({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Svartvit bild på den gamla Oscarsbron fylld av människor som ser ett fallpåsläpp

Fallens Dagar – Sveriges äldsta stadsfestival

Vi blickar tillbaka till 1959 då Trollhättefallens dag presenterades för första gången och hur festivalen sedan utvecklats fram till idag.

Ja, ursprungsnamnet var just Trollhättefallens Dag som det var tänkt skulle pågå en enda dag men förhoppningsvis bli en återkommande tradition. Att så blev fallet vet ju alla vi som sitter med facit i hand.

Här berättar Per-Åke Qvick historien om denna pigga 60-plusare som förnyats för varje år. Läs artikelminiserien som berättar om Fallens Dagars historia.

 

Del 1: Trollhättefallens Dag

"Somliga städer är bekanta för gurkor, andra för pepparrot och pepparkakor – men här i Trollhättan har vi något ännu finare: Vi har brusande vattenfall."

 

Del 2: Fallens Dag 1959

"Det råder ingen tvekan om att Fallens Dag blev den verkliga succén. Succé hade man väl så smått räknat med att det skulle bli, men succén svämmade så att säga över alla bredder."

 

Del 3: Vad hände sedan?

”Fallens dag 1960 var teknik och natur i betagande kontrast. Även om regnet till viss del förmådde ta skönheten ur Fallens dag kunde ingen undgå att tjusas av kontrasten mellan stadens tunga, effektiva industri och den sköna och dramatiska naturen”.