({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Film och bio i Västsverige

Höstens biopremiärer

Välkommen till filmens förtrollade värld! Här kan du läsa mer om höstens biopremiärer, få tips om de mysigaste biograferna och spana in kommande filmfestivaler. Tillsammans med Film i Väst har vi valt ut några av filmerna som spelats in runt om i Västra Götaland.

Tillsammans 99

Biopremiär 13 oktober

TILLSAMMANS 99 följer kollektivet; Göran, Lena, Lasse, Klasse och de andra, under ett dygn då de återförenas i skratt, tårar, bråk, olösta konflikter, nostalgi. TILLSAMMANS 99 är en film som vill beröra och rycka med biopubliken med sin humor, glädje och även sorg. En komedi och en allvarlig berättelse om tidens gång och om hur det är att leva. Filmen är skriven och regisserad av Lukas Moodysson.

I rollerna ser vi bland annat: Gustaf Hammarsten, Shanti Roney, Cecilia Frode och Jonas Karlsson

Lokala inspelningsplatser: Trädet, Ulricehamn

Karusell

Biopremiär 20 oktober

Parkvärden Fiona blir utvald att ta hand om några före detta vänner som vunnit en exklusiv, privat smygpremiär av Halloween på Liseberg – en hel natt, helt ensamma. Men sockervadd, härliga åk och skratt övergår snart i något helt annat, då de inser att de inte är ensamma i parken. Och drömnatten förvandlas snabbt till en sann mardröm.

I rollerna ser vi bland annat: Omar Rudberg, Wilma Lidén, Amanda Lindh, Embla Englund, Ludvig Deltin, Emil Algpeus

Lokala inspelningsplatser: Liseberg

Nelly Rapp – Dödens spegel

Biopremiär 20 oktober

I filmen om Nelly Rapp – Dödens spegel, får vi åter igen träffa Nelly och hunden London i ett spännande äventyr bland varulvar, monster och väsen.

I rollerna ser vi bland annat: Matilda Gross, Johan Rheborg, Jens Ohlin och Marianne Mörck

Lokala inspelningsplatser: Bohus Fästning, Thorskogs slott (Hannibals Hus), Fuxernaskolan i Lilla Edet. Svartskogen spelas in både i Fjällbacka, Brastad i Lysekil, Alingsås (tågspåren vid Anten), Skytteklev på Vargön och i tältstudion i Brudaremossen i Göteborg. Järnvägstunneln spelades in vid Oscar II fort. Nellys hem på Kommendörsgatan i Göteborg.

Hammarskjöld

Biopremiär 25 december

1961 har Dag Hammarskjöld ett år kvar på sin post som FN:s Generalsekreterare. Därefter ska han flytta till sitt hus på Österlen och den efterlängtade friheten. Men samtidigt rasar det Kalla Kriget för fullt, och brännpunkten ligger i Kongo. Dag Hammarskjöld tar på sig uppdraget att mäkla fred och enighet i landet. Ett omöjligt uppdrag, enligt många. Ett självmordsuppdrag, enligt andra.

I rollerna ser vi bland annat: Mikael Persbrandt, Francis Chouler, Richard Brake och Sara Soulié.

Lokala inspelningsplatser: Studio Fares. Hotell Billingehus i Skövde fick agera Leopoldville Hotel.

Ett sista race

Biopremiär 25 december

Den stjärnspäckade komedin Ett sista race berättar historien om streetracing-legenden Dennis som levt hela sitt liv på fel sida om lagen.

I rollerna ser vi bland annat: David Hellenius, Malin Åkerman, Jonas Karlsson och Johan Glans.

Lokala inspelningsplatser: Alingsås ska föreställa Hjo där man bl.a. spelat in "Varggrytet", pizzerian i flashbacken, lådbilsracet, Toves villa," Löksjön" (vid Mjörn), Leffe & Blommans garage. I Partille spelade man in "Dennis bensinmack & verkstad". Volvo Cars Demo Centre i Göteborg användes för stuntscener med polisbilar och Säve flygplats för scener med helikopterpolis. En bensinmack i Vårgårda fick föreställa en mack utanför Lycksele.

Biograferna du inte vill missa

Film är bäst på bio och säg ett bättre sätt att skingra mörkret på än med ljuset från bioduken. Västsverige har ett stort antal biografer där du kan se höstens alla premiärer. Vi har valt ut några biografer som sticker ut. Har du varit där?

Filminspelningsplatser att besöka

I Sveriges ledande filmregion spelas det in film på många olika platser. Den senaste filmen med detektivduon från Valleby dvs LasseMajas Detektivbyrå och Skorpionens hemlighet spelades till stora delar in i Alingsås. Och många känner till Ulricehamn som inspelningsplats för Colin Nutleys många omtyckta filmer och för att inte tala om Trollhättan även kallad Trollywood som är hemvist för Film i Väst. Läs mer om platser på film som du kan uppleva i verkligheten.

Fika + Bio = SANT

Ta en fika innan bio är en bra start på en härlig filmkväll. Hitta ett mysigt kafé och grunda med en riktigt go´fika och prata ikapp er om livet och tankar om kvällens film. Här hittar du härliga kaféer som du kan gå till innan ditt biobesök.

Kirsten Dunst från Melancholia

6 roliga fakta om skådespelare

Vad händer egentligen när de stora stjärnorna är på besök!? Här delar vi med oss av fem roliga fakta av händelser som ägt rum i samband med filminspelningar i Västsverige. Visste du att...

  • Kiefer Sutherland bodde på Ronnums Herrgård när Melancholia spelades in. Han tyckte om japansk stil så när Ronnums skulle renovera en svit så blev det just det temat.

  • Kirsten Dunst bodde också på Ronnums i samband med Melancholia och både hon och Keither fick varsin villa på tomten uppkallad efter sig; Dunst villan och Sutherland villan. Så heter de fortfarande idag.

  • Under inspelning av Ruben Östlunds film Triangle of Sadness så brukade Woody Harrelson cykla till jobbet, något han annars inte kan göra när han filmar större produktioner.

  • Under inspelning av den danska filmen Hunger med regissör Christoffer Boes besökte Hollywoodstjärnan Nikolaj Coster-Waldau, känd från Games of Thrones (Jaime Lannister) Istanbul Kolgrill i Vänersborg.

  • Nicole Kidman glömde sin baddräkt på Hallevibadet i Vargön då hon bodde på Ronnums herrgård i samband med inspelningen av Lars von Triers film Dogville i Trollhättan 2002.

  • 50 statister från Trollhättan och Göteborg deltog i inspelningen av filmen It’s all about love (2003) tillsammans med Hollywoodstjärnorna Claire Danes och Joaquin Poenix. En journalist publicerade foton på Claire Danes body double (skådespelarkopia för scener utan ansikte) utanför studion i Trollhättan i tron om att fått exklusiva bilder.

Vad är Film i Väst?

Film i Väst är en av Europas ledande regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och tv-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än tusen svenska och internationella långfilmer, tv-draman, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Kulturhöst i Västsverige

Hösten har länge varit en tid för kulturella evenemang i Västsverige. Här kan du njuta av konstrundor, ljusevenemang, musik, utställningar och street art.