Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
 • Drönarvy över Göta Kanal

  Fotograf: Jonas Ingman

Svemestra i Skaraborg

Sommaren är här och vi har samlat tips på aktiviteter att göra, platser att se och företagare att besöka och stötta. I Skaraborg hittar du en mängd olika besöksmål med närhet till varandra. Hitta ditt favoritboende och gör sedan dagsturer för att utforska Skaraborg. Här finns mycket att uppleva inom en timmes bilfärd.

 

Testa en Turistväg och se vart den leder dig

Utmed småvägarna i Skaraborg finns vacker natur och spännande kulturupplevelser. Här döljer sig vackra naturreservat, gulliga gårdsbutiker, fornminnen och många andra sevärdheter. Sådana här platser lämpar sig ypperligt för en turistväg. Vad är det, undrar kanske du? En turistväg är helt enkelt en vägsträckning som leder dig till platser särskilt intressanta för turister. Två fina exempel är Kulturväg Skaraborg och Vänerslingan. Vägarna är uppmarkerade med en brun skylt med en vit margerit, så följ bara skyltningen på våra två turistvägar i Skaraborg och vi lovar att du får en härlig upplevelse!

Fyra personer kommer åkandes på tre vespor genom ett grönskande landskap med blå himmel och en kohage med betande kor intill vägen.

Fotograf: Tobias Andersson


Ta ett dopp i det blå 

Klarblå himmel och inte ett moln så långt ögat kan nå. Solens strålar värmer och tanken på ett svalkande dopp eller två känns genast mycket frestande. Det blir en dag på stranden. Packa handdukar, badkläder, badleksaker, picknickkorgen och glöm inte solkräm. Nu ska det badas. Förutom närheten till Sveriges två största sjöar finns det också många små insjöar i Skaraborg, perfekta för svalkande bad. Så för den badsugne är det bara att välja och vraka. Långa härliga sandstränder, hopp från klippor eller skogsbad. Vi har plockat ut några favoriter, upptäck dem du med!

 • Bada i Vättern

  Fotograf: Jesper Anhede

 • Barn badar på strand med brygga vid lilla havssjön
 • Tjej som precis kommit upp ifrån vattnet på Guldkroksbadet.

  Fotograf: Jesper Anhede

 • Sandstrand med solstolar

 

Bo på ett annorlunda boende

Testa ett udda boende och få en upplevelse utöver det vanliga. Vem har inte drömt om att bo i en svamp eller stubbe på Norrqvarn Hotell & konferens, högt upp bland trädens kronor på Islanna Trädhushotell, i en älg eller bisonoxe på Wrågården eller riktigt pampigt med stil på Bjertorp slott? Här hittar du fler boenden i Skaraborg >>

 • Trädhus

  Fotograf: Erik Ottoson

 • En stuga som ser ut som en sten och en älg.

  Fotograf: Jonas Ingman

 • Bjertorp slott

  Fotograf: Madeleine Landley

 

Ta med någon du tycker om till ett mysigt café

Att sprida kärlek och uppskattning omkring sig är något som både du och mottagaren mår bra av. Ta med någon som betyder lite extra för dig på en mysig utflykt till ett café.  I Skaraborg finns det gott om mysiga caféer. Du vet sådana där med trevlig, gemytlig miljö, hembakat fika, och idylliska omgivningar. Ja, just dem caféerna. Och några till. Varför inte göra ett stopp hos Café på Klostret i Blomberg vid foten av Kinnekulle, Forsviks Café & Mat intill Göta Kanal, i den trevliga gårdsmiljön på Vilhelmsro gårdscafé, i grönskande omgivningar på Hellekis Trädgårdscafé & kök  eller hos Café Stallet vid Läckö Slott? Alla supermysiga och alldeles för bra för att missas.

 • Växthus med möbler.

  Fotograf: Tuana Fridén

 • Candice Brown influencer från England

  Fotograf: Ulf Svane

 • Kvinna fikar på kanelbulle och kaffe

  Fotograf: TINA STAFREN


Fler som helt enkelt inte går att hoppa över är Mellomgården Café & Gårdsbutik, Läckö Strand, Vita huset Café och gårdConditori Nordpolen, Hantverksbageri Turbinen på TurbinhusönLa Belle Epoque Cafè & Diversehandel, Klosterkafét i Varnhem, Kdesign, VillAnns café och Herrtorps Qvarn. Så ja, det blir nog en hel del fikastopp i sommar. Börja beta av listan redan idag och besök sevärdheter ni passerar på vägen. 

 

Känn historiens vingslag

Skaraborg är ett område mitt emellan Vänern och Vättern som bär på en lång och spännande historia. Här ligger Birger Jarl och fyra svenska medeltida kungar begravda i Varnhems klosterkyrka. Det är här det kolossala byggnadsverket Karlsborgs fästning byggdes och det är här du hittar Magnus Gabriel De la Gardies vita pärla Läckö Slott. Här i Skaraborg kan du uppleva många bitar av svensk historia. Allt från anrika kyrkor som exempelvis Husaby kyrka och Skara domkyrka till gamla industrimiljöer som Forsviks bruk, Stora stenbrottet på Kinnekulle och Qvarnstensgruvan i Lugnås. Här upplever du även det fantastiska byggnadsverket och Sveriges blåa band, Göta Kanal.

Utforska också Hällristningarna i Flyhov, den berömda Luttra gånggrift på Falbygden eller de mystiska stenarna vid Askeberga Skeppssättning i Kung Ranes glömda rike. Ge dig ut och upplev Skaraborgs kultur och historia. Det finns så mycket att se och lära sig mer om. Vi har samlat ännu fler guldkorn här

 • Läckö Slott kajak

  Fotograf: Roger Borgelid

 • Flygfoto över Karlsborgs fästning

  Fotograf: Three Piece Media

 • Luttra gånggrift på toppen av en liten kulle med vacker natur i bakgrunden.

  Fotograf: Ann-Sofie Hjerp

 • Flygfoto över Varnhems Klosterkyrka

  Fotograf: Lukasz Warzecha

 • Två kvinnor vandrar med sina hundar och har precis tagit en paus vid ett stort stenbrott.

  Fotograf: Jesper Anhede

 • Tre äldre män som står och gräver i Qvarstensgruvan.

  Fotograf: Stefan Svensson


Åk på upptäcktsfärd med familjen

Att spendera tid tillsammans som familj kan vara något av det mest värdefulla vi har. Passa på att fylla den tiden med minnesvärda ögonblick. Stora som små. Ögonblick som minner om sommaren som ni sedan kan plocka fram en regnig dag i november. Förutom alla härliga skogsutflykter ni kan göra erbjuder Skaraborg mängder med spännande aktiviteter och besöksmål för familjen. Ta med barnen på en resa med ånglok längs järnvägen mellan Skara och Lundsbrunn, en lite annorlunda upplevelse som säkert uppskattas av barnen och kommer pratas om länge. På Mössebergs djurpark kan ni hälsa på alla djuren, leka vid de två lekplatserna och köra trampbil. Låt barnen styra sina båtar längs Barnens minikanal på Norrqvarn, resa tillbaka i tiden hos Ekehagens fornstidsby eller utforska husen i Skogsmulleriket på Billingen och lära er mer om djur och natur. På Bisonfarmen i Gate kan hela familjen åka på spännande bisonsafari, kika i gårdsbutiken och smaka bisonburgare. Du hittar ännu fler aktiviteter för barnfamiljen här. 

 • en familj som tittar på grisar på Mössebergs djurpark

  Fotograf: Sebastian Streith

 • Ett tåg som åker på en järnväg mellan Skara och Lundsbrunn
 • Skogsmulles koja skymtar bakom några grenar från en gran.

  Fotograf: Gustaf Elias

 • En glad pojke som står i Högsåsens naturreservat.

  Fotograf: Tauna

 • Barnfamilj vandrar på Hökensås.

  Fotograf: Tobias Andersson

 

Glass i stora lass

Glass hör sommaren till och vad vore en semester utan en glass eller två? I Hjo hittar du ett riktigt glassparadis med inte mindre än tre underbara glasscaféer med ekologisk glass. Vandra längs stråket i Hjo hamn och besök populära Moster Elins glass, slå dig ned i den stora trädgårdsserveringen på Gula Paviljongen och njut av deras egentillverkade ekologiska Wetterglass eller testa den ekologiska och helt mejerifria och veganska glassen hos Österhagen glass. Ett annat populärt glasstillhåll i Skaraborg är Mäjens glass & maräng i Grästorp. Ett mysigt café med gårdstillverkad glass på lokala råvaror.

Tre människor äter glass i Hjo hamn, med fiskaffären Hjo Sik i bakgrunden.

Fotograf: Jesper AnhedeNär regnet smattrar mot rutan

Som vi alla vet består inte varje semesterdag av strålande sol och blå himmel. Det finns lediga dagar då regnet öser ned och inspirationen till dagens "att göra-lista" inte är på topp. Vad gör man i Skaraborg när det regnar? Jo, allt under tak är ju att föredra när regnet smattrar mot rutan och som tur är finns det gott om sådana ställen i Skaraborg. Vad sägs om att åka på museumsafari? Kanske börjar du dagen med att uppleva de söta backstugorna i den unika historiska miljön i Åsle tå och för att sedan ge dig vidare ut på museumsjakt! Utforska Skaraborgs museum och kombinera med en lunch på en trevlig restaurang längs vägen. Varför inte testa någon av Skaraborgs White Guide-omnämnda restauranger? 

 • Bild på ett grönt Åsle tå

  Fotograf: Mårten Bergkvist

 • Porslinsutställning

  Fotograf: Jonas Ingman

 • Blått porslin

  Fotograf: ROBERT DAHLBERG

 

När du vill äta riktigt gott

Och när det kommer till just välrenommerade restauranger där du kan njuta av lokala säsongsbetonade råvaror så finns det några stycken som du absolut inte får missa. Vad sägs om att äta med utsikt över ett barrockslott och Vänerns strand? Inte dumt, eller hur? På Restaurang Hvita Hjorten kan du göra just det. Här kommer dessutom råvarorna direkt från slottets egen köksträdgård, lokala grönsaksodlare, Vänerfiskare, bönder och jägare. Mer närproducerat än så blir det ju knappast.

Vill man istället omge sig av vacker konst och lika underbara omgivningar ska man bege sig till Löfwings Ateljé & Krog. Här upplever du de naturinspirerade verken av Göran Löfwing och äter gott i restaurangen. Kokkonst och kultur i en skön mix helt enkelt.
 
Röd byggnad med stenmur framför. Vita parasoll och trädgårdsmöbler.
 
I Mariestads gästhamn med vacker utsikt över Vänern och alla båtar ligger Sill & Dynamit. Här följer råvarorna säsong och de närproducerade Skaraborgska smakerna ligger ägarna närmast om hjärtat. Här kan du också prova deras egenproducerade öl Esplanad. Missa heller inte Forshems Gästgivaregård, Den lilla krogen i Skövde och Tivedens mat. Alla fantastiska restauranger med fantastisk mat. Utan att överdriva. 
 
Två kockar står och lagar mat i en restaurang. Framför dem står tallrikar med mat på, färdiga att bli serverade.

Fotograf: Tobias Andersson

 

Vandra i den Skaraborgska naturen

Naturen i Skaraborg är lika varierande som Sveriges fyra årstider. Här finns många natursköna vandringsleder där du får uppleva allt från Vänerskärgård på Tranebergsleden, kustlandskap vid Djäknarundan, platåberg med vidunderlig utsikt på Trollstigen och en böljande rullstensås på Hökensås. Eller varför inte testa en Pilgrimsvandring mellan Falköping och Gudhem? Allt inom 1 timmes bilfärd. Så nära varandra, men ändå så olika. På vandraiskaraborg.se har vi samlat tips på vandringar som alla är cirka 1 mil långa och perfekta för avslappnade dagsturer. Så snöra skorna, ge dig ut till fots och upplev Skaraborgs vandringsleder! 

 • Två kvinnor vandrar med sina hundar och har precis tagit en paus vid ett stort stenbrott.

  Fotograf: Jesper Anhede

 • Siluetten av en man som står på kanten av en klippa blickandes ut över klarblått vatten.
 • Fotograf: Tobias Andersson

 • Närbild på tre små svampar som sticker upp ur en liten skog av grön harsyra.

  Fotograf: Tobias Andersson

 • Man med barn på axlarna ute med familjen och vandrar i skogen.

  Fotograf: JESPER ANHEDE

 • Kvinna sitter i skogen lutad mot en tall och läser en bok i sällskap med sin svarta hund.

  Fotograf: Tobias Andersson

 

Upplev Skaraborg från cykelsadeln

Vi vet, det låter som en riktig kliché, men i Skaraborg finns det cykeläventyr för alla typer. Vare sig du föredrar att flyga fram i skogarna över stenar och rötter, swisha förbi genom landsbygden på asfalterade småvägar eller bara cykla lugnt längs Göta kanal. Är du sugen på att svemestra på två hjul lär du inte bli besviken.

Fyra kvinnor cyklar i de gröna lummiga omgivningarna längs Göta Kanal. Bredvid dem i kanalen kör en passagerarångbåt.

Fotograf: Tuana

Här finns mängder av MTB-leder för den äventyrliga cyklisten som med fördel tar en sväng på natursköna skogsstigar i exempelvis Oltorp och Hökensås eller utmanar sig själv i terrängen på platåbergen Kinnekulle, Mösseberg eller Billingen, som alla har mängder med spår i olika svårighetsgrader.   

För racercyklisten kryllar det av småvägar som ringlar sig fram genom det idylliska Skaraborgska landskapet och det är bara att välja och vraka. Du kan också givetvis trampa dig fram genom vackra natur-och kulturmiljöer, stanna för en fika på ett mysigt café eller kanske passa på att utforska en och annan historisk plats. För semestercyklaren finns många bra alternativ på lättcyklade leder. Varför inte testa Södra cykelturen i natursköna omgivningar i Essunga, den nästintill bilfria ön Brommö eller kanske en mysig familjeutflykt på Kålland. Vi har samlat några av de bästa cykeltipsen här, perfekta för dagsturer. 

 • Tre mountainbikecyklister cyklar på en höjd med utsikt över vidderna. I bakgrunden uppenbarar sig mörka dramatiska moln.

  Fotograf: Sebastian Streith

 • Tre män kommer gåendes och leder sina cyklar längs en stenmur. I bakgrunden ser man Varnhems klosterkyrka.

  Fotograf: Tobias Andersson

 • Föräldrar med ett barn cyklar på en landsväg omgivna av gula fält.

  Fotograf: Anneli Johansson

 • Man som cyklar mountainbike i skogen

  Fotograf: Jesper Anhede /Skövde kommun

 

Mysiga caféer längs cykelvänliga småvägar: 

Klosterkafét i Varnhem, Varnhem

Café på Klostret, Källby

Läckö Strand, Kållandsö

Café Stallet, Kållandsö

Cecilias Trädgårdscafé, Skövde

Mellomgården café, Varnhem

 

 

 

Tågluffa i Skaraborg

Testa livet på luffen och ge dig ut på ett minnesvärt äventyr i sommar - tågluffa i Skaraborg. Här passerar både Kinnekulletåget, som blivit utsett till Sveriges vackraste tågsträcka, och den vältrafikerade Västra Stambanan. Ta med familjen på en dagstur, testa en historisk tågluff på flera dagar eller ta med den du håller kär på en romantisk 3-dagars tågluff mellan Vänern och Vättern. Vi har turförslagen, du behöhöver bara välja vilken som passar dig bäst.

När du tågluffar: Håll avstånd till andra passagerare, tvätta händerna ofta och håll dig hemma om du känner av några symptom. 

Överblicks bild med skog och ett tågspår med tåg i centrum

Fotograf: Viggo Lundberg

 

Njut av naturen

Skaraborg har så mycket vacker och varierad natur. Allt från kustlandskap och skärgårdar till magiska skogar och berg. Här finns rullstensåsar och öppna landskap med betande boskap, gamla stenmurar som passeras av ringlande småvägar. Det varierade landskapet är fullt av naturreservat och naturområden som bara väntar på att upplevas. Utforska de trolska skogarna i Tiveden, förundras över det sagolika idylliska landskapet i Vallebygden, njut av de storslagna vyerna på det blommande berget Kinnekulle eller gå på upptäcktsfärd bland obebodda öar i Djurö Nationalpark. Ge dig ut i sommaren och hitta ditt favoritställe! 

 • Fotograf: Mårten Bergkvist

 • Ramslök vid Munkängarna på Kinnekulle i Götene kommun

  Fotograf: Monika Manowska

 • Fotograf: Anna Söderman

 • Skog
 • Gyllengul sandstrand med blått vatten omgiven av skog.

  Fotograf: Toby Photography

 

Testa fiskelyckan

Ta med dig tålamodet, och så fiskespöet förstås, och upplev Skaraborgs fiskevatten. Flugfiska i Baltaks strömmande forsar, testa trollfiske i Vättern, fiska storröding i det kalla och klara vattnet i Unden eller satsa på gammelgäddan i Vänern. I Skaraborg finns unika fiskemöjligheter och du kan läsa mer om dem här. 

En man som står i en sjö och flugfiskarGolfa med stor variation

Sugen på en golfrunda? I Skaraborg finns det många golfbanor inom bara en timmes bilresa. Välj och vraka mellan vackert belägna banor inramade av grönskande skog, strandnära med sjöutsikt eller öppna vidder med sikt över det Skaraborgska landskapet. Närheten mellan banorna gör att du under ditt besök inte bara kan uppleva härligt varierande golf på olika banor utan också har tillgång till många andra upplevelser.

Skövde golfklubb, två peroner som spelar golf i solnedgång

Fotograf: Foto: Gustaf Elias

 

Glid fram på vattenytan

Känn lugnet infinna sig när du glider fram över en stilla sjö i skymningen. Hyr en SUP (Stand Up Paddleboard) i Hjo och njut av stillheten på sjön eller fascineras av den spegelblanka ytan från kanoten i trolska Tiveden. Gillar du ett riktigt äventyr kan du ge dig ut på vraksafari vid Navens fyr på Kållandsö. Utforska gamla vrak och lyssna till fängslande berättelser på guidad tur. 

Två personer paddlar stand up paddling över en stilla Vättern i kvällssolen.

Fotograf: Jesper Anhede

 

Åk på skattjakt

Skaraborg är fullt av mysiga små ringlande vägar ute på landsbygden. Under somrarna avlöser loppisskyltarna varandra när du kommer körandes genom det vackra Skaraborgska landskapet. Här varvas laduloppisar, med hemma-hos-varianter och butiker med ett lite mer varierat utbud. Så ge dig ut på vägarna och leta loppisskyltar, vem vet vilka skatter som väntar runt nästa hörn? 

Fotograf: Micaela Persson

 

Besök en plats du inte varit på tidigare

Välj en sevärdhet eller en aktivitet som du aldrig besökt förut och upplev tjusningen med att utforska en plats du aldrig satt foten på tidigare. Inspireras gärna av denna lista eller kika vidare på skaraborg.nu

Kata gård, ett trähus på en kulle men grönskande träd omkring. Tre människor vandrar upp mot huset.

Fotograf: Mårten Bergkvist

 

 

När du svemestrar i Skaraborg

Håll avstånd till dina medmänniskor, var noga med handhygienen och följ de rekommendationer som finns. Har du symptom, stanna hemma! Ta inga onödiga risker, semestra med sunt förnuft!