Upptäck Västsveriges mäktigaste fästningar

Försvarsborgarna som stått stadiga genom åren

Västsverige är hem för många historiska borgar och fästningar som spelat en nyckelroll för Sveriges försvar och säkerhet. Allt från Bohus Fästning vid Göta älv till Karlsborgs Fästning vid Vättern.

Den mäktiga fästningen i Kungälv byggdes strategiskt vid Göta älv.

Bohus Fästning – Göta älvs beskyddare

Bohus Fästning är en av Västsveriges mest imponerande ruiner och bjuder på dramatiska vyer över Göta älv, historiska turer och medeltida evenemang i en unik miljö.

Borgen som aldrig föll

Bohus Fästning började byggas 1308 av den norske kungen Håkon V Magnusson för att säkra Norges sydgräns. Genom århundradena förstärktes fästningen av både norska och danska regenter, och den utsattes för många belägringar utan att någonsin falla.

Först efter Roskildefreden 1658, då Bohuslän blev svenskt, förlorade fästningen sin strategiska roll. Därefter användes den främst som fängelse och stenbrott.

Fun facts om Bohus Fästning

  • Fästningen har genomlidit hela 14 belägringar men har aldrig blivit intagen.
  • Under en belägring 1566 tog sig svenskarna in och erövrade det så kallade Röda tornet, men norrmännen som på den tiden hade fästningen i besittning lyckades spränga tornet i luften, vilket resulterade i att Bohus förblev norskt i ytterligare nästan ett sekel.
  • Bohus Fästning användes som fängelse under nästan 500 år.

Att göra på fästningsområdet

  • Det finns gott om barnvänliga aktiviteter, bland annat dragkamp, hoppborg, pilbågsskytte och en tornerhäst som går på räls.
  • Följ med på historiska guidningar eller gå en digital guidning på egen hand, allt du behöver är en mobiltelefon.
  • Besök fängelsehålorna... om du vågar.
  • Varje år arrangeras en rad olika evenemang såsom midsommarfirande, konserter, medeltidsdagar, halloween och julmarknad. Se det aktuella utbudet i evenemangskalendern.

Besök Bohus Fästning

 

På Karlsborgs Fästning väntar äventyr för alla åldrar.

Karlsborgs Fästning – Sveriges reservhuvudstad

Karlsborgs Fästning har gått från att vara tänkt som Sveriges reservhuvudstad till att idag vara ett spännande besöksmål för hela familjen med guidade turer, museum och imponerande arkitektur.

Bygget som tog en livstid att färdigställa

Efter förlusten av Finland 1809 antogs en ny försvarsstrategi där riksdag, regering och kung skulle kunna ta sin tillflykt till en central, skyddad plats i landet. Valet föll på Vanäs udde vid Vätterns strand, där bygget av Karlsborgs Fästning inleddes 1819.

Anläggningen planerades ta tio år att bygga, men den tog hela 90 år att färdigställa. Trots dess storlek och strategiska läge kom fästningen aldrig att användas som regeringssäte i krig, men har ändå haft militär funktion långt in i modern tid.

Fun facts om Karlsborgs Fästning

  • Fästningen är en av Europas största byggnader och byggdes huvudsakligen av kalksten från Omberg på andra sidan Vättern.
  • Den imponerande Garnisonskyrkan var ursprungligen tänkt som en samlingssal för riksdagen. En av ljuskronorna i kyrkan är tillverkad av 276 bajonetter och väger cirka 500 kg.
  • Idag är fästningen ett levande område med privata bostäder och flera små kaféer.

Att göra på fästningsområdet

  • Besök Fästningsmuseet och fördjupa dig i fascinerande historier om fallskärmsjägare och kavallerier.
  • Delta i guidade äventyrsturer som tar dig genom fästningens historia och arkitektur. Det finns både kortare och längre turer att välja på.
  • Testa på ett av fästningens Mission Rooms, en historiskt escape room-spel.
  • Spana in den vackra Garnisonskyrkan.
  • Promenera genom fästningen och vidare ut mot Vanäs udde och fyren som står där på en liten ö. Det är en väldigt vacker plats.

Besök Karlsborgs Fästning

 

Carlstens Fästning på Marstrandsön är en imponerande syn.

Carlstens Fästning – Marstrands stolthet

Carlstens Fästning reser sig mäktigt över Marstrandsön i Bohuslän och lockar med fängslande berättelser, historiska utställningar och storslagen utsikt över havet.

Det ökända fängelset i skärgården

När Marstrand blev svenskt i och med Roskildefreden 1658 påbörjades bygget av Carlstens Fästning på kung Karl X Gustavs order. Bygget pågick i etapper under nästan 200 år.

Fästningen har även använts som ett ökänt fängelse, bland annat för den beryktade brottslingen Lasse-Maja. År 1882 avvecklades fästningens militära funktioner, men dess historia lever vidare i murarna än idag.

Fun facts om Carlstens Fästning

  • Även om fästningen heter Carlsten är det många som i folkmun säger Marstrands Fästning. Namnet Carlsten kommer från kung Karl X Gustav.
  • Fästningen har blivit anfallen två gånger: 1677 och 1719. Båda gångerna föll fästet i angriparnas händer men återlämnades senare till Sverige genom förhandlingar.
  • Den ökände tjuven Lasse-Maja avtjänade sitt straff här innan han benådades av kungen efter 26 års fångenskap. Lasse-Maja höll sig länge undan att bli fångad genom att klä ut sig till kvinna.

Att göra på fästningsområdet

  • En guidad rundtur tar dig på en spännande tidsresa med historier om fångar och det hårda livet på fästningen.
  • Varje år arrangeras Fästningsspelen med historiska upplevelser och krutrök från kanoner och musköter.
  • Carlstens våffelcafé har öppet under sommarhalvåret.
  • Vill du övernatta kan du checka in på Carlstens Soldathotell.
  • Passa på att promenera ett varv på den fina Marstrandsön och upptäck Smugglarrännan, Trollskogen, Näckrosdammen och såklart alla fina skärgårdsvillor.

Besök Carlstens Fästning

 

Du kanske också är intresserad av:

Upptäck mer av Västsveriges fascinerande historia

I Västsverige finns gott om historiska platser som bjuder på både vacker arkitektur och spännande berättelser. Gör en tidsresa genom många spännande epoker och utforska slott, fästningar, museer, bruksmiljöer, platåberg och gamla stadskärnor.