({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Vinterbad på Öckeröarna

Fotograf: Annelie Pompe

Vinterbad i Trollhättan och Vänersborg

Den iskalla trenden fortsätter, allt fler upptäcker den uppfriskande och härliga känslan av att ta ett dopp i det iskalla vintervattnet under årets kallaste månader. Här har vi samlat några tips på platser där du kan bada under vintern.

Vinterbad i Trollhättan

Gräsviken, Öresjö - Här hålls en vak öppen när sjön fryst igen där man kan bada. Ligger i närheten av Gräsviken Kursgård & Lägergård.

Om vattnet är isfritt så går det också att bada vid badplatserna Phoenix och Munkeboviken i Öresjö. Läs mer om Öresjö här.

Vinterbad i Vänersborg

Jakobben, Skräcklan - Här finns en stege ner till en vak i isen där man kan doppa sig. Skräcklan, eller Skräckleparken, ligger nära Vänersborgs centrum och därför enkelt att nå. 

Gaddes brygga, Blåsut - Även här finns en stege ner till en vak i isen där man enkelt kan doppa sig. Här ser du ut över Vänersborg på andra sidan Vassbotten. I närheten finns också en yta där du kan åka skridskor.

Fredriksberg - Om Vassbotten är isfri under vintern så finns det goda möjligheter för vinterbad vid Fredriksberg i Vänersborg. I höjd med Lyckhemsgatan finns ett parkområde vid vattnet därifrån man får vada i. 

Korseberg - När isen är borta kan man också bada i Vassbottenviken vid Korseberg vid det nya bostadsområdet. Här finns det bryggor där man kan bada ifrån.

Bada från Bastuflotten - På Bastuflotten finns möjlighet att få det bästa av två världar - värme och kyla, bastu och bad i direkt anslutning till varandra! Bada i sjön, både inifrån och utifrån från däcket med gott sällskap. Läs mer om Bastuflotten här.

Tips för vinterbadet

Vinterbad i Sverige har blivit allt mer populärt, inte minst för de flera positiva hälsoeffekter som ett dopp i iskallt vatten kan ge. Vi har badat kallt länge men det började organiseras på riktigt i början av 1900-talet och under 1920-talet var det allt mer populärt. 

Hälsoeffekterna är bland annat lägre risk för infektioner, minskad infammationsgrad och bättre stresskontroll. Även nedstämdhet och depression har visat sig kunna påverkas positivt av vinterbad. 

Dock finns det saker man bör tänka på innan man hoppar i. Om du har högt blodtryck eller haft problem med hjärtsjukdomar bör du rådgöra med läkare först. Det är också viktigt att inte exponera sig för kylan under för lång tid – då kan effekterna bli de motsatta.

Råd om vad man ska tänka på när man vinterbadar av Karl Hultén, Linköpings universitet

* Bada tillsammans med någon.

* Använd badmössa och badtofflor för att undvika frysskador.

* Var försiktig om du tidigare har haft hjärtsjukdomar eller högt blodtryck – kolla med läkare först.

* Undvik att bada om du har druckit alkohol.

* Ta det lugnt när du badar och spring inte på bryggan – där brukar det finnas is.