({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Vandrare på Kuststigen

Kuststigen – Vandra från by till by på Västkusten

Kuststigen är kontrasternas vandringsled. Karga klippor och storslagen skärgårdsnatur varvas med pittoreska byar och historiska kvarlämningar. Från Göteborg i söder, längs Västkusten och hela vägen upp till Oslo sträcker sig Kuststigen.

Kuststigen är lite av Sveriges svar på den klassiska leden ”cinque terre” i Italien. Konstrasterna utmed vandringen är slående, med alltifrån pittoreska sjöbodar till lövskogar. Men leden är också en vandring genom tiden. För den som tittar noga, syns spår av forntida kultur och naturfenomen genom ledens alla etapper. I Sotenäs kommun sammanlöper Kuststigen till stora delar med Soteleden.

Fotograf: Lukasz Warzecha LWimages Studio

 

11 platser att se längs Kuststigen

1. Medelhavslaguner på Bohus-Malmön

Flera av etapperna längs Kuststigen ligger ute på öarna och är rundslingor som är perfekta dagsturer för dig som vill uppleva öarna till fots. Bohus-Malmön ligger i Sotenäs kommun och har en svindlande vacker vandringsled som tar dig över karga klipplandskap, förbi fantastiska laguner med finkornig vit sant och kristallklart turkost vatten som för tankarna till medelhavet.

Badmöjligheterna är många: njut av den lena sanden på den populära Pärlane-stranden som omringas av vatten på båda sidor. Eller hitta din alldeles egna solvarma klippa att ta ett svalkande dopp ifrån. Checka in på Bohus-Malmöns Pensionat om du vill ha ett mysigt boende.

 

2. Stångehuvuds karga granitlandskap

Det är en mäktig syn att kliva ut på klipporna i Stångehuvuds naturreservat. Granitlandskapets mjuka former möter det rytande havet i väst.

Längst ut på klipporna står ett ensamt vitt litet hus som vid en första anblick inte ser mycket ut för världen. Detta är fyrhuset som byggdes redan på slutet av 1800-talet och som väglett otaliga fiskebåtar tryggt in mot land, först med fotogen- och sedan gasdrift.

Numera är det ett av Lysekils mest fotograferade landmärken och utsett till ett av Västsveriges sju underverk.

 

3. Skaftö

Kuststigen gör en sväng ut på ön Skaftö. Förutom den vackra skärgårdsmiljön passerar du de mysiga kustsamhällena Fiskebäckskil och Grundsund. Båda orterna har en gedigen historik inom fiskeindustrin och växte sedan som populära badorter. På Skaftö kan du spana in pittoreska sjöbodar, ståtliga kaptensvillor och bryggor från olika tidsepoker.

Boendetips på Skaftö: Grundéns Hotell, Skaftö Hotell Villa Lönndal, Slipens Hotell och Gullmarsstrand Hotell.

 

4. Mufflonfåren på Dyrön

Likt så många andra av Kuststigens etapper kan även Dyröleden betraktas som en enskild led. Den populära ön mellan Tjörn och Marstrand omgärdas av en vacker men också krävande vandringsslinga. Har du tur får du span på öns fyrfota invånare – de karakteristiska mufflonfåren. Ett tips är att boka den charmiga bastun på Dyrön, den går att abonnera av vem som helst.

Bohus-Malmön.

Stångehuvud.

Dyrön.

 

5. Gustafsberg – Sveriges äldsta badort

Det finns många anledningar att nämna bad när man pratar om Kuststigen. Inte minst går leden förbi många fina badplatser där det går att svalka sig såväl sommar- som vintertid. Men flera av orterna längs leden har också ett historiskt arv som badorter.

Den äldsta av badorterna är Gustafsberg i utkanten av Uddevalla. Hit kom folk redan på 1600-talet för att dricka ur hälsokällan och med tiden utvecklades platsen till en populär badort med flera varmbadhus. Idag är Gustafsberg en kulturhistorisk pärla som du inte får missa när du vandrar utmed Uddevallas vackra strandpromenad.

 

6. Sundsbyleden på Tjörn

Kuststigen gör några kortare avstickare i Tjörns kommun, bland annat den 4,5 kilometer långa rundslingan Sundsbyleden. Här möts du av en vacker kustmiljö med en blandning av klipplandskap med vindpinade tallar och en bokskog med sin stilla lövsal. Utsikten över Stigfjorden är hänförande och på vissa ställen finns spännande klättring genom trånga passager och grottor.

Stanna gärna till vid Sundsby Säteri för en fika eller lunch. Perfekt utflyktsmål för hela familjen.

 

7. Klippornas rike

En av de häftigaste platserna är naturreservatet Ramsvikslandet, också känt som Klippornas rike. Den rödskimrande bohusgraniten breder ut sig på ett enormt klippområde precis intill havet. Här kan man också se inlandsisen spår i form av jättegrytor och isräfflor.

Upplev de vackra vidsträckta klippområdena med ljunghedar och blommande ängar på Ramsvikslandet.

Ramsvikslandet.

Gustafsberg.

Sundsby Säteri.

 

8. Rundslingan i Ljungskile

I Ljungskile gör Kuststigen en loop inåt landet för att visa hur varierat kustlandskapet kan vara. Rundslinga som mäter sex kilometer går genom granskogen och Tjöstelsröds naturvårdsområde med sina uråldriga ekar. På vägen får du njuta av det brusande Silverfallet innan du kommer fram till Lilla Skarsjön där slingan vänder tillbaka mot havet igen.

Missa inte att besöka mysiga Villa Sjötorp strax söder om Ljungskile. Den charmiga sekelskiftesvillan inhyser hotell och restaurang med lokalproducerad mat.

 

9. Öarna utanför Orust

Mellan Orust och Skaftö passerar Kuststigen några mindre öar som är mycket mysiga för dig som gillar ö-vandring. Färjan tar dig över till Malö och sedan vandrar du på en bro vidare till Flatön. Dessa charmiga öar är smått magiska platser. Längs sträckan finns en lång rad uppskyltade kultur- och naturminnen.

En ö-vandring på kusten innebär att havet är nära var du än är, mellan klipporna grönskar det, och titt som tätt ligger fina hus och sjöbodar att titta på.

 

10. Kungsklyftan i Fjällbacka

Gör en promenad runt och upp på Vetteberget i Fjällbacka. Det är en bitvis brant vandring, men en rad trappor gör slingan mer tillgänglig. Genom berget går den mäktiga Kungsklyftan, döpt efter att kung Oscar II var på besök 1887. Den 200 meter långa klyftan användes vid inspelningen av filmen Ronja Rövardotter och där kallas den för Vargklämman.

 

11. Göteborgs skärgård

Visste du att Kuststigen går ute på öarna i norra delen av Göteborgs skärgård? Här vandrar du precis vid havet och upptäcker öarna Fotö, Hönö, Öckerö och Hälsö. Hela vandringen är omkring 27 kilometer, fördelad på tre etapper.

Några givna stopp är Hönö Klåva hamn med charmiga butiker, hotell och restauranger, bland annat Lilling CottageFranses SkärgårdspubTullhuset och Skärgårdshotellet Hönö. Missa inte Ersdalens naturreservat som är ett av Sveriges bästa ställen för bouldering (klättring) och utsikten över Marstrand från berget Stuvö på Hälsö.

Kungsklyftan Fjällbacka.

Villa Sjötorp.

Göteborgs skärgård.

Malö-Flatön.

 

Fakta Kuststigen

Längd: Leden går från Göteborg till Oslo och är uppdelad på 42 etapper.

Tidsåtgång: Leden passar bra som dagsetapper.

Svårighetsgrad: Från lätt till svår – olika nivåer för olika etapper.

Terräng: Mycket varierad, från havsnära klippor, skogsstigar, betesmarker till mindre grus- och asfaltvägar. 

Insta-moments: Bara fantasin sätter gränser. Här kan du fota alltifrån karga och dramatiska havsvyer till färgglada sjöbodar.

Kläder & utrustning: För enstaka etapper behövs bra vandringsskor, ryggsäck med matsäck, vattenflaska och kläder efter väder. För hela leden krävs ombyten och planer för övernattning.  

Att tänka på: Vissa delar kan innehålla branta och blöta partier, så ta med ombyten/torra strumpor även vid kortare dagsetapper.

Vandringsvänliga boenden: Här hittar du boenden utmed Kuststigen.

Kuststigen.se

Du kanske även gillar