({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Roger Lärk

Slussrundan
Trollhättan

7,5 km, lätt

Följ Trollhättekanal från slussarna i söder hela vägen till Spikön och tågbron i norr och tillbaka. Slussrundan är en 7,5 km lång led som låter dig upptäcka flera populära platser i Trollhättan, du kan också enkelt göra avstickare till ännu fler platser som Trollhättefallen och Olidan kraftstation.

 

Snabbfakta

Längd: 7,5 km

Tidsåtgång: 1,5 timmar

Svårighetsgrad: lätt

Terräng: asfalterade vägar och plan naturstig, lätt kuperad terräng och trappor

 

Följ Trollhätte kanal

Slussrundan går längs med Trollhätte kanal på både den östra och västra sidan. Medan du går kan du se båtar som är på väg antingen norrut mot Vänern eller söderut mot Göteborg. Leden är lätt att följa då du alltid har vattnet på antingen din högra eller vänstra sida, eller båda sidor, och det är aldrig långt bort. I centrum är det asfalterade vägar medan när du kommer till västra sidan mot slussarna får du lite mer naturstigar i vissa partier. 

Längs vattnet finns flera av Trollhättans populära besöksmål, därför är rundan en stark rekommendation för dig som är här för första gången. 

Besöksmål och platser för paus

Trollhätte kanal går rakt igenom Trollhättan och bjuder på flera spännande sevärdheter och besöksmål längs vägen. Se slussarna, besök Saab Car Museum eller Innovatum Science Center eller varför inte ta en avstickare och se Olidans vattenkraftstation, se utsikten från Kopparklinten eller besök en av lekplatserna i centrum. Slussrundan uppmuntrar till att upptäcka de platser som finns längs med leden och att du tar stopp när du hittar något intressant. 

När du passerar centrum längs Strandgatan så kan du också passa på att sitta ner vid en av restaurangerna antingen där eller ett eller två kvarter inåt staden. Har du med dig egen fika så kan du sitta ner en stund på vackra Spikön på andra sidan kanalen eller vid slussarna i slussområdet. 

Trollhättans kanalrundor

Slussrundan tillsammans med Spikörundan och Innovatumrundan ingår i Trollhättans kanalrundor. Dessa tre promenader låter dig upptäcka vad som finns längs Trollhätte kanal med olika distanser. Slussrundan innefattar de två andra rundorna men om du är ute efter kortare promenader så passar dessa två utmärkt. Spikörundan som är 2,5 km går över Spikön och Strandgatan i centrum medan Innovatumrundan på 5 km även går ner mot Innovatum District och tillbaka. 

Du kan läsa mer om Trollhättans kanalrundor här. 

Fakta om leden

Längd:

Slussrundan är 7,5 kilometer lång. 

Ungefärlig tid:

Leden tar ca 1,5 timmar att gå. 

Markering:

Gråa skyltar med röd markering och namnet Slussrundan. 

Svårighetsgrad:

Lätt svårighetsgrad. Leden går på asfalterad väg och på jämna natur/grusstigar. Lätt kuperad terräng på vissa platser och du passerar ett par trappor. 

Start och mål:

Du kan påbörja Slussrundan vart du vill längs leden.

Hitta hit:

Slussrundan ligger i centrala delarna av Trollhättan och är enkel att hitta om du exempelvis är på Spikön, Strandgatan i Trollhättans centrum eller vid slussområdet. 

Karta:

En digital karta över leden hittar du på Google Maps.

En översiktskarta över Trollhättans kanalrundor kan du ladda ner här (PDF).

Kontaktinformation

Trollhättans Stad

Gärdhemsvägen 9

461 83 Trollhättan


Telefon: +46 520 49 50 00


E-post: Skicka E-post

Hemsida: Till hemsida