({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
  • Hönö Klåva

    Möt våren i Göteborgs skärgård

4 öar att besöka i vår

Upptäck Göteborgs skärgård. Här hittar du tips på turer med vandring, båtturer, evenemang, mysiga caféer och restauranger. Men även boende för dig som vill förlänga vistelsen. Planera en utflykt med havsluft och vårsol i Göteborgs skärgård.

Vårupplevelser på Hönö

Hönö är en ö full av liv året om och som bjuder på flera magiska smultronställen. Här finns klippor, fiskebåtar, sjöbodar, mysiga matställen, butiker och underbar natur. Möt våren på Hönö i Göteborgs skärgård.

Evenemang:

Vandra på Hönö.

NYHET! Invigning av ny vandringsled

Den 14 maj invigs Göteborgs skärgårdsled, en led som kombinerar hänförande vyer med lagom strapatsrik vandring på 27,1 kilometer utmed havet. Leden är en del av Kuststigen och sträcker sig över de fyra sammanbyggda öarna Hönö till Fotö-Hönö-Öckerö-Hälsö.

Avsluta vandringen på Havskattens hotell och vandrarhem i Hönö Röd med spabad och bastu eller Nimbus på Öckerö med bastu, stugor och vandrarhem i hamnen.

Söndagsutflykt till Hönö

Planera in en mysig söndagstur med båt till Hönö. Från Stenpiren, i centrala Göteborg, hoppar ni på färjan Kungsö. Båten gör två stopp i Göteborg innan den fortsätter sin färd genom skärgården och anländer hamnen i Hönö Klåva efter 1 h och 15 minuters härlig båtfärd. 

Ät gott med skärgårdsvy

Tullhuset restaurang - längst ut i Hönö Klåva i Göteborgs skärgård ligger Tullhuset. I vårens utbud finns såväl musikkväll och lunch som smakmeny och påskmiddag. 

Turer till Vinga & havsäventyr

Följ med på havsfiske med Marine events eller boka ett skaldjurspaket med fiske, middag och hotellnatt med Kastor boattrips. Hönö båtturer kör historiskt guidade turer med sälsafari och stopp på Vinga. Välj och vraka!

Shopping på kajen

Flanera bland fiskebåtar och sjöbodar och kolla in vårnytt i tjugotalet butiker i Hönö klåva. 

Missa inte Lilling Cottage, en annorlunda blomster- och inredningsbutik med restaurang. Här serveras medelhavsinriktad mat & ljuvliga pizzor.

Upptäck öarna på två hjul

I Hönö klåva hamn hyr du en cykel av Paolos. Köp med dig något gott från Klåva fiskaffär och sök dina egna smultronställen.

Så tar du dig till Hönö

Kungsö trafikerar Stenpiren (centrala Göteborg) - Hönö Klåva hela våren, sommaren och hösten. Båten går varje söndag från 3 april – 25 september. 

Från Lilla Varholmens Färjeterminal på Hisingen går vägverkets avgiftsfria färja (tar 12 min) till Hönö färjeläge.

Reseplaneraren TOGO

 

Styrsö, Donsö, Vrångö i Göteborgs skärgård.

Vårupplevelser på Styrsö, Donsö och Vrångö

Styrsö är centralorten i den södra delen av Göteborgs skärgård. Här är avstånden små, vägarna smala och bebyggelsen idyllisk. Från Styrsö går det även en bro över till Donsö. Natursköna Donsö är ett vandringsvänligt badparadis med stränder och klippor runt hela ön.

Vrångö är den sydligaste av de året runt-bebodda öarna i Göteborgs skärgård. Vrångö är känd för sin vackra natur och bjuder på en blandning av sandstränder och bohuslänska klippstränder.

Isbolaget.

Ät och bo gott på Donsö

Njut av västkustens godaste espresso - på Café Popsicle i hamnen. Här är allt som serveras hembakat och hemlagat. Öppet fredag - söndag 10:00-17:00.

Ät gott i ett gammalt Isbolag - längst ut på hamnpiren på Donsö ligger Isbolaget. Här både äter du gott och bor bekvämt. Öppet fredagar och lördagar under april, därefter utökas öppettiderna i maj. 

 

Ta en tur till Styrsö

Cykeltur - hyr en cykel av Isbolagetoch cykla över bron till Styrsö. 

Vandra - Packa picknickkorgen och ta båten ut till vandring på Styrsö. På den södra delen av Styrsö finns fina promenadslingor.

Öbergska caféet - njut av en god smörgås, sallad eller varför inte pannkakor. Öppet onsdag, torsdag, söndag 11-16. Fredag och lördag 11-21.

Upplev Vrångö - skärgårdens sydligaste ö 

Hamnkrogen Lotsen - Njut av dagens fångst av skaldjur och fisk samt utsikten över hamninloppet. Öppet fredag-söndag under mars och april.

Popsicle Café Vrångö - det populära caféet på Donsö utökar och tar under våren över driften av tidigare Skärgårdens Café. Öppet under helger från och med maj. 

Vårbad hos Kajkanten - relaxflotten med vedeldad bastu, badtunna och badstege för havsbad. Här finns även moderna sjöbodar att boka om du vill stanna över natt. 

Solnedgång från lotsutkiken - är helt klart värt ett besök. Förr satt lotsarna och spanade efter fartyg att hjälpa in till Göteborg. Idag bjuder platsen på en panoramavy med utsikt mot bland annat Vinga fyr, Öckeröarna och fastlandet.

Vandra - Packa picknickkorgen och ta båten ut till vandring på Vrångö. Ön bjuder på två fantastiska promenadslingor på 4 och 3 kilometer, varav den ena är tillgänglighetsanpassad HCP av Västkuststiftelsen. 

Så tar du dig ut till skärgårdens södra öar

Donsö: Hoppa på buss Ö-snabben 114 eller spårvagn 11 vid Brunnsparken och åk till Saltholmen. Här byter du till färja 281 mot Vrångö.

Styrsö: Med båt Västtrafiks båtlinje 281 eller 282  från Stenpiren (centrala Göteborg) alternativt från Saltholmen till hållplats Styrsö Bratten. 

Vrångö: Hoppa på buss Ö-snabben 114 eller spårvagn 11 vid Brunnsparken och åk till Saltholmen. Här byter du till färja 281 mot Styrsö/Vrångö. Hela resan tar 57 minuter och du kan ta dig hit året om.

 

 

Fler våriga upplevelser

Här har vi samlat vårens tips på upplevelser, restauranger och mysiga boenden som välkomnar dig att uppleva våren i Bohuslän.

 

Till möt våren på västkusten