({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: BildIT

Med båt i Trollhättan och Vänersborg

Trollhättan och Vänersborg är en destination omgiven av vatten, i norr finns det mäktiga Vänern med hamnar som Karlstad, Kristinehamn, Mariestad och starten på Göta kanal och i söder kan du följa Göta älv hela vägen ner till Göteborg och västerhavet. För dig som kommer på besök med båt är det lätt att stanna till vid en av våra gästhamnar nära centrum för en eller flera dagar upptäckande.

Trollhätte kanal och slussar

Det är lätt att nå Trollhättan och Vänersborg med båt, antingen norrifrån via Vänern eller söderifrån om du följer Göta älvs vatten från Göteborg. Vårt område är en naturlig plats att stanna också om du är på väg från Vänern till Göteborg eller tvärt om. 

Trollhätte kanal är 82 km lång, 10 km är grävd och sprängd kanal, resten är naturlig farled i Göta älv. Trollhätte kanal och Göta älv har i 200 år erbjudit båtfarare en unik upplevelse och en säker transportled. På sträckan passerar du 12 broar varav 3 fasta. Nivåskillnaden på totalt 44 meter klaras av sex slussar, en vid Lilla Edet där skillnaden är 6 meter, fyra slussar i Trollhättan med en total nivåskillnad på 32 meter och Brinkebergskulle sluss vid Vänersborg på ca 6 meter. 

All slussning och broöppning i kanalen sker under TV-övervakning. Viktigt att veta är att farleden mellan Lilla Edet och Gropbron i Vänersborg är öppen för fritidsbåtar mellan kl 09.00 - 19.00. Betalningen för passage av samtliga slussar sker i Trollhättan vid Kanalcentralen. Betalningssätt kreditkort.

Här har vi samlat viktig information för dig som ska resa med fritidsbåt i Trollhätte kanal. 

Båtservice

Vänersborgs Gästhamn och Marina - En fullservicemarina med Blå Flagg status och en båttillbehörsbutik endast 5 minuters promenad bort. De hjälper även till med båttransporter. Här finns också Bränslebrygga med septitömning. Läs mer om Vänersborgs Gästhamn och Marina här. 

Westberg Marin i Trollhättan - Här finns butik med tillbehör till din båt, även reservdelar, båtmotorer, båtvård och mer. I verkstaden utförs reparationer, service och vinterkonservering. Westberg Marin ligger på Kardanvägen i östra delen av Trollhättan. Besök deras hemsida här. 

Gästhamnar

Gästhamn Spikön, Trollhättan - En gästhamn på vackra halvön Spikön på gångavstånd från Trollhättans Centrum. Här bord du på en grön oas omgiven av vatten med utsikt över centrala Trollhättan på andra sidan. På Spikön finns också en populär lekplats och en ankdamm. Läs mer om Gästhamn Spikön här.

Gästhamn Åkerssjö, Trollhättan - Gästhamn i Trollhättans slussområde, endast 3 kilometer från centrum nära flera naturområden och bara en kort promenad från det populära Innovatum District med exempelvis Saab Car Museum och Innovatum Science Center. I området finns också sommaröppna Slusscaféet och Kanalmuseet. Läs mer om Gästhamn Åkerssjö här.

Vänersborgs Gästhamn och Marina, Vänersborg - Porten till innanhavet Vänern är Vänersborgs Gästhamn och Marina. En fullservicemarina med en båttillbehörsbutik endast fem minuters promenad bort. Här har du båten nära Vänersborgs centrum och alla dess sevärdheter. Läs mer om Vänersborgs Gästhamn och Marina här.

Grönviks gästhamn, Vänersborg - En skyddad hamn inom Ursands fritidsområde, nära till Ursand Resort och Camping och dess vackra sandstrand. Här finns ett stort utbud av aktiviteter för alla i familjen och i området finns sköna promenadstigar bland skog och nära vattnet. Läs mer om Ursands Resort och Camping här. 

Vill du ha lite extra inspiration inför din båtresa, kolla in Gästhamnsguiden (pdf) här.