå eller ladda ner som PDF här.

Kontaktinformation

Trollhättans Stad

Gärdhemsvägen 9

461 83 Trollhättan


Telefon: +46 520 49 50 00


E-post: Skicka E-post

Hemsida: Till hemsida