({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Välkommen till Trollhättan Vänersborg

Vad är Trollhättan och Vänersborg och varför ska du besöka vår destination? Det ska vi på turistbyrån svara på i denna text. Här finns mycket att se och uppleva!

 

Destination Trollhättan och Vänersborg

Vad är Trollhättan och Vänersborg? 

Trollhättan och Vänersborg är två angränsande städer som ligger inramade mellan Vänerns klara vatten, Göta älvs strömmar och Ekopark Halle- och Hunnebergs skogbeklädda bergskanter. Städerna erbjuder sina gäster ett stort utbud av spännande upplevelser och intressanta besöksmål som passar alla i familjen och tack vare närheten mellan städerna och deras utbud så är det enkelt att uppleva hela destinationen vare sig du bor i Trollhättan, Vänersborg eller precis utanför städerna. 

Trollhättan

Trollhättan är den innovativa staden längs Göta älv där du har närhet till naturupplevelser i kombination med industrihistoria. Här kan du se när 300 000 liter vatten per sekund släpps ner i Trollhättefallen (på grund av det ansträngda energiläget så arrangeras inga fallpåsläpp under sommaren 2023 förutom under Fallens dagar festivalen), när stora lastfartyg reser upp eller ner de 32 meter höjdskillnad i slussområdet. Ta med barnen och upplev Lekplatsstaden Trollhättans temalekplatser, ha skoj i Innovatum Science Center eller upptäck unik bilindustrihistoria på Saab Car Museum. Detta och mycket mer finns för dig att upptäcka: Läs mer om Trollhättan här.

Vänersborg

Vackert placerad vid Vänerns sydspets ligger Vänersborg, en stad som både har småstadscharm men också ett rikt utbud på sevärdheter och aktiviteter. Här kan du vandra längs vacker natur vid Vänerns strand, passa på att ta ett dopp vid en av de många härliga sandstränderna, känna historiens vingslag på Vänersborgs museum eller ta en tur upp på Halleberg eller Hunneberg och besök Kungajaktmuseet Älgens berg. Detta och mycket mer finns för dig att upptäcka: Läs mer om Vänersborg här.

Detta får du inte missa

Fotograf: Roger Lärk

Trollhättans Fall- och Slussområde

Välkommen till ett spännande område där uråldriga naturkrafter och tillsammans med svensk industrihistoria ger dig som besökare en unik upplevelse. I detta område finns Trollhättefallen som under sommaren öppnas under specifika tidpunkter och du kan se hur 300 000 liter vatten per sekund fyller den annars tomma fallfåran. I området finns också det vackra naturreservatet Älvrummet, Sveriges äldsta vattenkraftverk som fortfarande är i bruk och mycket mer. 

Längre ner längs Göta älv hittar du också Trollhättans slussområde och de slusstrappor som fartyg måste klättra upp eller ner för under sin resa mot norrut mot Vänern eller söderut mot Västerhavet. Upptäck tre slusstrappor från olika tider; den första byggdes år 1800, nästa 1844 och den som används idag år 1916. I området finns det sommartid också ett populärt café och museum i området. 

I närheten av både Trollhättefallen och Slussområdet finns Innovatum District, ett område med en rik historia där du idag kan upptäcka både gammalt och nytt. Lek och lär på Innovatums science center, se hur arbetet gick till i området förr i NOHAB-smedjan, ta del av lokal och internationell konst på Trollhättans konsthall eller ta del av Trollhättans unika bilhistoria på Saab Car Museum. 

Läs mer om Trollhättans Fall-och slussområde. 

Fotograf: Mattias Westerdahl

Ekopark Halle- och Hunneberg

Ett måste för alla som söker storslagna naturupplevelser. Ekoparken Halle- och Hunneberg består av platåbergen Halleberg och Hunneberg och dess bevarade natur är hem till många växter av djur, störst av dem alla är älgen. På bergen finns det också flertalet vackra vandringsleder, mountainbikeleder och små sjöar där du kan pröva fiskelyckan eller bara sitta ner en stund med medtagen fika. 

På Hunneberg finns Bergagården, en samlingsplats för de som besöker berget, här finns bland annat Kungajaktmuseet Älgens Berg, ett spännande upplevelsecentrum för hela familjen. Här får du ta del av bergens historia, natur, geologi och så klart den årliga kungliga älgjakten. Bergagården är också en utmärkt startpunkt för den som vill upptäcka Hunneberg med flera vandringsleder som startar här och från museet kan du hyra mountainbikecyklar och kanoter. 

För dig som vill veta ännu mer om naturen och djuren på bergen så erbjuds guidade safariturer under sommarmånaderna. Exempelvis för den bäverintresserade så finns bäversafariturer med kanot på Hunnebergs trolska sjöar där guiden berättar om bäverns liv på bergen.

Läs mer om Ekopark Halle- och Hunneberg. 

Fotograf: BildIT

Vänern vid Vänersborg

Upplev Sveriges största insjö, Vänern, från Vänersborg. I Vänersborg finns drygt 10 mil Vänerkust med flera sandstränder för den badsugne, platser för fiske utan krav på fiskekort och gott om vandrings- och cykelleder för den som vill upptäcka vänerkusten. Njut av utsikten över det oändliga vattnet från Skräckleparken precis vid centrum, här finns också ett sommaröppet café där du kan njuta av god mat till utsikten. Vandra eller cykla längs med Skräckleparken och vidare mot den vackra naturen på Holmängen och vidare. 

För den som vill pröva fiskelyckan så är Vänern en utmärkt plats att pröva utan att lägga pengar på ett fiskekort, men det finns så klart fiskeregler att följa. Här simmar 38 olika fiskarter, bland annat lax, gädda, sik, öring och gös. Är du istället mer intresserad av att bada så finns fyra populära sandstränder i området, här är det långgrunt och barnvänligt. 

Låt också Vänersborg bli ditt första stopp under årets golfrunda. Vänersborg är med i Golfa runt Vänern-kortet där du kan golfa på de vackra golfbanorna runt Vänern för låga greenfeepriser. I vårt område hittar du två golfanläggningar som är med på Golfa runt Vänern: Onsjö golfbana och Kobergs golfbana. 

Läs mer om Vänern vid Vänersborg

Mer att uppleva

Fotograf: Joachim Nywall

Evenemang

I Trollhättan och Vänersborg är det alltid något på gång och här finns två städer som erbjuder evenemang för hela familjen året runt. Besök Folkets hus för en teaterföreställning eller vandra i centrum under månadsmarknad, eller varför inte besöka en av våra stora årliga festivaler, Aqua blå festivalen i Vänersborg och Fallens Dagar i Trollhättan. Stort eller smått, här finns något för alla smaker. 

Det finns mycket att upptäcka och allt hittar du samlat här i vår evenemangskalender.

Mat och dryck 

Smaka den lokala maten i Trollhättan och Vänersborg när du kommer på besök. Här finner du restauranger, caféer och lokala mathantverkare som skapar smakupplevelser utöver det vanliga. Ät prisbelönt mat serverad i lyxig atmosfär eller sitt ner en stund i ett av våra populära caféer och njut av en stunds avkoppling. Här finns också flera lokala gårdar med gårdsbutiker så du kan köpa med dig smaken av Trollhättan och Vänersborg med dig hem.

Läs mer om den lokala maten i vårt område och hitta restauranger och caféer här. 

Boende

Få en god natts sömn när du besöker Trollhättan och Vänersborg. Här finns centrumnära hotell, mysiga vandrarhem och stugor utanför centrum för dig som vill komma iväg från stressen och närmare naturen. Det finns också tre campingplatser, flera platser att parkera husbilen och för dig som kommer med båt finns även gästhamnar bara en kort promenad från centrum. 

Här kan du se vår översikt med alla boenden i vårt område.