({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Spikörundan
Trollhättan

2.5 km, lätt

En perfekt promenad när du är i Trollhättans centrum som tar dig ut på den gröna oasen Spikön som ligger mitt emellan Göta älv och Trollhätte kanals vatten. På Spikön finns flera mysiga platser att besöka som Skrotnisses lekplats, ankdamm och ett utegym. På andra sidan i centrum går du längs Strandgatan där det finns flera restauranger med utsikt över vattnet.

 

Snabbfakta

Längd: 2.5 km
Tidsåtgång: 30 minuter
Svårighetsgrad: lätt
Terräng: asfalterad eller fast jord. Mestadels plant men tre broar.

 

Centrum och natur vid Trollhätte kanal 

Starta din promenad längs Spikörundan på Strandgatan, gatan som går utmed den grävda Trollhätte kanal. Här finns flera trevliga restauranger som erbjuder fin utsikt över kanalen. Du kan gå antingen norrut eller söderut men om du går söderut så följer du gatan hela vägen till Klaffbron, bilbron som går över kanalen precis vid hotellet Scandic Swania. 

Gå över bron och håll till höger så är du på Spikön, de konstgjorda öarna i Göta älvs vatten som bildades när Trollhätte kanal grävdes. Här finns det mycket att se så som den populära Skrotnisses lekplats, sommaröppet café, ankdamm, gästhamn och utegym. Följ Spikön hela vägen tills du kommer till järnvägsbron. Denna bro byggdes 2001 och är en lyftbro som är den enda i sitt slag i Sverige. Gå över bron och få en vacker bild över Trollhätte kanal för att därefter svänga höger och gå tillbaka mot Strandgatan. 

Denna 2.5 km långa promenad är mycket populär bland både Trollhättebor och besökare till staden och erbjuder en lugn och fin promenad nära centrum med mycket natur och mycket att se. Passar utmärkt för en kort kvällspromenad och om du har tur så ser du de stora lastfartygen som reser längs med Trollhätte kanal påväg norrut mot Vänern eller söderut mot Göteborg. 

Trollhättans Kanalrundor

Spikörundan tillsammans med Innovatumrundan och Slussrundan ingår i Trollhättans kanalrundor. Dessa tre promenader låter dig upptäcka vad som finns längs Trollhätte kanal med olika distanser.  Spikörundan är den kortaste av dessa som är 2.5 km går över Spikön och Strandgatan i centrum medan Slussrundan är 7.5 km och fortsätter hela vägen ner till slussområdet och tillbaka till centrum. Innovatumrundan är 5.0 km lång och går inte hela vägen ner till slussarna utan till det populära Innovatum District och tillbaka. 

Du kan läsa mer om Trollhättans kanalrundor här.

Fakta om leden

Längd:

Spikörundan är totalt 2.5 km lång.

Ungefärlig tid:

Promenaden tar ungefär 25 minuter att gå.

Markering:

Gråa skyltar med gul markering och namnet Spikörundan.

Svårighetsgrad:

Lätt svårighetsgrad med mestadels plana ytor av asfalt eller trampad jord. 

Start och mål:

Du kan påbörja din vandring längs rundan vart du vill men om du ändå är vid centrum så är Strandgatan eller Klaffbron bra riktmärken att starta ifrån. Du kan gå åt vilket håll du vill längs rundan. 

Hitta hit:

Strandgatan ligger i västra delen av Trollhättans centrum, precis vid Trollhätte kanals vatten. Gatan ligger bara ungefär 300 meter från Drottningtorget. Klaffbron ligger i Strandgatans södra ände vid hotellet Scandic Swania, även denna bara ungefär 300 meter från Drottningtorget. I närheten finns parkeringshus där du kan ställa bilen om du är på besöka. 

Karta:

En digital karta över leden hittar du på Google Maps.

En översiktkarta över Trollhättans kanalrundor kan du ladda ner här (PDF).

Kontaktinformation

Trollhättans Stad

Gärdhemsvägen 9

461 83 Trollhättan


Telefon: +46 520 49 50 00


E-post: Skicka E-post

Hemsida: Till hemsida