({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Nära vattnet

Upptäck vandringsleder nära vattnet i Trailhättan.

Pilgrimsleden Göta Älv - Följ pilgrimens väg genom Trollhättan

 36 km, Etapp 9: Utby-Trollhättan (svår) och Etapp 10: Trollhättan-Vänersborg (lätt)

Pilgrimsleden Göta Älv är delen av Pilgrimsleden som går mellan Göteborg till Vänersborg och passerar Trollhättan. I vårt område finns två etapper som går från Utby till Trollhättan och sedan vidare från Trollhättan till Vänersborg. 

Leden går genom den täta trollskogen i två naturreservat men bjuder också på fantastiska vyer över Göta älv. Följ sedan älven hela vägen från Trollhättan till Vänersborg och njut av de många fantastiska sevärigheter som finns längs vägen.

Läs mer och se karta

 

Slussrundan - Följ skeppen i Trollhätte kanal 

 7.5 km, lätt.

En perfekt vandring eller joggingtur för dig som vill vara nära vattnet. Slussrundan följer Trollhätte kanal från centrum i norr till det populära slussområdet i söder. Leden är lätt att följa och underlaget är mestadels plan men vissa sektioner med lätt kuperad terräng och trappor. 

Slussrundan är också en perfekt runda för dig som är på besök i Trollhättan och vill se flera av stadens kända sevärdheter. Du passerar både slussområdet och Innovatum District där bland annat Saab Car Museum finns och du är inte långt från Trollhättefallen om du vill göra en avstickare. 

Läs mer och se karta

 

Innovatumrundan - Vatten och innovation

 5 km, lätt.

Följ med på en spännande upptäcktsresa från centrala Trollhättan, längs Trollhätte kanal, ner till det populära Innovatum District. Här finns besöksmål så som Saab Car Museum, Innovatum Science Center, NOHAB smedjan och Konsthallen Trollhättan. 

Rundan följer vattnet hela vägen på lättåtkomliga stigar och vägar, viss kuperad terräng och trappor finns längs vägen. Njut av en vacker promenad på din väg till Innovatum District eller bara vill ta en skön promenad eller springtur vid vattnet. 

Läs mer och se karta

 

Spikörundan - Den gröna oasen mellan älv och kanal

  2.5 km, lätt.

Spikörundan är en perfekt för en kort tur nära centrum när du vill komma ut till naturen, omgiven av lugnt vatten med mycket att se på längs vägen. Spikön är ett populärt besöksmål bland både Trollhättebor och besökare till stan. Här finns bland annat en temalekplats, ankdam, gästhamn och flera skulpturer. 

Turen är mycket enkel att gå och passar bra för dig som har rullator eller vill ta en tur med barnvagnen. 

Läs mer och se karta

 

Vandra i Älvrummet - Kärlek bland skog och älv

  2.5 km, medel.

Denna led kombinerar två välbesökta stigar som ligger mitt i hjärtat av naturreservatet Älvrummet; Träbrostigen och Kärlekens stig. Träbrostigen bjuder på kuperad terräng i skogsstig som delvis kan vara utmanande, perfekt om du vill ta en hårdare joggingtur. 

Kärlekens stig går längs med Göta älv där du alltid har vattnet på ena sidan och den djupa skogen på andra. Se över på stranden på andra sidan, kanske du ser en lax slå i vattnet. 

Läs mer och se karta

 

De Lavals promenad - Vandra runt de berömda Trollhättefallen

  1.6 km, medel.

Upptäck området runt Trollhättefallen till fots och se flera sevärdheter längs vägen. Halva vandringen går på asfalterad väg medan andra halvan går i kuperade naturstigar vilket ger en skön variation. Det finns flera platser med bänkar och bord där du kan sitta ner en stund, njuta av utsikten och äta något gott du tagit med dig. 

För den historieintresserade så är De Lavals promenad extra spännande då du får se flera platser med stor historisk vikt för Trollhättan, exempelvis tidiga slussbyggen, stadens egen kungliga autografbok och friluftsmuseet Forngården med byggnader från tidiga Trollhättan.

Läs mer och se karta

 

Nils Ericsons promenad - Vandra bland tre slusstrappor i vacker natur

 1.6 km, lätt/medel.

Trollhättans slussområde har en rik historia och de tre slusstrapporna från 1800, 1844 och 1916 ligger vackert inramade bland naturen och parken Gamle Dal. Ta en mysigt promenad i området och se slusstrapporna, ta in den vackra miljön och kanske du har tur och ser ett lastfartyg som åker upp eller ner i slussen. 

Under sommaren kan du också passa på att sitta ner i Slusscaféet, besöka Kanalmuseet eller bara sitta ner i parken och njuta av något gott med utsikt över Göta älv. 

Läs mer och se karta

 

Vilhelm Hansens promenad - Upptäck industrihistoria vid Göta älv

 1.1 km, medel.

Vattenkraftstationen Olidan stod klar 1910 och är Sveriges äldsta vattenkraftverk som fortfarande är i drift. Detta tillsammans med att området runt Olidan är fyllt med byggnader av industrihistoriskt värde gör detta till en guldgruva för historie- och industriintresserade. En stor bonus är också att naturen runt Olidan är magnifik att uppleva. 

Promenaden tar dig förbi flera intressanta byggnader som en reparationshall och ett ställverk från 1921, intagsbyggnad från 1910 och en bockkran. Är du på besök med barn så finns också en spännande temalekplats i området med en 15 meter lång val, rutschkana, vattenlek och mer.

Läs mer och se karta

 

Hälsans stig - Gå för din hälsas skull vid centrala Trollhättan

 4 km, lätt.

Ta en skön promenad eller joggingtur på 4 kilometer i centrala Trollhättan. Längs Hälsans stig bjuds du på varierande miljö men alltid nära Göta älv och Trollhätte kanal. Du kan enkelt räkna ihop hur många kilometer du har tillryggalagt tack vare skyltarna som är uppsatta varje kilometer. 

Turen passar dig oavsett om du bott länge i Trollhättan eller bara är här på besök då den ger en trevlig tur nära centrum med mycket att se och göra längs vägen. 

Läs mer och se karta