({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Roger Lärk

Trailhättan

Trollhättan har vuxit fram längs Göta älv vid de mäktiga Trollhättefallen. Staden erbjuder en rik historia och många spännande naturupplevelser. Vandra, jogga eller cykla längs med Göta älvs vatten eller upptäck någon av de flera naturområden som finns nära centrum. Känner du för en lugn promenad omgiven av rofylld natur eller en härlig löptur i ojämn terräng, kanske en mountainbiketur? Låt oss inspirera dig med Trailhättans utbud.

Friluftskartan Trollhättan

Få den bästa överblicken över alla naturområden, större vandringsleder, cykelleder och mer med stadens egen Friluftskarta. Kartan visar både Trollhättans tätort och hela kommunen så du lätt kan hitta till närmaste friluftsområde.

Ladda ner en digital version av kartan eller kom förbi Trollhättans turistbyrå och hämta en fysisk karta och börja planera dina äventyr direkt. 

 

Trailhättan vid Göta älvs vatten

Upptäck det dramatiska landskapet i naturreservatet Älvrummet

Göta älv är den blå ådern som rinner igenom Trollhättan och har haft en stor betydelse i stadens utveckling. Det dramatiska landskap som har formats längs med älven är fantastiskt att upptäcka till fots och det finns här flera stigar att välja mellan. Naturreservatet Älvrummet ligger på nära gångavstånd från centrala Trollhättan och är därför en utmärkt plats att snabbt och enkelt komma ut till naturens lugn. 

För dig som söker en utmaning tillsammans med en fantastisk naturupplevelse så finns här den 14 km långa Edsvidsleden, en vandringsled som bjuder på storslagna utsikter, avkopplande ängar och härlig blåbärsgranskog. Det finns också kortare vandringar i området, den populära Kärlekens stig som går längs med Göta älvs östra strand och Träbrostigen som går i mer kuperad terräng inåt land. Dessa två vandringar kan lätt kombineras till en tur på ca 2,5 km. 

Det finns också tre turer i området för dig som vill veta mer om områdets historia och de många betydelsefulla platser som finns utspridda längs med älven. Dessa är De Lavals promenad som går runt Trollhättefallen, Vilhelm hansens promenad som går runt Olidan kraftstation och Nils Ericsons promenad som går runt slussarna i Slussområdet. Till alla tre finns broschyrer du kan ta med dig och läsa mer om de platser du besöker längs vägen. 

 

Stadsnära vandring

Följ skeppen som reser längs med Trollhätte kanal 

Gör som många Trollhättebor och ta en avkopplande promenad, energifylld springtur eller skön cykeltur längs med Trollhätte kanal. Parallellt med Göta älv går den grävda Trollhätte kanal som låter fartygstrafiken ta sig förbi de mäktiga Trollhättefallen på deras resa norrut mot Vänern eller söderut mot Göteborg och västerhavet. Längs med kanalen finns också flera trevliga promenadstråk som ofta används av såväl Trollhättebor som besökare till staden för att ta en avkopplande promenad eller en löptur efter jobbet. 

Tre populära rundor är de så kallade Trollhättans kanalrundor. Det är Spikörundan på 2.5 km, Innovatumrundan på 5 km och Slussrundan på 7.5 km som går läng kanalen från centrum söderut, Slussrundan går hela vägen från centrum till slussområdet och tillbaka. Det finns också en Hälsans stig i Trollhättan som ger en härlig tur i omväxlande miljö på 4 km där du går från Hjulkvarnelund och Folkets park i norr ner till Strömkarlsbron i söder. 

 

Trailloppens stad

Följ i spåren på stadens mest populära lopp

Trollhättan anordnar under året flera populära lopp för både motioner och elit. För att göra det möjligt för alla att springa eller skida dessa lopp hela året så har Trollhättans Stad valt att permanent markera upp loppen. 

Följ banan för Sveriges största tävling för rullskidor; Alliansloppet på en 16 km lång tur med start från Oscarsbron. Ett annan populärt lopp är terrängloppet Trollhättan City Trail som är ett 10,5 km långt lopp som går i Trollhättans Fall- och slussområde. Sedan har vi så klart också Kraftprovet, folkfesten som är startskottet för stadsfestivalen Fallens Dagar i juli. Edsvidsleden Trailrun är ett lopp som hålls på Edsvidsleden i Trollhättan som är 14 km lång och går genom kuperad terräng på västra sidan av Göta älv.

Besök tävlingarnas hemsidor för kartor samt information om när loppen hålls om du själv skulle vilja delta. 

 

Cykelvägar och cykelleder i Trailhättan

Upplev Trollhättan med cykel och mountainbike

Trollhättan är en stad som passar utmärkt att upptäcka med cykel. Här finns cykelvägar och cykelleder som tar dig genom stan och ut till närliggande naturområden och populära besöksmål. Passa på att följa Göta älv och Trollhätte kanal från Spikön, den gröna oasen mitt i älvens vatten, förbi Trollhättefallen och Älvrummet hela vägen ner till slussområdet. På vägen tillbaka till stan passerar du Innovatumområdets besöksmål. 

I och nära centrum finns flera cykelvägar att upptäcka och du kan också hoppa på Västgötaleden eller Sverigeleden som passerar staden. Vill du ut på cykeläventyr så finns även den lokala Linnéleden som tar dig från Trollhättan till ekoparken Halle- och Hunneberg och sedan via Vänersborg vid Vänerns strand tillbaka till Trollhättan. 

Om du vill ut på en tur med din mountainbike så finns också flera trails att välja mellan. I nordvästra delen av Trollhättan ligger Skidstugan där det finns inte mindre än fem markerade MTB- och terrängspår, det längsta spåret är ca 6 km. Det finns också mountainbikespår i södra delen av Trollhättan vid Slätthult.

 

Fler populära naturområden

Upptäck naturen runt om Trollhättan

Runt om Trollhättan, men ändå inte långt från centrum, finns flera naturområden som bjuder på både långa och korta vandringsleder, mysiga stigar och cykelleder för mountainbike.

Här kan du läsa mer om dessa områden och se översiktskartor/ledkartor.