({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
  • Läckö slottsträdgård

    Trädgårdsupplevelser

Upptäck Västsveriges variationsrika mångfald

I Västsverige finns en mångfald av besökbara trädgårdar – allt från slottsträdgårdar till den lilla täppan. Den dynamiska mångfalden präglas av landskapens tydliga karaktärer och omfattar nästan samtliga av landets växtzoner. Bohuslän, Dalsland och Västergötland har tre markant skilda områden av kust, skog och ängsmarker.

Fortsätt läsa för tips på trädgårdar du inte får missa, mysiga gårdscaféer, natursköna platser och Västsveriges trädgårdsentusiaster. Här hittar du även Trädgårdsresan med Västsveriges besöksträdgårdar presenterat på en digital skattkarta.

POPULÄRA TRÄDGÅRDSEVENEMANG

Gårdarna som har självplock av snittblommor

Trenden med att åka till en blomsterodlare och plocka snittblommor har vuxit mycket de senaste åren. Vi har sammanställt en lista över trädgårdar som erbjuder självplock av blommor i Västsverige.

Roadtrip till trädgårdar mellan Göteborg och Borås

Res efter kartan mellan Göteborg och Borås och inspireras av blomstrande besöksträdgårdar, mysiga boenden, textil shopping, lokalproducerade läckerheter och traktens spännande kulturhistoriska.

 

 

 

Möt två färgstarka trädgårdsmästare

Trädgårdsentusiaster talar ofta om Coastline & Cottage Garden i Bohuslän, Woodland i Dalsland och Meadow i Västergötland.

Sinnebilden av den västsvenska trädgården är sommarens ängsblommor, kaprifol, rosor, syrenbersåer och robusta perenner. Den bohuslänska graniten och vatten är också naturliga trädgårdsinslag.

Två kända trädgårdsmästare från Västsverige är Simon Irvine och Emily Bratt, läs mer om deras trädgårdsvisioner och tips på trädgårdsupplevelser i Västsverige.

 

Trädgårdsresan

- en digital guide över Västsveriges besöksträdgårdar.

I den digitala skattkartan Trädgårdsresan hittar du Västsveriges trädgårdar på slott, säterier och gårdar, i trädgårdslandskap och kulturmiljöer. På listan finns även ett antal privata trädgårdar i det mindre formatet. Här finns med andra ord goda förutsättningar till att inspireras och förundras över regionens gröna mångfald.

Det är föreningen Svenska Trädgårdar i Väst som är skapare av Trädgårdsredan som även kan ses som en västsvensk variant av The Yellow Book, berömd för sina magnifika besöksträdgårdar i Storbritannien.

 

Tre vandringsleder där du vandrar förbi vackra trädgårdar

Att vandra är ett lugnt och skönt sätt att uppleva naturen på. Här kommer tips på tre vandringsleder som tar dig genom den vilda naturen och vidare rakt in i grönskande besöksträdgårdar. Det bästa av två världar med andra ord.

Hälsa på hos en trädgårdsentusiast

Älskar du trädgård och vill du prova på en annorlunda upplevelse? Då ska du träffa någon av dessa Locals som visar upp sina fantastiska privata trädgårdar, bara för dig. Här nedanför kan du läsa mer om Gun, Dagmar, Pia och Torun - Västsveriges trädgårds-Locals. 

Se filmen om Meet the Locas

 

 

Natursköna platser i Västsverige