({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Roadtrip till trädgårdar, kultur och shopping mellan Göteborg och Borås

Här kommer ett tips på en färgsprakande roadtrip till blomstrande besöksträdgårdar i trakten mellan Göteborg och Borås. Under rundresan passerar du även shopping, gårdskaféer, restauranger, mysiga boenden, textila fabriker och kulturhistoriska sevärdheter.

Fakta Roadtrip

Längd på vistelsen: 2-3 dagar

Rekommenderad period: Vår till tidig höst

Tänk på: kolla öppettider före ditt besök

Ta med bästa vännerna på en rundresa till blomstrande besöksträdgårdar där ni upptäcker mer än bara blomsterprakt, välordnade rabatter och trädgårdskaféer. Resan går genom Boråsregionens vackra kulturlandskap, tygriken och spännande sevärdheter längs hela vägen.

Njut av hembakt fika och goda luncher efter säsongens utbud. Vill ni shoppa textil och designade hantverk så finns spännande butiker och outlets. Vill ni hinna med alla besöksmål i lugn och ro rekommenderar vi att ni bokar en övernattning. Ni kan välja mellan småskaliga pensionat, en anrik kvarn eller ståtliga herrgårdar. Och ni väljer såklart själva i vilken riktning ni vill färdas!

Vill du skriva ut en sammanfattning av denna roadtrip? Här finns en utskriftsbar pdf-fil.

Fotograf: Monika Manowska

Första trädgården - Sammels Lantgård (nr 1)

Endast 25 minuters bilfärd från Göteborg, i riktning mot Borås, ligger den gröna oasen Sammels Lantgård. Här får du ett praktfullt mottagande. Färgkaskader och ljuvliga doftstråk från prunkande blomsterrabatter, dignande bär- och fruktodlingar, välfyllda växthus med grönsaksodlingar - och en meditativt kryddig köksträdgård!

Rabatter och buskar är vackert ingärdade av den rustika naturstenen de får upp från de kringliggande åkrarna. Njut av blomsterprakten till ljudet av gångarnas knastrande grus under fötterna. Titta in i växthusen, promenera genom fruktodlingarna och kela med gårdens katter och höns.

Köp med dig honung från gården

I det mysiga växthuscaféet är det uppbullat med hembakat som får öga och gom att jubla. Du väljer om du vill njut av din fika inne i växthuset eller ute i trädgården. Här finns också möjlighet att förboka både visningar och kurser. Lantgårdens bikupor förser butiken med underbart god honung och på hyllorna lockar säsongernas grönsaker, frukt, bär, must, bivaxprodukter och marmelader.

 

Fortsätt rundresan genom tygriket

Turen fortsätter genom tygriket Mark mot Nyhagens Trädgård. Längs vägen finns flera sevärda stopp.

Shopping:

 • Kasthall Fabriksbutik, Kinna (nr 4) 
  Fabriken startade i Kinna redan 1889 och i butiken kan du handla internationellt välrenommerade kvalitetsmattor till outletpriser.

 • Ekelunds Linneväveri, Horred (nr 5)
  Sveriges äldsta Linneväveri etablerat år 1692 välkomnar med fabriksvisningar, fabriksbutik, museum och kafé.

Fotograf: Jonas Ingman

Se och göra:

 • ISA af Lygnern, Sätila/Mark (nr 7)
  Kasta loss från Europas längsta ekbrygga och njut av Lygnerns storslagna natur. Vad sägs om en tematur eller mysig kvällskryssning med historiska ISA af Lygnern.

Mat och boende:

 • Hällsnäs Hotell & Restaurang, Mölnlycke (nr 13)
  Bo bekvämt endast 20 minuter från Göteborg i härlig herrgårdsmiljö längst ut på udden i Landvettersjön. Njut av en meny med svenska råvaror signerad en av Sveriges bästa kockar.

 • Pensionat Kajutan, Sätila/Mark (nr 15)
  I Sätilas vackra natur bor du vid sjön Lygnern med vandringsleder, cykelpaket och båtturer runt knuten. Spa- och konferensmöjligheter samt restauranger.

 • Sju Sjöar, Öxnevalla (nr 16)
  Boende i naturskön miljö med certifierad restaurang för hållbara och lokalproducerade matupplevelser. Konferera, träna, vandra, fiska och bada i vedeldad badtunna.

Fotograf: Monika Manowska - Kvarnen i Hyssna

 

Andra trädgården - Nyhagens Trädgård och Plantskola (nr 2)

Nyhagens Trädgård och Plantskola ligger vackert i en natur rikt på fina ängar och ett frodigt woodland-område i Berghem utanför Skene. Denna besöksträdgård är helt perfekt om du söker gröna tips till din egen trädgård. Låt dig inspireras av vackra magnolior, clematis och perenner. Botanisera fritt bland köksträdgårdens upphöjda odlingsbäddar, fruktträd och bärbuskar.

Keramiska skapelser

Det är en fröjd att strosa runt i trädgården och upptäcka den keramiska konsten som smakfullt placerats i trädgården. Konstföremålen finns även att handla i butiken och passar både till egen täppa och som fina presenter. Plantskolans gröna sortiment och stora utbud av magnolior är mycket eftertraktat.

 

Nästa anhalt är textil- och designstaden Borås

Vår gröna rundresa tar därefter sikte på Björnhyltans Trädgård, beläget mittemellan Svenljunga och Tranemo. Väljer du väg 41 via Borås så går resan genom Kinnas kulturlandskap, men passa på att ta ett stopp i textil- och designstaden Borås där street art-målningar och skulpturer gör staden till ett konstgalleri öppet dygnet runt. Här är tips på trevliga stop utmed vägen.

Se och göra:

 • No Limit Street Art, Borås (nr 8)
  No Limit Street Art inbjuder till att se staden som ett galleri. Tomma husväggar har sedan 2014 målats av konstnärer från hela världen.

 • Textilmuseet, Borås (nr 9)
  Nordens ledande textilmuseum är en mötesplats med utställningar och workshops om mode och konst om textilindustrins historia och framtid. Även restaurang och kafé.
 • Rydals Museum, Rydal/Kinna (nr 10)
  I Sveriges äldsta bevarade spinneri kan du både se spinnmaskinerna arbeta och ta del av utställningarna om fabrikens historia.

 • Glasets Hus, Limmared (nr 11)
  Glasets Hus gör skäl för namnet med egen glasproduktion med möjlighet till att prova-på-glasblåsning, museum, butik och kafé.

 • Torpa Stenhus, Länghem (nr 12)
  1400-talsgodset vid sjön Åsunden erbjuder guidade slottsvisningar, teater, café och restaurang. Medeltidsdagarna fyller Torpa med gycklare, riddare och hantverkare.

Shopping:

 • Gällstads Shoppingby, Gällstad (nr 7)
  I Gällstads lilla shoppingby hittar du internationellt välkända klädmärken och spännande uppstickare till lägre pris.

Fotograf: Faramarz - Textilmuseet i Borås

Mat och boende:

 • Nyhagens Trädgård och B&B, Berghem (nr 2)
  Njut av lantlig lugn miljö i rymligt boende med vy över Nyhagens Trädgård, skog och mark.

 • Hofsnäs Herrgård, Länghem (nr 17)
  Vackra Hofsnäs Herrgård i Torpa-näsets naturreservat erbjuder rofylld övernattning, mat med lokalproducerat i fokus. Upplev mer genom att vandra, cykla och fiska.
 • Köksträdgården, Lockryd (nr 18)
  Köksträdgården är Västsveriges första Smaka på Västsverige-certifierade vägkrog. Här serveras äkta och god mat tillagad med kravmärkta och lokala råvaror.

 

Tredje trädgården - Björnhyltans Trädgård (nr 3)

Björnhyltans Trädgård söder om Tranemo får du sinnena översköljda av allsköns färg, form och doft. Den lantliga gården har ett hundraårigt arv bland ängar, stengärdsgårdar och åkermark. Man känner sig genast välkommen till visningsträdgården som stoltserar med ett växthus i Medelhavstema, en blomstergård, köks- och örtagård, en gårdsbutik och ett inspirerande kursutbud.

Vinrankor och fikon

På stenlagda gångar och slingrande grusstigar kryssar du i blomstergården mellan väldoftande rosor, vackra perenner och fruktträd. Runt ladugården möts du av höns och får och det ståtliga växthuset ”Livsrummet” har fokus på det ekologiska ätbara odlandet. Här står grönsaker uppradade bredvid örter, bär och blommor.

 

Inspiration till din egen trädgård

Känn inspirationen flöda med mängder av odlingstips till din egen trädgård! Livsrummets vinrankor, fikon- och olivträd sätter en exotisk medelhavsprägel på upplevelsen och erbjuder en oas för en medhavd fika eller en smarrig gårdsglass.

Innan du reser vidare så bör du titta in i gårdsbutiken. Här du kan handla dagsfärska grönsaker och frukt men även trädgårdsredskap. För kanske har dessa trädgårdsupplevelser sått frö om en egen blommande trädgård.

 

Ta chansen att besöka en privat trädgård

Vill du besöka en privat trädgård har du chansen att göra det genom att träffa en ”Local” inom konceptet ”Meet the Locals”. Det vill säga en privatperson som öppnar upp sin trädgård enbart för dig.

I området mellan Göteborg och Borås finns det tre Locals: Dagmars kolonilott med sjöutsikt, trädgårdsmästaren Toruns drömträdgård och Pias konstnärliga trädgård. Du bokar besöket i förväg och kan läsa mer på hemsidan för Meet the Locals.

 

Hitta fler trädgårdsupplevelser

På trädgårdsportalen hittar du fler tips och guider på besöksträdgårdar du inte får missa, mysiga trädgårdscaféer och blomstrande destination att besöka. 

Fakta Roadtrip

Längd på vistelsen: 2-3 dagar

Rekommenderad period: Vår till tidig höst

Tänk på: kolla öppettider före ditt besök

Andra har även läst