({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
  • Hällekis Trädgård

    Trädgårdsupplevelser

Upptäck Västsveriges trädgårdar

I Västsverige finns en mångfald av besökbara trädgårdar – allt från slottsträdgårdar till den lilla täppan. Den dynamiska mångfalden präglas av landskapens tydliga karaktärer och omfattar nästan samtliga av landets växtzoner. Bohuslän, Dalsland och Västergötland har tre markant skilda områden av kust, skog och ängsmarker.

Fortsätt läsa för tips på trädgårdar du inte får missa, mysiga gårdscaféer, natursköna platser och Västsveriges trädgårdsentusiaster. Här hittar du även Trädgårdsresan med Västsveriges besöksträdgårdar presenterat på en digital skattkarta.

Gårdarna som har självplock av snittblommor

Trenden med att åka till en blomsterodlare och plocka snittblommor har vuxit mycket de senaste åren. Vi har sammanställt en lista över trädgårdar som erbjuder självplock av blommor i Västsverige.

Karta över roadtrip mellan Borås och Göteborg.

Roadtrip till trädgårdar mellan Göteborg och Borås

Res efter kartan mellan Göteborg och Borås och inspireras av blomstrande besöksträdgårdar, mysiga boenden, textilshopping och lokalproducerade läckerheter.

Illustrerad karta - trädgårdar utmed Gotaleden

Tågluffa till trädgårdar utmed Gotaleden

Tågluffa den korta sträckan mellan Göteborg och Alingsås och besök fyra härliga trädgårdar och parker längs med Gotaleden. Kryddat med mysiga kaféer, restauranger med fokus på närodlat.

Möt en färgstark trädgårdsmästare

Trädgårdsentusiaster talar ofta om Coastline & Cottage Garden i Bohuslän, Woodland i Dalsland och Meadow i Västergötland. Sinnebilden av den västsvenska trädgården är sommarens ängsblommor, kaprifol, rosor, syrenbersåer och robusta perenner. Den bohuslänska graniten och vatten är också naturliga trädgårdsinslag.

Läs mer om Emily Bratt, trädgårdsmästare för "En annan slags trädgård".

 

Trädgårdsresan

- en digital guide över Västsveriges besöksträdgårdar.

I den digitala skattkartan Trädgårdsresan hittar du Västsveriges trädgårdar på slott, säterier och gårdar, i trädgårdslandskap och kulturmiljöer. På listan finns även ett antal privata trädgårdar i det mindre formatet. Här finns med andra ord goda förutsättningar till att inspireras och förundras över regionens gröna mångfald.

Trädgårdsredan kan ses som en västsvensk variant av The Yellow Book som är berömd för sina magnifika besöksträdgårdar i Storbritannien.

 

Sommarens evenemang

Här hittar du sommarens evenemang - Bifondsdagar, som sker i Trädgårdsresans trädgårdar till förmån för pollinatörerna.

Tre vandringsleder där du vandrar förbi vackra trädgårdar

Att vandra är ett lugnt och skönt sätt att uppleva naturen på. Här kommer tips på tre vandringsleder som tar dig genom den vilda naturen och vidare rakt in i grönskande besöksträdgårdar. Det bästa av två världar med andra ord.

Hälsa på hos en trädgårdsentusiast

Älskar du trädgård och vill du prova på en annorlunda upplevelse? Då ska du träffa någon av dessa Locals som visar upp sina fantastiska privata trädgårdar, bara för dig. Här nedanför kan du läsa mer om Gun, Dagmar, Pia och Torun - Västsveriges trädgårds-Locals. 

 

 

Natursköna platser i Västsverige