({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Tjej i bil på vägen

Roadtrip Trollhättan-Vänersborg-Dalsland

Hoppa in i bilen, sätt på en dänga i högtalaren och utforska det bästa i Trollhättan Vänersborg! För dig som vill bli rik på spännande upplevelser och samla ihop många på en helg - du har hittat rätt.

Med bilen som tar er kortare sträckor mellan målen guidar vi er till lokala smaker, natur, stad och gömda och mindre gömda guldkorn! Vi serverar här ett färdigt upplägg för er helg i våra städer - men det går såklart att klippa och klistra precis som ni vill. Inspireras av hur ni kan få ut det bästa och mesta av både Trollhättan, Vänersborg och Dalsland!

Dag 1 - En heldag i Trollhättan

 

Stopp 1 - Börja dagen med en klassiker
Starta dagen i Slussområdet, en plats omringad av vacker natur, promenadvägar och en och annan båt i slussning. Här är det perfekt att starta med en förmiddagsfika, så smit in på något av konditorierna i stan innan ni rör er mot slussarna. Har ni hört talas om Krokodilen? Ett fikabröd som är typiskt för Trollhättan, absolut en riktig hit om man gillar sötsaker.

I slussområdet finns annars Slusscaféet (under sommarmånaderna) på en liten höjd, där ni kan avnjuta en kopp kaffe, en glass, eller kanske något sött. Ihop med detta packar ni picknickfilt och slår er till ro i naturområdet Gamle Dal för en härlig förmiddag.

Stopp 2 - Rulla in i bilarnas värld 
Efter en stund ute i den friska luften är det nu dags att ta till sig historia av ett annat slag. Inne på Saab Car Museum hittar du alla typer av Saab-modeller, dem allra första som producerades men även dem allra sista som aldrig fick komma ut och rulla på vägarna. Muséet är självklart en hit hos superfantasten, men tar även fram intresset hos den nyfikna besökaren.

Stopp 3 - En stund vid sjö och landsbygd
Nästa stopp är idylliska Öresjö, en sjö med många vikar, uddar och öar. Stanna först på vägen vid Kakerian för lätt lunch eller fika - ät på plats eller ta med och ät vid någon av de fina sittplatserna vid Öresjö. Efter lite lunch är det dags att varva lite olika aktiviteter.

Ta chansen att åka häst och vagn med Nordsvenska upplevelser och uppleva hur hästen användes förr i tiden, kanske kan ni få testa att dra en stock? Eller är ni mer sugna på att ge er ut på vattnet? Hos Metholmens Kajak kan ni glida fram på en spegelblank sjö i en kajak, eller testa balansen på en SUP.

Stopp 4 - Harmoniskt och mysigt eller rockigt avslut på dagen?
När det börjar närma sig kvällstid är det dags att ge sig ut på restaurangjakt, där det finns ett brett utbud att välja på. Hos Majo Bar & Restaurang hittar ni välkomponerade drinkar och moderna tapasrätter.

Eller är ni ute efter ett lite mer ruffigt ställe som Backstage rockbar för en go burgare? Har man tur kanske det är ett rockband på scenen, eller quiz att tävla i. 

 

 

 

Dag 2 - Dags att utforska mysiga Vänersborg

Stopp 1 - Ut i naturen i Ekopark Halle- och Hunneberg
Efter frukost är det dags att rulla vidare till Vänersborg. Packa ner matsäcken eller dina favoriter till grillen och åk upp till Ekopark Halle- och Hunneberg. Du väljer själv vilket berg du vill utforska idag, och oavsett kan du gott stanna några timmar.

Vi tipsar om att parkera vid Kungens kök vid Hallsjön på Halleberg och promenera runt Hallsjön (5 km) där det finns gott om grillplatser och vindskydd för en mysig stund vid sjön. Vill du få ut ännu mer av bergen kan du ta dig vidare till Hallesnipen och utsiktsplatsen Predikstolen där Vänern breder ut sig framför dina fötter - förmodligen den bästa utsikten i Vänersborg!

Stopp 2 - Fyll på energin i Björkåsparken
Efter äventyret på bergen kan det behövas en fikapaus. Inte långt från bergen hittar ni Björkåsparken, ett riktigt litet guldkorn i Vargön. Förutom fina promenader och natur, finns också Café Villa Björkås som erbjuder allt från rykande nygräddade våfflor med sylt och grädde till kakor, bakelser, och smörgåsar. Slappna av och fyll på energiförrådet.

Stopp 3 - Umgås och utforska Restad gård
Åk vidare ut till Restad gård, ett vackert område med många möjligheter. Restad gård har en aktivitetspark, skulpturpark och en kulturpark, något för alla helt enkelt. Här kan ni exempelvis spela frisbeegolf, se mäktiga skulpturer eller bita i historia. Den stora gröna parken har gott om plats för att ta det lugnt och fina promenadstråk längs vattnet.

Stopp 4 - Avsluta dagen med mat av kvalité
På kvällen kan ni med gott samvete unna er en god matbit. Väl värt ett besök är Winnie’s Kitchen n’ Comfort, kända för sin goda mat med lokala råvaror. Här finns även Winnie Lane Bowling n’ Bar under samma tak, där ni kan utmana varandra i bowling och andra aktiviteter eller ta ett glas i baren.

Även Folkets hus, som också ligger i centrala Vänersborg, har god mat - och kanske är det quizkväll eller liveband när du är där? 

 

 

Dag 3 - Tillbaka till naturen i Dalsland

Bege er mot Dalslands vackra natur - nu åker vi rätt ut tillbaka till naturen och fyller på med frisk luft och härlig energi.

Stopp 1 - Promenera med gulliga alpackor
Bara 15 minuters körning från Vänersborg hittar ni fantastiska Flybo gård och Dalslands alpacka - där det kryllar av ulliga alpackor och andra djur. Boka in en promenad eller guidad visning - och glöm inte få med er något fint från gårdsbutiken. Här kan man också ta en god fika i hagen.

Stopp 2 - Ät gott i halloncafét på Evenstorps gård
Är ni här under sommartid, passa då på att köra vidare i Dalsland tills ni möter Evenstorps härliga atmosfär - gården som odlar sina egna ekologiska rabarber och hallon. Här kan ni ha en riktigt mysig stund och hälsa på flera olika sorters djur som minigetter, kor, grisar och kaniner. I cafét kan ni smaka på härliga godsaker så som hembakat och våfflor med gårdens hallonsylt.

Vill ni få ut mer av Dalsland? Besök VisitDalsland för inspiration!

Weekend i Trollhättan Vänersborg logga

Roadtrip-fakta

Snabb fakta

Antal km (med alla stopp): ca 96 km
Antal dagar: 3
Rek. period: vår, sommar, höst
Tänk på: Kolla upp öppettider för respektive stopp innan avfärd

Karta över rutten

 

Bra att veta

Hitta laddstationer i Trollhättan och Vänersborg

Laddstationer