({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Jordgubbsöl i en bärig presentation på Poppels Bryggeri.

Mikrobryggerier i Västsverige och Göteborg

Är du också på jakt efter smakrik mikrobryggd öl? Spana då in vår guide till Göteborgs, och övriga Västsveriges, bästa mikrobryggerier och känn smaken av äkta hantverk!

Det speciella med mikrobryggerier är känslan för hantverket och strävan efter att öl faktiskt innebär så mycket mer än en blaskig vardagsdryck. För visst är det något speciellt med att verkligen känna aromen av humle i en perfekt India Pale Ale, uppleva det chokladlena mörkret i en Imperial Stout eller njuta av friskheten i ett riktigt gott veteöl? Och glädjande nog är Göteborg landets ledande stad för mikrobryggd öl. 

Beerbliotek, Göteborg

Precis som namnet antyder är Beerbliotek en samling av öl, och här bryggs nya ölsorter i en rasande takt. Under det första året släpptes inte mindre än 36 olika sorter och numera är antalet uppe i över 200, och ständigt växande. Bryggeriet, som drivs av sex vänner från fem olika länder, ligger i Majorna och öppnar varannan helg upp dörrarna till sitt tap room. Det går även att boka provsmakningar för såväl privata sällskap som företagsevents. 

Poppels Bryggeri, Jonsered

Var 20:e sekund dricks det en Poppels, men trots den stora framgången är detta ett bryggeri med hjärta för hantverkstraditionen. Kärleken till ölen driver bryggarna i Jonsereds anrika fabriksmiljö. Bryggeriets namn är lånat från en av Göteborgs stora 1600-talsbryggare, Johan Casparsson Poppelman. Under 2018 kommer Beerstination Poppels öppna – med bar, restaurang och så småningom en liten butik. 

Fotograf: Stefan Edetoft

Qvänum Mat och Malt, Kvänum

Mitt på den kornrika Varaslätten driver Claes och Annica Wernerson sitt kombinerade bryggeri och bränneri – Qvänum Mat och Malt – som är en del av Smaka på Västsverige. Här komponeras naturlig öl som är tänkt att passa till mat. Vattnet kommer från gårdens egen brunn och bryggning sker utan tillsatser eller filtrering, vilket gör att ölen lever – den förändras och mognar över tid. Vid utvalda tillfällen kan du besöka ladugården för en bryggeri- och brännerikväll med provsmakningar och historier. 

Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild

Spike Brewery, Göteborg

Allt började med att trion Martin Johansson, Mats Wessberg och Marcus Axberg experimenterade med nya ölsmaker som en hobbyverksamhet vid sidan av sina vanliga jobb. Nu har det relativt nystartade företaget Spike Brewery kommit betydligt längre än så och redan hunnit öppna egen bryggpub. Välkommen in till deras tap room, få en guidad visning av bryggeriet och givetvis provsmaka deras moderna utbud, där humlet verkligen kommer till sin rätt. 

Fotograf: Stefan Edetoft

Vega Bryggeri, Göteborg

I Göteborgs gamla fabrikskvarter på norra sidan av Göta älv håller Vega Bryggeri liv i gamla öltraditioner, med inslag av nyfikenhet och snygga etiketter. Strävan efter hållbarhet står i fokus. Bryggverket är svetsat av en lokal svetsare och företaget sköter sin egen distribution för att spara miljön så gott det går. Varannan fredag kan du äta mat och testa nya ölsorter i smakbaren på Ringön, varifrån du har utsikt över byggkranarna och Håkan Hellströms favoritstråk – Gullbergsvass.

Göteborg – ledande på mikrobryggd öl

Att brygga och njuta av öl är sannerligen ingen ny företeelse i Göteborg. Redan när staden grundades 1621 hade ölbryggerierna en given plats. Och så var fallet ända fram till millennieskiftet då stadens sista öltillverkare – Pripps – köptes upp av danska Carlsberg, som flyttade produktionen utomlands. Sorgen hos Göteborgs öl-fantaster kände inga gränser. Vad skulle de nu ta sig till? Var de för all framtid dömda att dricka dansk öl?

Fotograf: Stefan Edetoft

Vändningen som alla längtade efter

Lyckligtvis behövde de förkrossade göteborgarna inte sörja särskilt länge. Det senaste decenniet har nämligen inneburit en renässans för småskaligt hantverksbryggande, det som av många kallas craft beer. Även om trenden att mikrobrygga öl startade på den amerikanska västkusten, har svenskarna verkligen tagit den till sig, och under perioden 2007-2017 ökade antalet bryggerier i Sverige från omkring 30 till 300.

Så nu, efter många decennier av massproduktion, har ett skifte skett på den svenska ölmarknaden. Mikrobryggarna, med sitt kärleksfulla hantverk och känsla för kvalitativa råvaror, har äntligen fått den status de förtjänar – inte en dag för tidigt om du frågar oss! Och Göteborgs blomstrande ölscen gör att staden idag räknas som Sveriges ölhuvudstad, med flera internationellt uppmärksammade varumärken.