({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Innovatums science center

Välkommen till Innovatum District!

Innovatum District ligger strax söder om centrala Trollhättan, ca 1,5 km från Drottningtorget. Tidigare var området hem åt verkstadsföretaget NOHAB (Nydqvist & Holm AB) och även om verkstäderna idag har tystnat så är känslan av innovation och utveckling fortfarande stark här. Området är idag hem åt många nya och spännande företag och här finns också flera av stadens populära besöksmål, bland annat Saab Car Museum och Innovatum Science Center.

Från NOHAB till Innovatum District

NOHAB eller Nydqvist & Holm AB var ett verkstadsföretag i Trollhättan som grundades redan 1847. I början låg verkstäderna på den västra sidan av kanalen men under slutet av 1800-talet till början av 1900-talet flyttade de verksamheten allt mer till det nuvarande Innovatum District. Här växte NOHAB och produktionen av lokomotiv, turbiner och mycket mer pågick ända till 1986 då AB Bofors-Nohab som det då hette lades ner. Många av NOHABs gamla byggnader bevarades dock och än idag kan du se de vackra tegelbyggnaderna som då huserade verkstäder och produktion. Idag lever området på nytt och den starka drivkraften och innovationen är tillbaka. Här finns nu flera nya företag som växer och skolor som utbildar nya generationer. 

Innovatum District har också blivit hem till flera av Trollhättans populäraste besöksmål. Kliv in till Saab Car Museum och upptäck Trollhättans bilhistoria från den första Ursaaben till de koncept som tyvärr aldrig blev av. Ta med familjen in till Innovatum Science Center och känn innovationen flöda medan ni testar på experiment, leker och upptäcker nya saker tillsammans. För den konstintresserade finns också Trollhättans konsthall på området med lokal, nationell och internationell konst med flera utställningar varje år. 

Innovatum District växer för varje år och här är det inte bara arbetsplatser utan också bostäder och arenor har byggts här. Men området behåller sin historiska charm med NOHABs byggnader i tegelsten och på flera platser finns skyltar uppsatta som beskriver hur området såg ut förr så du själv kan jämföra. 

Populära besöksmål

När du besöker Trollhättan så passa på att komma till Innovatum District och besöka ett eller flera av områdets besöksmål.

 

Innovatum Science Center

På Innovatums science center finns möjlighet att vara aktiv, leka och prova på saker för hela familjen, men det finns också utrymme för den som vill gå runt och ta det lugnt, ta del av information och historia.

Saab Car Museum

Saab Car Museum erbjuder dig sina samlingar samt möte med erfarna Saabveteraner. I museets inspirerande lokaler möter du teknik- och designhistoria, nostalgi och entusiasm. Självklart har du möjlighet att få med dig ett minne hem från museets butik.

NOHAB Smejda

NOHABs gamla smedja är en unik industrimiljö som bevarats i skicket den var när tillverkningen en gång slutade. Här finns de gigantiska hamrarna, ugnarna och alla verktygen där bredvid. Smedjan är en av Sveriges äldsta hammarsmedjor. Öppen för visningar under sommaren.

Konsthallen Trollhättan

Konsthallen Trollhättan visar årligen ett brett urval av lokal, nationell och internationell samtidskonst. I samband med Konsthallens utställningar arrangeras bland annat konstnärssamtal, guidade visningar och konserter.

 

Mer att se och göra i området

Arena Älvhögsborg - Innovatum
Välkommen in till Arena Älvhögsborgs gym på Innovatum District. Här erbjuds gymträning, grupptärning, personlig träning och företagshälsa. Du kan antingen göra engångsbesök eller köpa medlemskort. Du hittar dem även på Storgatan i centrala Trollhättan där det finns bad och relax. 

Friskis och Svettis Trollhättan
Kom till Friskis och Svettis lokaler i Trollhättan, de finns i Innovatumhallen som ligger i södra delen av Innovatum District. Här finns två gruppträningssalar, en spinningsal, en indoor walkingsal och ett stort funktionellt gym. För att besöka gymmet krävs ett medlemskap och det finns flera olika kortalternativ att välja mellan.

Gula skyltar
Utanför flera av byggnaderna i området så finns gula skyltar uppsatta. Dessa berättar mer om Innovatum District och dess historia. Du får till exempel veta mer om lokproduktionen som låg i nuvarande Saab Car Museums lokaler och tillsammans med bilder se hur området har förändrats med tiden.

Loket
Precis vid infarten till Innovatum District från Åkerssjövägen står ett bevarat B-lok. Dessa lok tillverkades för SJ av NOHAB och största produktionen hölls mellan 1909 och 1919. Exemplaret som står här är från 1917. Det är 19,49 meter långt och väger 116,8 ton. 

Nova Mat och Möten
Mitt i hjärtat av Innovatum District ligger Nova Mat och Möten restaurang, café och bageri. Här kan du njuta av en god lunch eller bara sitta ner och ta en kopp kaffe och en macka medan du upptäcker området. Här erbjuds klassisk husmanskost, eko-rätter, vegetariskt och Foodtrain-buffé på vardagar. 

NOVA Arena
Arena i spännande och unik industrimiljö som erbjuder den perfekta platsen för storslagna evenemang. NOVA Arena har hissnande 28 meters takhöjd och 3000 kvm golvyta och publikkapacitet på över 2000 personer. Bredvid finns också Lilla NOVA Arena, en lokal med många möjligheter för mindre events med plats för 500 personer.