Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

  • Bohusleden

Vandring i Bohuslän

Att vandra i Bohuslän kan vara en fascinerande naturupplevelse på många olika sätt. Korta dagsturer med bekvämt boende och lagad närproducerad mat eller långa strapatser i exponerade miljöer - oavsett vad man föredrar finns det väldigt mycket att erbjuda.

En av de absolut häftigaste vandringlederna är Soteleden. Lite av Sveriges svar på ”cinque terre” . Här finns massor att uppleva – av natur, hällristningar och otroliga utsiktsplatser. Helt enkelt alla ingredienser för en lyckad vandring! Konstrasterna är slående. Du kan få uppleva både havsklippor, lövskog och gammalt kulturlandskap. Leden är 70 kilometer lång.

Fotograf: Roger Borgelid

En bra utgångspunkt nära havet är Ramsviks stugby och camping som profilerar sig mot bland annat vandring. Ramsviks Övergård är ett annat bra alternativ som är öppet året runt.

Ute på Ramsvik finns också ett eget ledsystem ”Ramsvikslederna”, här finns många ”pärlor” att upptäcka!

Nordens Ark är också ett bra alternativ att inkludera i vandringen, och Hunnebostrand, Bovallstrand, Smögen, Kungshamn eller varför inte Bohus Malmön. Ja, som du förstår så finns mycket att se och uppleva längs Soteleden.

Kuststigen är ett annat bra alternativ. Den går hela vägen från Oslo till södra delen av Tjörn. Här finns mängder av fina strövområden. Kosteröarna erbjuder fina dagsturer och en fascinerande upplevelse. Missa inte att ta trapporna upp på Valfjället på Sydkoster där du kan blicka ut över hela Kosterhavets skärgård. Därifrån är det inte heller långt till Kosters Trädgårdar som är ett perfekt lunchstopp.

Fotograf: GORAN ASSNER

Längre söderut finner man området kring Fjällbacka skärgård. I detta område finns det flera kortare leder som var och en bjuder på sina egna godsaker. Här kan man antingen göra en mordvandring i Camilla Läckbergs fotspår eller varför inte ta sig igenom den stora Kungsklyftan upp på Vetteberget och följa Vettebergsleden tillbaka till Fjällbacka runt berget. Väderöarna bjuder på Sveriges västligaste vandringsled. Den är inte så lång - men den kan vara nog så utmanande ändå.

Fotograf: Roger Borgelid

Vitlycke och en promenad i världsarvet bör man inte heller missa.

Kuststigen ”hoppar” vidare söderut över Soteleden till Lysekil. På vägen efter Nordens Ark passerar man också lilla men fina Villa Bro, ett litet ”minicentrum” för vandrare, klättrare, paddlare och mountainbike-cyklister. Halvöarna norr och söder om Gullmarsfjorden vid Lysekil och Skaftölandet består av kuperade klippor och gröna områden.

Något du inte får missa är att ta dig över till den södra sidan av Gullmarsfjorden och besöka Islandsberg. Njut av den magiska utsikten från fyren vid Islandsbergs huvud.

Ett annat lyxigt alternativ är att checka in på Villa Sjötorp utanför Ljungskile och vandra runt i natursköna Lyckorna.

I Ljungskile sammankopplas också Kuststigen med Bohusleden som är en 37 mil lång vandringsled mellan Lindome i söder och Strömstad i norr. Leden består av 27 etapper och ett tips längs den leden är Gunnebo slott där man kan avnjuta lokalproducerad mat i hög klass. Man bör inte heller missa Svartedalens naturreservat eller vildmarks- och fjällområdet genom Uddevalla och Munkedals kommuner.

Fotograf: Henrik Trygg

Hela västkusten består ju dessutom av en massa öar och vissa av dem erbjuder havsnära vandring på de klassiska bohusklipporna. Varför inte vandra runt Dyrön med utsikt över Marstrandsfjorden? Ön har en fem kilometer lång vandringsled som dock är ganska kuperad.

Vandringslederna på Koön innanför Marstrand och leden runt Marstrandsön är andra exempel på kortare men fina leder med havet som närmsta granne.

Fem tips för den som ska vandra

  1. Välj rätt kläder. Bomull andas dåligt, välj istället ullkläder som både värmer och andas.
  2. Gå inte i nya skor. Skavsår kan förstöra vilken vandringsupplevelse som helst. Se till att ha gått in skorna innan du ger dig iväg.
  3. Bär inte för tungt. Oftast kan man skala ner packningen mer än vad man tror. Ömma axlar på grund av en för tung ryggsäck är bara jobbigt.
  4. Var rädd om dig. Ta med ett litet första hjälpen-kit, lite extra mat och förstärkningsplagg. Hoppas på det bästa, planera för det värsta.
  5. Vandra mellan boenden. Varför inte lyxa till det med en skön säng, en varm dusch och lagad mat medan du vandrar. Företaget ”Vandra utan packning” i Bohuslän kan hjälpa dig med en riktigt fin vandringssemester.

Vandringsleder i Bohuslän