({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Besök en ö i skärgården – res kollektivt

9 öar att besöka i höst

Att semestra i skärgården under hösten är något extra. Ta en båttur genom skärgården, ge dig ut på vandringstur eller njut av de bästa skaldjuren direkt från bryggan. Här får du tips på turer till öar mellan Göteborg och Strömstad som trafikeras av Västtrafik.

Res med kollektivtrafiken. Planera din resa i appen Västtrafik To Go eller på vasttrafik.se. Här väljer du även vilken biljett som passar, exempelvis enkelbiljett eller dygnsbiljett 1-3 dagar.

Tänk på! Kolla alltid besöksmålets öppettider före ditt besök.

Kosteröarna

Båttur till Kosteröarna

Kosteröarna omges av Kosterhavets nationalpark och ligger i norra Bohuslän, utanför kuststaden Strömstad och inte långt från den norska gränsen. Kosteröarna består av öarna Nord- och Sydkoster. 

Sydkoster som är den större av de två öarna bjuder på ett omväxlande landskap med öppna betesmarker, strandängar, skogar och klipphällar. Här finns tre färgmärkta vandringsleder, som var och en mäter 3-7 kilometer. 

I nära anslutning till färjelägret Ekenäs ligger besökscentrum Naturum Kosterhavet. Här kan du ställa frågor och få information och kartor för din vistelse. Passa på att ta en fika och vila benen hos Pensionat Ekenäs, en kort bit bort.

 


Planera en tur till Kosteröarna
Hållplatser: Strömstad, norra hamnen – Koster Ekenäs (Sydkoster)
Sök resan i appen Västtrafik To Go eller på vasttrafik.se

 

Käringön.

Upplev bilfria Käringön

Käringön, den lilla ön utan bilar, cyklar eller mopeder. Hit tar du dig enkelt med färjan från Tuvesvik, en av Orusts västra utposter utanför Ellös. Efter 40 minuters båttur mellan klippor och skär stiger du i land bland sjöbodarna och fiskebutik på Käringöns norra del. Här ligger även öns året runt öppna mataffär.

Svenska ostron och kall champagne. Är du ostronälskare eller vill du testa för första gången? Då befinner du dig på det bästa stället. Här ligger Karingo, en unik ostronbar på bryggan på Käringön. Är ni ett gäng (6-16 personer) kan ni boka ett paket med pinfärska ostron, kall champagne och en varm badtunna på bryggan.

Restauranger. Njut av goda fisk- och skaldjursrätter på Peterson´s krog eller fredagsmys på Käringöns Brygga med utsikt över hamninloppet. 

 • Missa inte: vid öns sydvästra spets kan du hitta Lotsutkiken som är en gammal lotsbostad på 10 kvadratmeter med en lika intressant som iögonfallande struktur.

 • Tips på boende: Hotell Käringön och Lotshotellet på Käringön är två av flera boenden som finns på ön. 
  Vill ni ta en dagstur till Käringön så rekommenderas boende på Orust - Lådfabriken och Hotell Strana, båda 10 km från Tuvesvik samt Tavlebords honungsgård, cirka 15 km till Tuvesvik.

 

Planera en tur till Käringön
Hållplatser: Tuvesvik, Orust - Käringön, Orust
Sök resan i appen Västtrafik To Go eller på vasttrafik.se

 

Färja till Härön.

Upptäck natursköna Härön

Endast fem minuters båttur med färjan från Kyrkesund på Tjörn till du är framme på Härön. Här möts du av en ö med fantastisk och varierande natur som delvis består av naturreservatet.

Härön bjuder på varierande vandring med en lättare tur som startar vid färjelägret till mer krävande vandringsleder. Som Holmudden, Änga och Rösseberget. Från vissa delar av vandringen kan du se Anna, den stora skulpturen som är en del av Skulptur i Pilane på Tjörn. Rundslingan på fem kilometer är en del av Kuststigen.

 • Missa inte: avsluta dagen med ett bastubad hos Björholmens Marina.   

 • Tips på boende: boka ett boendepaket hos Magasinet Härön (öppet enstaka helger under hösten). Väljer du att bo på Tjörn så tipsar vi om Björholmens Marina (6 km från färjeläget Kyrkesund), där du både kan äta gott och njuta av bastubad efter dagens tur.


Planera en tur till Härön

Hållplatser: Kyrkesunds brygga, Tjörn – Härön, Tjörn
Sök resan i appen Västtrafik To Go eller på vasttrafik.se

 

Storslagen vy från Dyrön.

Vandra på Dyrön med storslagna vyer

Söder om Tjörn hittar du Dyrön, känd för sin vackra vandringsled med storslagna vyer. Vandra längs den fem kilometer långa Dyröleden som går genom varierande natur med grönskande skogspartier och klipplandskap.

Njut av den magisk utsikt över både Marstrand, Åstol, Tjörn och Pater Noster. Efter vandringen väntar belöningen i form av god mat hos Trålverket nere vid hamnen. 

 • Tips på boende: bo gott på  Salt & Sill i Klädesholmen på Tjörn. Här väntar både god mat och boende på Sveriges första flytande hotell.  

 • Missa inte: ett besök på ön Åstol som ligger en kort båttur från Dyrön. Strosa runt på den lilla ön där vita trähus ligger omgivna av karga klippor. Gör ett besök på fisk-och skaldjursrestaurangen Åstols rökeri


Planera en tur till Dyrön

Hållplatser: Rönnängs brygga, Tjörn – Dyrön norra. Reser du från Marstrand eller Göteborg kan du ta båten från Rökan bryggan, Kungälv - Dyrön södra (turen förbeställs oktober till och med mars se Västtrafiks information). Sök resan i appen Västtrafik To Go eller på vasttrafik.se

 

Marstrand.

Sköna häng på Marstrand

Kustsamhället Marstrand, en timma norr om Göteborg, sträcker sig över de två öarna Koön och Marstrandsön. Du når Marstrandsön med en kort färjetur över sundet och välkomnas av en historisk miljö med små gränder, den spektakulära fästningen och havsutsikt vart du än vänder dig.

Både Koön och Marstrandsön erbjuder flera vandringsleder i varierande svårighetsgrad. Fikasugen? På Bergs konditori kan du välja att fika på plats eller köpa med dig till vandringen.

 

Planera en tur till Marstrand
Färjan körs av Kungälvs kommun. Västtrafiks periodkort och biljetter med giltighet i zon B (AB, B, BC eller ABC)  från ett dygn och uppåt är giltiga på färjan. Västtrafiks enkelbiljetter är ej giltiga. Läs mer om färjebiljetter och vad som gäller här.

 

Donsö.

Upplevelser på Donsö/Styrsö

Styrsö är centralorten i den södra delen av Göteborgs skärgård. Här är avstånden små, vägarna smala och bebyggelsen idyllisk. Från Styrsö går det även en bro över till Donsö.

Natursköna Donsö är ett vandringsvänligt badparadis med stränder och klippor runt hela ön. I hamnen ligger Isbolaget, som förr var ett ismagasin som försåg fiskebåtarna med is. Idag möts du av en mysig restaurang och hotell. Vill du röra dig fritt mellan de två öarna så erbjuder Isbolaget cykeluthyrning.

 • Missa inte: Fika eller en bit mat i solen på Popsicle cafés uteservering på Donsö. Här hittar du även en butik med stickade plagg och för den som önskar finns även cykeluthyrning. På Styrsö kan du njuta av en god fika hos Öbergska caféet.

 • Tips på boende:Isbolaget kan du både njuta av god mat och boka en övernattning i något av hotellets mysiga rum. 

 

Vrångö.

Utforska Vrångö - skärgårdens sydligaste ö

Vrångö är den sydligaste av de året runt-bebodda öarna i Göteborgs skärgård. Vrångö är känd för sin vackra natur och bjuder på en blandning av sandstränder och bohuslänska klippstränder.

 • Missa inte: Hamnkrogen Lotsen - med Fiskeboas Fisk- & skaldjursbutik under samma tak i Vrångö hamn, på öns västra sida. På Lotsen serveras dagens fångst av skaldjur och fisk. På den inglasade verandan njuter du av utsikten över hamninloppet, i alla väder. 

  Bad och relax hos Kajkanten - relaxflotten med vedeldad bastu, badtunna och badstege för havsbad. 
 • Tips på boende: boka ett paket hos Kajkanten övernattning, frukostbox, skaldjurslåda. 


Planera en tur till Styrsö/Donsö/Vrångö
Hållplatser: Båten avgår från Stenpiren i centrala Göteborg (enstaka avgångar) eller med tätare avgångar från Saltholmen - Donsö, Styrsö och Vrångö.
Sök resan i appen Västtrafik To Go eller på vasttrafik.se

 

Fler rederier utmed Västkusten

Utmed Bohusläns långa kust finns ett pärlband av mysiga öar och kustsamhällen. Här finns flera företag som erbjuder båtturer på tidtabell. Vi har samlat dem här så att du lätt kan hitta ut till saltstänkta kobbar och skär.

Res kollektivt - 17 tips på dagsutflykter och turförslag

Ge dig ut på äventyr i Västsverige. Här finns 17 tips på turer som passar familj och barn, för dig som gillar kultur och natur, bara vill åka en kort bit utanför Göteborg eller för dig som planera en längre tur med tågluff. 

Upplev västkusten utan egen båt

Det är enkelt att ta sig ut bland Bohusläns tusentals öar med hjälp av lokala rederier och fasta båtlinjer. Här finns tips på hur du kan hitta din egen favoritplats på västkusten – från Kosterhavet i norr till Göteborgs skärgård i söder.