({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Illustration Roadtrip Tygriket

Roadtrip till trädgårdar mellan Göteborg och Borås

Ta med bästa vännerna på en roadtrip till blomstrande besöksträdgårdar i trakten mellan Göteborg och Borås. Under rundresan passerar du även shopping, gårdskaféer, restauranger, mysiga boenden, textila fabriker och kulturhistoriska sevärdheter.

Fakta Roadtrip

Längd: 2-3 dagar
Rekommenderad period: Vår till tidig höst
Tänk på: Kolla öppettider före ditt besök

Här hittar du adresser och kontaktuppgifter till alla besöksträdgårdar.

Ladda ner kartan

Roadtripen går genom Boråsregionens vackra kulturlandskap och tygrike, med massor av sevärdheter längs hela vägen. Njut av hembakt fika och goda luncher, shoppa textil och designade hantverk i spännande butiker och outlets. Vill du hinna med alla besöksmål i lugn och ro rekommenderar vi att du bokar en övernattning på något av alla charmiga bed & breakfasts eller ståtliga herrgårdar.

Fotograf: Monika Manowska

Stanna till och prata med trädgårdsmästarna

Merparten av besöksträdgårdarna i denna roadtrip är små företag där du har chans till en pratstund med personerna bakom platserna. Passa på att ställa frågor för att höra hur de har tänkt när de planerat sina trädgårdar. Vi påbörjar vår roadtrip i Göteborg, men du besöker såklart trädgårdarna i den ordning du vill. Då kör vi!

 

Trädgård 1 – Göteborgs botaniska trädgård

Först ut är roadtripens mest namnkunniga trädgård. Göteborgs botaniska trädgård hör med sina 20 000 olika växtarter från 130 länder till en av Europas främsta botaniska trädgårdar. Här finns experter inom växtvetenskap, hortikultur och pedagogik. Under de närmaste åren byggs nya växthus i trädgården och de gamla är stängda.

”Räkna med att du behöver en bra stund att traska omkring för det finns otroligt mycket att se.”


Botaniska stoltserar bland annat med den nya anläggningen Kulturträdgårdar, en prisbelönt klippträdgård och Påsköträdet som är utrotad i sin naturliga miljö. Som vackrast är trädgården under vårens lökblomning och tidigt under hösten då perenner och sommarsblommor står i full blom.

 

Trädgård 2 – Känn trädgården i Askim

Det är blott sju kilometer från Botaniska till nästa trädgård, men trots den geografiska närheten så är skillnaden mellan den gigantiska botaniska trädgården och småskaliga Känn trädgården till lika delar slående som charmig. I Askim i södra Göteborg ligger ett litet paradis bland tall- och björkskogar, ljunghedar och släta berghällar.


”I sin villaträdgård på drygt tusen kvadratmeter har Camilla Danielsson skapat en dröm av dofter, färger och former.”

Trädgården består av sex olika rum; den soliga ros- och örtplanteringen, entrén med sina praktperenner, rododendron-oasen, urbergets eldiga plantering, trädgårdslunden och gläntan där trädgård och natur möts. Trädgården har öppet för allmänheten sista söndagen i månaden. Besök på andra tider bokas genom att kontakta camilla.danielsson@togethertech.com

 

Trädgård 3 – Gunnebo Slott & Trädgårdar

Gunnebo är för många en välkänd plats, men vi gissar att de flesta tänker på slottet i första hand, kanske i samband med helgutflykter eller den årliga julmarknaden. Här kommer vi i stället att sätta trädgården i skyltfönstret. Eller ska vi kanske säga trädgårdarna.

”Här finns inte mindre än tre olika trädgårdstyper; lustträdgården, engelska landskapsparken och köksträdgårdarna.”


Lustträdgården är en förlängning av slottet och består av grönskande rum med flera dekorativa statyer, prakturnor och exotiska växter. Den engelska parken härstammar från slutet av 1700-talet och är perfekt för mysiga promenader. Och i köksträdgårdarna samsas kulturörter med sparris, päron och gurkväxter. Trädgårdsmästarna jobbar med historiska hantverksmetoder för att bibehålla platsens forna glans.

På väg mot nästa trädgård kan du stanna till på en mysig herrgård.

 • Hällsnäs Hotell & Restaurang i Mölnlycke. Här bor du i härlig herrgårdsmiljö på en udde i Landvettersjön och njuter av en meny med svenska råvaror signerad en av Sveriges bästa kockar.

 

Trädgård 4 – Sammels Lantgård

I den gröna oasen Sammels Lantgård får du ett praktfullt mottagande. Färgkaskader och ljuvliga doftstråk från prunkande blomsterrabatter, dignande bär- och fruktodlingar och välfyllda växthus med grönsaksodlingar.

Rabatter och buskar är vackert ingärdade av den rustika naturstenen de får upp från de kringliggande åkrarna. Titta in i växthusen, promenera genom äppelodlingar och ta del av själplock av blomsterbuketter, som är en nyhet för i år. 

”Njut av blomsterprakten till ljudet av gångarnas knastrande grus under fötterna.”


Köp med dig honung från gården

I det mysiga växthuscaféet är det uppbullat med hembakat som får öga och gom att jubla. Du väljer om du vill njuta av din fika inne i växthuset eller ute i trädgården. Här finns också möjlighet att förboka både visningar och kurser. Lantgårdens bikupor förser butiken med underbart god honung och på hyllorna lockar säsongernas grönsaker, frukt, bär, must, bivaxprodukter och marmelader.

 

Fortsätt rundresan genom tygriket

Turen fortsätter genom tygriket Mark mot Nyhagens Trädgård. På vägen dit passeras flera trevliga ställen.

 • Vid den vackra sjön Lygnern kan du följa med båten ISA af Lygnern från Europas längsta brygga ut på en mysig kryssning.
 • I samhället Horred ligger Sveriges äldsta Linneväveri, Ekelund, etablerat år 1692 som välkomnar med fabriksvisningar, fabriksbutik, museum och kafé.

Fotograf: Jonas Ingman

 

Trädgård 5 – Nyhagens Trädgård och Plantskola

I Berghem utanför Skene ligger Nyhagens Trädgård och Plantskola vackert i en natur rik på fina ängar och ett frodigt woodland-område. Denna besöksträdgård är helt perfekt om du söker gröna tips till din egen trädgård. Låt dig inspireras av vackra magnolior, clematis och perenner. Botanisera fritt bland köksträdgårdens upphöjda odlingsbäddar, fruktträd och bärbuskar.

”Det är en fröjd att strosa runt i trädgården och upptäcka den keramiska konsten som smakfullt placerats i trädgården.”

Konstföremål finns att handla i butiken och passar både till egen täppa och som fina presenter. Plantskolans gröna sortiment och stora utbud av magnolior, buskar och träd är mycket eftertraktat.


Övernatta i tygriket

Vill du pausa för natten så kan du checka in på Nyhagens egna bed & breakfast. Det finns även två andra fina boenden i närheten.

 • Sju Sjöar i Öxnevalla, ett B&B där du kan konferera, träna, bada i vedeldad badtunna, fiska och vandra i naturskön miljö.
 • Två Skyttlar som har både restaurang och hotell i ett vackert trähus från slutet av 1800-talet, plus egen strand, bastu och utespa.

Näst på tur är två spännande stopp mitt i hjärtat av tygriket.

 • Kasthall Fabriksbutik i Kinna startade redan 1889 och i butiken kan du handla internationellt välrenommerade kvalitetsmattor till outletpriser.
 • Rydals Museum är Sveriges äldsta bevarade spinneri och här kan du både se spinnmaskinerna arbeta och ta del av utställningarna om fabrikens historia. På grund av pågående omgestaltning av basutställningen håller museet endast öppet under begränsade tider under året. Öppettider för 2024 är 9-11 maj och 25 maj – 13 oktober.

 

Trädgård 6 – Lindedalen Wellness Garden

På landsbygden mellan Bollebygd och Borås hittar vi nästa trädgård på roadtripen. Lindedalen Wellness Garden är en förtrollande hälsoträdgård fylld med snittblommor, café, avkopplande aktiviteter och ett B&B.

”Här är det slowflower som gäller, vilket innebär att all odling sker hantverksmässigt, miljösmart och giftfritt.”

Under säsongen erbjuds självplock av tulpaner, dahlior och andra sommarblommor. Här har du också möjlighet att gå på yoga och retreat i en otroligt lugn miljö. Vill du fika så finns det hembakt till försäljning, men det går även bra att ha med sig egen fikakorg och slå sig ner någonstans i den lummiga trädgården.

 

Nästa anhalt är textil- och designstaden Borås

Passa på att ta ett stopp i textil- och designstaden Borås där street art-målningar och skulpturer gör staden till ett konstgalleri öppet dygnet runt.

 • Textilmuseet i Borås är Nordens ledande textilmuseum. Det är en mötesplats med utställningar och workshops om mode och konst om textilindustrins historia och framtid, samt restaurang och kafé.
 • No Limit Street Art inbjuder till att se staden som ett galleri. Tomma husväggar har sedan 2014 målats av konstnärer från hela världen.

Fotograf: Faramarz - Textilmuseet i Borås


Vår gröna rundresa tar därefter sikte på Björnhyltans Trädgård, beläget mitt emellan Svenljunga och Tranemo. På vägen dit finns flera chanser till att upptäcka historia och kultur.

 • Vackra Hofsnäs Herrgård i Torpa-näsets naturreservat erbjuder mat med lokalproducerat i fokus. Upplev mer genom att vandra, cykla och fiska.
 • Torpa Stenhus ligger i närheten av Hofsnäs. 1400-talsgodset vid sjön Åsunden erbjuder guidade slottsvisningar, teater, café och restaurang.
 • Glasets Hus i Limmared gör skäl för namnet med egen glasproduktion, museum, butik och kafé – och möjlighet till att prova på glasblåsning.
 • Har du tid över rekommenderar vi en avstickare till Erikson Cottage utanför Ljungsarp. Här kan du övernatta i klimatsmarta glashus eller äta något gott från det egna gårdsbageriet.

 

Trädgård 7 – Björnhyltans Trädgård

I Björnhyltans Trädgård söder om Tranemo får du sinnena översköljda av allsköns färg, form och doft. Den lantliga gården har ett hundraårigt arv bland ängar, stengärdsgårdar och åkermark. Man känner sig genast välkommen till visningsträdgården som stoltserar med ett växthus i Medelhavstema, en blomstergård, köks- och örtagård, en gårdsbutik och ett inspirerande kursutbud.


Vinrankor, fikon och höns

På stenlagda gångar och slingrande grusstigar kryssar du i blomstergården mellan väldoftande rosor, vackra perenner och fruktträd. Runt ladugården möts du av höns och får. Växthuset Livsrummets vinrankor, fikon- och olivträd sätter en exotisk medelhavsprägel på upplevelsen. I denna oas, som ger både inspiration och tips till din egen trädgård, kan du slå dig ner och njuta av en god fika eller en smarrig gårdsglass.

”Innan du reser vidare så bör du titta in i gårdsbutiken. Här du kan handla dagsfärska grönsaker och frukt men även trädgårdsredskap.”

 

 • Avsluta din roadtrip med en god middag och övernattning på Hemma på Klev, ett charmigt bed & breakfast i södra Sjuhärad.

 

Ta chansen att besöka en privat trädgård

Vill du besöka en privat trädgård har du chansen att göra det genom att träffa en ”Local” inom konceptet ”Meet the Locals”. Det vill säga en privatperson som öppnar upp sin trädgård enbart för dig.

I området mellan Göteborg och Borås finns det tre Locals: Guns välplanerade trädgård på 50 kvadratmeter, trädgårdsmästaren Toruns drömträdgård och Pias konstnärliga trädgård. Du bokar besöket i förväg och kan läsa mer på hemsidan för Meet the Locals.

Hitta fler trädgårdsupplevelser

På trädgårdssidan hittar du fler tips och guider på besöksträdgårdar du inte får missa, mysiga trädgårdscaféer och blomstrande destinationer att besöka. 

 

Fakta Roadtrip

Längd: 2-3 dagar
Rekommenderad period: Vår till tidig höst
Tänk på: Kolla öppettider före ditt besök

Här hittar du adresser och kontaktuppgifter till alla besöksträdgårdar.

Ladda ner kartan