({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Lundsbrunn mat

Det goda livet

På tre dagar upplever du fyra städer i vackra Skaraborg. Tågluffen bjuder på dolda pärlor, bra mat, intressant historia ända tillbaka till vikingatiden och en avslappnande spaupplevelse. Vem vill du uppleva Vara, Lidköping, Skara och Skövde tillsammans med?

3-dagars tågluff

Dag 1

Förmiddag i småstaden Vara
Börja dagen med en god frukost eller fika på det berömda Conditori Nordpolen som har funnits på Torggatan i Vara sedan 1903. 

Promenera därefter till torget och besök Sivans ost - butiken med lokal ost som är ett himmelrike för ostälskare!

 

Innan du åker vidare på din tågluff kan du lära dig mer om Vara och dess historia genom att gå Småstadsvandringen. Här hittar du alla stopp på vandringen. 

Missa inte! Stationshuset i Vara är ett enormt konstverk som heter ”The blue orange” som består av stationshuset och de rymdbumlingar som finns på huset och en bit därifrån.


Eftermiddag i anrika Lidköping

När du känner dig nöjd med förmiddagen i Vara hoppar du på Kinnekulletåget mot Lidköping. Väl framme kan du njuta av en god lunch på någon av stadens restauranger och caféer. Varje onsdag och lördag sjuder dessutom det stora torget i stadens hjärta av liv när det är dags för den populära torghandeln.

Efter lunch väntar Rörstrands center. I de gamla porslinsfabrikerna finns numera inte mindre än 150 butiker och företag, så här kan ni botanisera hela eftermiddagen. Kärnan är Röstrand Museum där hittar du gedigna samlingar av porslin som spänner över nästan tre århundraden.

I Lidköping övernattar du på något av stadens hotell. Varför inte bo på charmiga Best Western Plus Edward hotell i Gamla Stan eller på det klassiska Stadshotellet

Fotograf: Patrik Borgenhard

Missa inte! Innan du avslutar dagen kan den historieintresserade göra en historisk vandring i Lidköping med hjälp av appen Läckö/Kinnekulle. Turen tar dig ända tillbaka till medeltiden och guidar dig fram till idag!

För mer detaljer kring dag 1, klicka in här.


Dag 2

Förmiddag i historiska Skara

Från Lidköping bär det av mot den historiska grannstaden Skara. Här tornar domkyrkan upp sig i de vackra gamla stadsdelarna som har en 1000-årig historia. Under ett besök i domkyrkan kan du njuta av de vackra mosaikfönstren av Bo Beskow och beskåda den gotiska arkitekturen som kom till under 1800-talets andra hälft. Själva kyrkan är dock mycket äldre än så – här har man bland annat hittat en krypta från 1100-talet.

Missa inte! Inte långt från kyrkan kan du lära dig mer om både Skara och Västergötlands historia på Västergötlands museum innan du åker vidare. Kurrar det redan i magen kan ni besöka någon av Skaras restauranger och caféer.

Kulturhistorisk eftermiddag i Varnhem

Hoppa på bussen till Varnhem och styr stegen mot lunch på Klosterkafét som ligger mitt emot Varnhems ståtliga klosterkyrka. 

Fotograf: Tobias Andersson

Varnhem och dess klosterruiner var under lång tid ett betydande centrum såväl andligt som politiskt, kulturellt och ekonomiskt. Klosterkyrkans välbevarade miljö har fått ge ett sista vilorum för fyra medeltidskungar samt Stockholms grundare Birger Jarl.

På höjden bakom kyrkan kan du besöka vad som troligen är Sveriges äldsta kristna rum – Kata gård. Här ser du ruinerna från den vikingatida kyrka som låg här, och de fascinerande fynden har fått oss att skriva om Sveriges historia.

Missa inte! Vid Kata gård finns en gedigen utställning som berättar om de första kristna människorna i Sverige, och vilka som fanns här på platsen. Läs mer om Varnhem här.

Fotograf: Mårten BergkvistAvslappnande kväll i Skövde

Ta bussen vidare mot Skövde där du avslutar dagen. Checka in på något av stadens hotell och njut sedan av lugnet på spaavdelnignen Aqua Vitalis som finns på Arena Skövde, mitt i centrum.

Dag 3

Efter en mättande frukost på ditt boende avslutar du turen med att besöka Skövde Kulturhus. Här samlas både teater, bibliotek, restaurang och konstmuseum under ett tak, och i konstmuseet finns gedigna samlingar. Majoriteten av konstverken är av kvinnliga konstnärer, och här finns mycket att upptäcka. Passa på att besöka någon av stadens alla mysiga butiker eller ta en fika i solen innan hemfärd.

Fotograf: Tobias Andersson

Missa inte! I Helensparken i Skövde centrum finns en restaurang med café, en fairtradebutik och Slöjdens hus som håller öppet med hantverk när de har utställningar. 

Denna tur går även att göra omvänt . Då blir sista övernattningen i Vara och man kan då avsluta på Kronans B & B med whiskeyprovning.

 

Res obegränsat med 1- eller 3-dygnsbiljetter

Västtrafiks 1- och 3-dygnsbiljetter passar perfekt för dig som är turist eller vill resa mycket under kort tid. Biljetten gäller i 24 eller 72 timmar från att den aktiveras på både tåg, bussar och båtar. Eftersom hela Skaraborg ligger i zon C kan du med andra ord åka hur mycket du vill i 1 eller 3 dygn för endast 115 kr respektive 230 kr. 

Res 4, betala för 1

När du köper en 1-eller 3-dygnsbiljett för vuxen i appen Västtrafik ToGo får du ta med dig tre personer under 20 år gratis (medföljande under 20 år gäller ej på SJ tåg). Smart för dig som vill resa tillsammans!

För att ta del av erbjudandet behöver du lägga till medföljande på biljetten i appen. Om resan pågår längre än 90 minuter behöver du aktivera erbjudandet igen. 

Läs mer om Dygnsbiljetter här >>