({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Trollhättefallens dag

Den 18 juni 1959 dök ovanstående annons upp på en av de sista sidorna av Trollhättans Tidning. Det var inte första gången som Trollhättefallens Dag nämndes i tidningen.

Redan 12 maj skrevs det om den planerade turistattraktionen som var tänkt att hållas den 16 juli samma sommar. Ursprungsdatumet 16 juli ändrades dock till den 15 i samma månad.

Somliga städer är bekanta för gurkor, andra för pepparrot och pepparkakor – men här i Trollhättan har vi något ännu finare: Vi har brusande vattenfall.
Varje år, varje sommar, ska det bli en garanterad heldag då massor av vatten ska forsa fram i de gamla fallfårorna och riktigt visa vad Trollhättan kan bjuda när den bjuder till. (okänd skribent, TT 12/5 1959)

Ja, ursprungsnamnet var just Trollhättefallens Dag och det hela var tänkt att bara pågå en enda dag.

Meningen var dock redan från början att detta förhoppningsvis skulle bli en återkommande tradition och att så blev fallet vet ju alla vi som sitter med facit i hand så här sextio år och sextioett Fallens Dags-tillfällen senare.

Fallen, slussarna och kraftstationerna har varit turistattraktioner så länge det moderna Trollhättan funnits och i och med Fallens Dag kom alla dessa tre i fokus.

Men Fallens dag var inte enbart tänkt som en folkfest och ett turistprojekt utan man hade även baktanken att evenemanget skulle dra folk till stan eftersom industrin i stan hade stort behov av arbetskraft, en bristvara på den tiden.

Ytterligare en tidningsartikel dagen innan premiären påminde om att Fallens Dag skulle äga rum och här presenterades också programmet:

• Trollhättefallen visas på vissa tider och dessa är klockan halv tio till halv tolv och halv två till halv fyra samt halv sex till halv tio.
• Dessutom visas bygdespelet ”Malögakungens bröllop” vid friluftsteatern vid forngården vid två föreställningar dels klockan 17.00 och dels klockan 19.
• Folkdansuppvisning av folkdanslaget ”Troll-Ringen” blir det vid Kung Oscars bro klockan 18.00. Turister, ja även stadens egen befolkning för den delen har så tillfälle under hela dagen att beskåda SAAB.s nya herrgårdsvagn SAAB 95 samt SAAB 93 vid Hojums kraftstation. På kvällen bjuds ett internationellt varietéprogram i Folkets park.
• Dessutom kan man förutom trollhättefallen titta på slussarna och kraftverken, där värdinnor är i farten och guidar hela dagen.(signaturen Bon, TT 14 juli 1959)

Upphovsmannen till Fallens Dag var Gösta Vogel-Rödin som var turistintendent vid Turistföreningen Trollhättan, men vi återkommer till honom senare. Han tillfrågades om önskemål när det gällde vädret:

-Absolut inte sol från en molnfri himmel för då flyr folk i karavaner ut till kusten och ligger där och badar. Jag är nöjd om vädret är som nu lite svalt och måttligt med solsken. Allt för vackert väder är faktiskt ogynnsamt för Trollhättan som turiststad. Vi vill att folk skall ta god tid på sig och ströva runt och se på allt vackert.(signaturen Bon, TT 14 juli 1959)

Det har runnit mycket vatten i fallen sedan dess och med tiden har tillställningen blivit en av Sveriges äldsta fortfarande pågående stadsfester.

I och med årets jubileum presenteras en artikelminiserie och det här är första avsnittet som är tänkt som en liten förberedelse inför den stora dagen. Artikel nummer två handlar om just den där första Fallens Dag sommaren 1959 och hur det kom sig att den överhuvudtaget såg dagens ljus och tredje och sista artikeln tar upp vad som hände sen.

Så vad det blev för väder och hur premiären av Trollhättefallens Dag lyckades 15 juli 1959 får ni veta nästa gång.