({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Besök en ö i skärgården – res kollektivt

9 öar att besöka i vår

Att semestra i skärgården under våren är något extra. Ta en båttur genom skärgården, ge dig ut på vandringstur eller njut av de bästa skaldjuren direkt från bryggan. Här får du tips på turer till öar mellan Göteborg och Strömstad som trafikeras av Västtrafik.

Res med kollektivtrafiken. Planera din resa i appen Västtrafik To Go eller på vasttrafik.se. Här väljer du även vilken biljett som passar, exempelvis enkelbiljett eller dygnsbiljett 1-3 dagar. 


Tänk på!
Kolla alltid besöksmålets öppettider före ditt besök.

Kosteröarna

Båttur till Kosteröarna

Kosteröarna omges av Kosterhavets nationalpark och ligger i norra Bohuslän, cirka 45 minuter med personfärjan utanför kuststaden Strömstad och inte långt från den norska gränsen. Kosteröarna består av öarna Nord- och Sydkoster. 

Sydkoster som är den större av de två öarna bjuder på ett omväxlande landskap med öppna betesmarker, strandängar, skogar och klipphällar. Här finns tre färgmärkta vandringsleder, som var och en mäter 3-7 kilometer. När det är dags att vila benen och ladda energidepåerna kan du besöka Bokhandlarens pub. Här serveras välsmakande mat, hantverksöl och unika viner i en stämningsfull miljö precis vid havet.

I nära anslutning till färjelägret ligger besökscentrum Naturum Kosterhavet. Här kan du ställa frågor och få information och kartor för din vistelse. 

 


Planera en tur till Kosteröarna
Hållplatser: Strömstad, norra hamnen – Koster Ekenäs (Sydkoster)
Sök resan i appen Västtrafik To Go eller på vasttrafik.se

 

Käringön.

Upplev bilfria Käringön

Käringön, den lilla ön utan bilar, cyklar eller mopeder. Hit tar du dig enkelt med färjan från Tuvesvik, en av Orusts västra utposter utanför Ellös. Efter 40 minuters båttur mellan klippor och skär stiger du i land bland sjöbodarna och fiskebutik på Käringöns norra del.

Svenska ostron och kall champagne. Är du ostronälskare eller vill du testa för första gången? Då befinner du dig på det bästa stället. Här ligger Karingo, en unik ostronbar på bryggan på Käringön. Upplevelsen är tillgänglig för grupper. Är ni ett gäng (6-16 personer), kan ni boka ett paket med pinfärska ostron, kall champagne och en varm badtunna på bryggan.

Karingo har säsongsöppet; Vår - Slutet av mars till mitten av juni. Höst - september till mitten av december.

Fler restauranger. Njut av goda fisk- och skaldjursrätter på Peterson´s krog eller fredags-AW på Käringöns Brygga, med utsikt över hamninloppet. 

 • Missa inte: vid öns sydvästra spets kan du hitta Lotsutkiken som är en gammal lotsbostad på 10 kvadratmeter med en lika intressant som iögonfallande struktur.

 • Tips på boende: Lotshotellet och Hotell Käringön är två av boendena som finns på ön. 
  Vill ni ta en dagstur till Käringön så rekommenderas boende på Orust - Lådfabriken och Hotell Strana, båda 10 km från Tuvesvik samt Tavlebords honungsgård, cirka 15 km från Tuvesvik.

 

Planera en tur till Käringön
Hållplatser: Tuvesvik, Orust - Käringön, Orust
Sök resan i appen Västtrafik To Go eller på vasttrafik.se

 

Färja till Härön.

Upptäck natursköna Härön

Endast fem minuters båttur med färjan från Kyrkesund på Tjörn till du är framme på Härön. Här möts du av en ö med fantastisk och varierande natur som delvis består av naturreservatet.

Härön bjuder på varierande vandring med en lättare tur som startar vid färjelägret till mer krävande vandringsleder. Som Holmudden, Änga och Rösseberget. Från vissa delar av vandringen kan du se Anna, den stora skulpturen som är en del av Skulptur i Pilane. Rundslingan på 5km är en del av Kuststigen.

 • Missa inte: en lunch eller middag på Magasinet Härön.  

 • Tips på boende: På Tjörn (6 kmfrån färgeläget Kyrkesund) ligger Björholmens Marina där du både kan äta gott och njuta av bastubad efter dagens tur.


Planera en tur till Härön

Hållplatser: Kyrkesunds brygga, Tjörn – Härön, Tjörn
Sök resan i appen Västtrafik To Go eller på vasttrafik.se

 

Storslagen vy från Dyrön.

Vandra på Dyrön med storslagna vyer

Söder om Tjörn hittar du Dyrön, känd för sin vackra vandringsled med storslagna vyer. Vandra längs den fem kilometer långa Dyröleden som går genom varierande natur med grönskande skogspartier och klipplandskap.

Njut av den magisk utsikt över både Marstrand, Åstol, Tjörn och Pater Noster. Efter vandringen väntar belöningen i form av god mat hos Trålverket nere vid hamnen. 

 • Tips på boende: bo gott på  Salt & Sill i Klädesholmen på Tjörn. Här väntar både god mat och boende på Sveriges första flytande hotell.  

 • Missa inte: ett besök på ön Åstol som ligger en kort båttur från Dyrön. Strosa runt på den lilla ön där vita trähus ligger omgivna av karga klippor. Gör ett besök på fisk-och skaldjursrestaurangen Åstols rökeri.


Planera en tur till Dyrön

Hållplatser: Rönnängs brygga, Tjörn – Dyrön norra. Reser du från Marstrand eller Göteborg kan du ta båten från Rökan bryggan, Kungälv - Dyrön södra (turen förbeställs oktober till och med mars se Västtrafiks information).
Sök resan i appen Västtrafik To Go eller på vasttrafik.se

 

Marstrand.

Sköna häng på Marstrand

Kustsamhället Marstrand, en timma norr om Göteborg, sträcker sig över de två öarna Koön och Marstrandsön. Du når Marstrandsön med en kort färjetur över sundet och välkomnas av en historisk miljö med små gränder, den spektakulära fästningen och havsutsikt vart du än vänder dig.

Både Koön och Marstrandsön erbjuder flera vandringsleder i varierande svårighetsgrad. Fikasugen? På Bergs konditori kan du välja att fika på plats eller köpa med dig till vandringen. 

 

Planera en tur till Marstrand
Färjan körs av Kungälvs kommun. Västtrafiks periodkort och biljetter med giltighet i zon B (AB, B, BC eller ABC)  från ett dygn och uppåt är giltiga på färjan. Västtrafiks enkelbiljetter är ej giltiga. Läs mer om färjebiljetter och vad som gäller här.

 

Donsö.

Upplevelser på Donsö/Styrsö

Styrsö är centralorten i den södra delen av Göteborgs skärgård. Här är avstånden små, vägarna smala och bebyggelsen idyllisk. På Styrsö ligger Öbergska caféet som erbjuder både mat, fika samt ett bageri. Från Styrsö går det även en bro över till Donsö vilket gör att du lätt kan promenera mellan öarna.

Natursköna Donsö är ett vandringsvänligt badparadis med stränder och klippor runt hela ön. I hamnen ligger Isbolaget, som förr var ett ismagasin som försåg fiskebåtarna med is. Idag möts du av en mysig restaurang och hotell. Vill du röra dig fritt mellan de två öarna så erbjuder både Isbolaget och Popsicle cykeluthyrning.

 • Missa inte: fika eller en bit mat i solen på Popsicle cafés uteservering på Donsö. Här serveras rätter med hållbara råvaror, med fokus på framtidens blå mat. Du kan även köpa med dig en picknick för din cykeltur. På Styrsö erbjuder Öbergska caféet goda smörgåsar, sallader eller varför inte pannkakor. 

 • Tips på boende: På Isbolaget kan du både njuta av god mat och boka en övernattning i något av hotellets mysiga rum. 

Vrångö.

Utforska Vrångö - skärgårdens sydligaste ö

Vrångö är den sydligaste av de året runt-bebodda öarna i Göteborgs skärgård. Vrångö är känd för sin vackra natur och bjuder på en blandning av sandstränder och bohuslänska klippstränder.

 • Missa inte: Hamnkrogen Lotsen - med Fiskeboas Fisk- & skaldjursbutik under samma tak i Vrångö hamn, på öns västra sida. På Lotsen serveras dagens fångst av skaldjur och fisk. På den inglasade verandan njuter du av utsikten över hamninloppet, i alla väder. 

  Bad och relax hos Kajkanten - relaxflotten med vedeldad bastu, badtunna och badstege för havsbad. 

 • Tips på boende:boka ett paket hos Kajkanten övernattning, frukostbox, skaldjurslåda. 

 

Planera en tur till Styrsö/Donsö/Vrångö
Hållplatser: Båten avgår från Stenpiren i centrala Göteborg (enstaka avgångar) eller med tätare avgångar från Saltholmen - Styrsö, Donsö och Vrångö.
Sök resan i appen Västtrafik To Go eller på vasttrafik.se

 

Fler våriga upplevelser

Här har vi samlat vårens tips på upplevelser, restauranger och mysiga boenden som välkomnar dig att uppleva våren på Västkusten.

 

Till Möt våren på Västkusten