({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

{{settings.Localization.Data.TravelPlanner.MaxItemTitle}}

En del av
Gå till innehåll Tillbaka till början
  • Fotograf: Boken Natur i Dalsland

Från idé till handling

Tjäderskog eller strandklippor vid milsvida vatten? Tystnad eller fågelsång? Blommande orkidéer eller martallar och lavklädda hällmarker? Dalslands egenart ligger i att allt detta och mycket mer finns sida vid sida, och därtill inom gränserna för ett av Sveriges minsta landskap. Det är aldrig långt till något helt annorlunda i Dalslands natur. Valet är ditt, och det bästa är att det inte går att välja fel. Det handlar bara om att samla på ögonblick. Ditt Dalsland finns därute. Natur i Dalsland är en modern guide till ett sjuttiotal utflyktsmål i landskapet. Nästan samtliga naturreservat och ytterligare ett antal sevärda och inbjudande områden presenteras i text, bild och kartor. Här finns också tips om vandringsleder, kanotvatten, fågellokaler och mycket annat. I Natur i Dalsland delar journalisten Roger Olsson och fotograferna Lars Eric Fjellman och Kent-Åke Gustavsson med sig av upplevelser och kunskaper, samlade under decennier av strövtåg i hemmamarkerna.


Idén till denna bok föddes efter att flera av Dalslandskommunerna tagit fram naturvårdsprogram. Många var vi som tyckte att Dalslands rika och mångskiftande natur var värd att presenteras för allmänheten, såväl invånare som besökare.


Boken och hemsidan har möjliggjorts genom ett LONA-projekt (LOkala NAturvårdssatsningen) där staten finansierat hälften. Dalslands miljö- och energiförbund (som arbetar för Bengtsfors, Dals Eds, Färgelanda och Melleruds kommun) är huvudman för projektet och medfinansiär tillsammans med Vänersborgs kommun, Åmåls kommun samt Dalslands Turist AB. Ett avtal slöts med Naturinformation AB som har anlitat författaren Roger Olsson samt fotograferna Kent-Åke Gustavsson och Lars Eric Fjellman. En arbetsgrupp bildades för projektet som hjälpt till med att ta fram underlagsmaterial, förslag till områden och fortlöpande fungerat som bollplank till Naturinformations medarbetare. I arbetsgruppen har ingått Renée Olsåker, Malin Sairio, Jan Sandell, Hasse Sandqvist och Michael Vogt från Dalslands miljö- och energikontor, Elin Isaksson och Maria Fridén Alexandersson från Vänersborgs kommun, Katrin McCann från Åmåls kommun, Lena Lindberg Wong, Åsa Carlsson och Stephi Blotzki från Dalslands Turist AB, Bo Sanderberg från Västkuststiftelsen samt Vanja Leander från Naturinformation AB.

Det samverkansavtal mellan Dalslands miljö- och energiförbund och förlaget Votum som innebär att boken distribueras och säljs genom bokbranschens vanliga kanaler. Redan första
tryckningen kunde därigenom ske i 2 000 exemplar. Arbetsgruppen för projektet, författaren samt fotograferna har under arbetets gång haft kontakter med en mängd markägare, ideella naturvårdsföreningar, Västkuststiftelsen, länsstyrelsen, skogsstyrelsen, ett antal medarbetare på kommunerna samt många, många andra.

Ni får gärna höra av er om ni upptäcker något fel i texten på denna hemsidan eller vill rapportera något ovanligt ni sett när ni varit på ett utflyktsmål. Kontakta i så fall Dalslands miljö- och energikontor via 0530-939430 eller direkt till Renée Olsåker 0530-939454.

Vi hoppas att ni ska tycka om hemsidan, att texter, foton och kartor är bra, och att det ger er trevliga naturupplevelser!

Här kan ni läsa om författaren Roger Olsson samt fotograferna Kent-Åke Gustavsson och Lars-Eric Fjellman. (Länk kommer inom kort)

 

Tillbaks till www.naturidalsland.se

Destination