({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Kantareller

Fotograf: Jesper Anhede

Västsvenska unika råvaror

Bördiga slätter med sjöar i inlandet och salta hav längs med kusterna. Landskapen i Västsverige stoltserar med stor rikedom av unika och intressanta råvaror som överraskar.

 

De är många och variationen är stor. Följ med på en upptäcktsresa bland mat och dryckesupplevelser i Västsverige. Du kommer att mötas av det bästa från skogen, jorden, insjön och havet i vår region. Det doftar från nykokta insjökräftor från Göta Kanal som strax skall dukas upp på någon närliggande krog. Och från inlandets bördiga slätter skördas det ramslök, champinjoner, bryggs öl, fruktdrycker och lagras pikanta ostar. Vi fortsätter resan längs med västkustens salta hav och här utmanas smaksinnet med delikata havskräftor, räkor, musslor och nyfångad fisk.

"Råvarorna från regionens skafferi är rena smaksensationer att upptäcka året runt"

Faktum är att Västsverige är en oerhört intressant mötesplats där man kan välja matväg utifrån unika råvaror.

Det smakar sött, salt och grönt när krögare, kockar, gårdsbutiker och mathantverkare arbetar tillsammans. De möts och når ut med de allra bästa råvarorna som växer, frodas och finns i regionen. Samspelet mellan råvarorna med stark identitet och alla de som förädlar dem är utgångspunkten till att man kan uppleva mästerliga menyer runtom i regionen. Kockar och krögare arbetar nära allt det lokala och har förmånen att kunna välja bland de bästa råvarorna runt hörnet. Man kan verkligen tala om ett starkt ”terroire” tänk, där samarbetet vävs in till en välsmakande palett som överraskar från sin specifika plats.

Fotograf: Jesper Anhede

I Bohuslän kan du uppleva vildfångade ostron och härliga musselpaket. Som när Lysekils Ostron & Musslor tar dig med i sin träjulle för provsmakning ut på havet i Lysekils vilda skärgård. En annan matresa som är ”väl värt en resa i sig” går vidare till Klädesholmen för att upptäcka traditionsrik sill.

Fotograf: Jonas Ingman - M2B AB

Vi fortsätter till inlandet och möts av prunkande fält med vitlöksdoftande ramslök och späd sparris i Västergötland. Och här finns många fler kulinariska råvaror med löjrommen från Vänern och Sivans långlagrade hårdostar.

Fotograf: Åsa Dahlgren

Pikanta ostar från Dalsspira i Dalsland eller från Påverås gårdsmejeri är andra ljuvliga ostar, att bekanta sig med. Och då gärna tillsammans med småskaligt tillverkat knäckebröd. Törsten släcker vi med öl från Dugges eller Qvänum Mat & Malt. Vi doftar och provsmakar vidare på Resvilles prisbelönta fruktdrycker och ren äpplemust från Bramleys. Besöker gårdsbutiker och handlar hållbart producerat kött från djur som levt ett rofyllt liv med naturbeten och köper med en nyttig dessert från Kullings Kalvdans.

Vart än resan går i Västsverige så kan man vara säker på att råvarorna förenar matupplevelserna och speglar det unika från varje specifik plats.